

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Morela liofilizowana 20 g - Medfuture


Morele oprócz tego, że są niskokaloryczne są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, witaminy A, witaminy E i witaminy C.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201545 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Właściwości moreli:
1. Korzystnie wpływają na wzrok
Porcja 100 g moreli zawiera około 1,53 mg witaminy A. Jest ona niezbędna dla utrzymania zdrowia oczu.
2. Jest przeciwutleniaczem
Morele zawierają również rodzaj przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, w tym kwasy chlorogenowe, katechiny i kwercetynę. Dlatego mogą neutralizować wolne rodniki, które mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego, który jest związany z otyłością i chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca.
3. Wspiera układ odpornościowy
Morele są bogate w witaminę A, dlatego wspomagają układ odpornościowy.
4. Poprawia metabolizm
Dzięki dużej zawartości błonnika dbają o mikroflorę jelitową i ułatwiają trawienie.
5. Poprawia kondycję skóry
Morele są również dobrym źródłem beta-karotenu, który organizm automatycznie przekształca w witaminę A (retinol). Retinol niweluje drobne zmarszczki i przyczyniaj się do zdrowego wyglądu skóry.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
1608 kJ/383 kcal 0,64 g <0,19 g 87,3 g 59,8 g 5,97 g 0,00 g |
Składniki: |
100% morela liofilizowana |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |