- Kategorie
- Szukaj
-
Owoce liofilizowane i owoce suszone
Liofilizacja to proces odwadniania ciał w stanie zamrożonym. Jest możliwy dzięki temu, że lód ulega sublimacji, tzn. w odpowiednich warunkach bezpośrednio przechodzi w parę. Podczas tego procesu lód jest stopniowo usuwany z żywności i innych materiałów biologicznych, a nawet z tworzyw nieorganicznych (np. ceramiki).
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
To idealna metoda konserwowania wielu materiałów organicznych. Zamrażanie umożliwia zachowanie ich kształtu. Brak wody hamuje rozwój mikroorganizmów i zapobiega innym zmianom chemicznym związanym z procesem gnicia. Jednocześnie – ponieważ lód łatwo sublimuje – liofilizacja żywności pozwala zachować niemal wszystkie pozostałe składniki, na przykład cząsteczki aldehydu octowego mające wpływ na smak owoców cytrusowych.
Zasady liofilizacji były znane Inkom zamieszkującym niegdyś Andy na obszarze dzisiejszego Peru. Przechowywali oni swoje zapasy ziemniaków i innych produktów żywnościowych na wzniesieniach położonych wyżej niż Machu Picchu. W niskich temperaturach bulwy zamarzały, a zawarta w nich woda – w warunkach obniżonego ciśnienia atmosferycznego – powoli się ulatniała.
Na skalę masową liofilizacja została zastosowana po raz pierwszy podczas II wojny Światowej do konserwowania osocza krwi potrzebnego rannym na polach bitew.
Od lat sześćdziesiątych konserwowano tą metodą ponad 400 artykułów żywnościowych, od mięsa do owoców i warzyw. Niektóre produkty, na przykład sałata i arbuzy, niezbyt nadają się do takiego suszenia, składają się bowiem niemal całkowicie z wody i rozpadają po zamrożeniu i odwodnieniu. Liofilizacja chroni pożyteczne mikroorganizmy, na przykład kultury bakterii serowych. Może ona być stosowana nawet jako rodzaj taksydermii, a także do konserwowania kwiatów.
Liofilizacja jest droższa od konserwowania żywności metodą zwykłego schładzania. Jednak artykuły spożywcze poddane temu procesowi i zamknięte w hermetycznym opakowaniu można bezpiecznie przechowywać dziesiątki lat. Produkt taki wymaga jedynie dodania wody, by powrócił do stanu pierwotnego.
Produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru
Liofilizowane owoce zachowują swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą go spożywać osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
Liofilizowane owoce do napojów i wypieków
Zastanawiasz się, gdzie wykorzystać liofilizowane owoce? Idealnie nadają się jako przekąska, możesz je też dodać do śniadaniowej owsianki lub do słodkich wypieków i deserów owocowych. Możesz również zrobić własną czekoladę z ulubionymi liofilizowanymi owocami.
Inną możliwością włączenia liofilizowanych owoców do diety jest dodanie ich do ulubionej herbaty.
Jak przechowywać liofilizowane owoce?
Liofilizowane owoce są bardzo suche, dlatego przechowuj je w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku, który zapobiegnie przedostawaniu się powietrza. Jeśli tego nie zrobisz, owoce wchłoną wilgoć, nie będą chrupiące, staną się miękkie i mogą się zepsuć.
W Pharmashop24.pl znajduje się szeroki asortyment owoców liofilizowanych. Każdy znajdzie dokładnie to czego potrzebuje.
Ananas liofilizowany w kawałkach
Ananas zawiera prawie wszystkie witaminy, z wyjątkiem witaminy E oraz B12, a także szesnaście minerałów i pierwiastków śladowych. Jednak wyjątkowo wysoka zawartość bromelainy sprawia, że jest to jeden z najzdrowszych owoców. Bromelaina to enzym rozkładający białka, który działa przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Ponadto wpiera prace układu pokarmowego.
Owoce aronii mają wysoką zawartość witaminy C i antocyjanów. Antocyjany to substancje znajdujące się w skórce aronii, które współpracują z ciemnoniebieskimi lub czarnymi pigmentami, aby chronić owoce przed światłem słonecznym. Tym samym okazuje się doskonałym środkiem spowalniającym starzenie się organizmu i pomagającym radzić sobie ze stresem cywilizacyjnym.
Banan liofilizowany w plasterkach
Banan zapewni natychmiastowy zastrzyk energii, co często doceniają nie tylko sportowcy, ale każdy z nas. Zawiera również białka, które nasz organizm może przekształcić w serotoninę, tzw. hormon szczęścia, który poprawia nasze samopoczucie!
Borówka liofilizowana cała
Dzięki delikatnej obróbce liofilizowane borówki zachowują do 90% swoich pierwotnych właściwości, takich jak aromat, smak, kolor oraz zawartość substancji prozdrowotnych. Jako jedne z nielicznych owoców nie powodują żadnych objawów alergicznych, nawet przy długotrwałym spożywaniu.
Brzoskwinia liofilizowana w plasterkach
Brzoskwinie zawierają około 9% cukrów, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo). Brzoskwinie są ważnym elementem diety, ponieważ wzmacniają układ odpornościowy.
Czarna porzeczka liofilizowana
Czarna porzeczka to bez wątpienia najcenniejszy owoc ogrodowy. Zawartość witaminy C jest nawet 5-9 razy większa niż w pomarańczach. Ich kwaśny smak podoba się prawie każdemu. To dlatego, że są dosłownie napompowane dużą dawką witaminy C.
Czerwona porzeczka liofilizowana
Naprawdę chrupiące, przyjemnie kwaśna i doskonale wyglądające. A do tego doskonałe źródło witaminy C. Jedna garść zapewni całą zalecaną dzienną dawkę witaminy C. Niezależnie od tego, czy dodasz ją do owsianki, smoothie czy nawet ciasta, porzeczki dodadzą Twojemu jedzeniu niesamowity kolor i świeży smak.
Jeżyna liofilizowana
Są mniej znane niż ich najbliższa krewna malina, a szkoda, bo mają o wiele bardziej wyrazisty smak i mają wielokrotnie więcej witaminy C. Ponieważ jeżyny to owoce sezonowe i szybko się psują, zdecydowaliśmy się poddać ją liofilizacji. Lecznicza moc jeżyn ukryta jest w zawartości bioflawonoidów. Oprócz flawonoidów zawiera inne substancje, zwłaszcza potas, żelazo, magnez, kwas foliowy i błonnik.
Malina cała liofilizowana
Malina to nie tylko smaczny owoc, ale także źródło wielu minerałów, witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały, zwłaszcza fosfor, żelazo, magnez, wapń i cynk. Zawiera również kwas elagowy, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Morela w kawałkach liofilizowana
Morela jest niskokaloryczna. Jest również bogata w alkaliczne sole mineralne, które powodują odczyn zasadowy w organizmie. Morela zawiera niewielką ilość sodu i dużo potasu oraz jest bogatą w pierwiastki śladowe, takie jak mangan, fluor, kobalt i bor. Zawiera również dużą ilość węglowodanów (fruktozy i glukozy). Jednak najważniejszym składnikiem moreli, zarówno świeżych, jak i suszonych, jest beta-karoten (prowitamina A).
Śliwka liofilizowana
Dzięki zawartym w niej witaminom, minerałom i błonnikowi ma dużo korzyści dla organizmu. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, poprawia trawienie, pomaga oczyścić krew, a także wspiera działanie układu odpornościowego.
Truskawka liofilizowana
Truskawka jest doskonałym źródłem witaminy C , która wspiera naszą odporność. Jako jeden z nielicznych owoców truskawka zawiera kwas elagowy, który działa na organizm jako skuteczny przeciwutleniacz i pomaga neutralizować negatywny wpływ wolnych rodników na nasze komórki. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu truskawki pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego są odpowiednie również dla diabetyków.
Wiśnia liofilizowana
Wiśnia przeciwzapalnie, poprawia pracę serca i zapobiega anemii. Również ma zdolność wiązania szkodliwych substancji, które następnie łatwiej są wydalane z organizmu. W ten sposób pomagają oczyścić krew, nerki i wątrobę.
Żurawina liofilizowana
Żurawina to idealny owoc wspomagający prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i układu moczowego. Ponadto jest bardzo smaczna i sprawdzi się w kuchni do przygotowywania różnych deserów, wypieków oraz jako dodatek do kaszek i jogurtów na śniadanie. Jej kwaśny smak świetnie komponuje się ze słodką i słoną kuchnią.