• Czarna porzeczka liofilizowana 20 g - Medfuture

Symbol: 811

Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C, rutyny, kwasów organicznych i olejków eterycznych, a także zawiera szereg makro i mikroelementów.

Banery
Wyprzedaż
Podstawowy składnik porzeczka
Zobacz również:
11.55 -13% 10.00
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.5
DPD Pickup 6.5
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!

Zostaw telefon

Bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych.Zdrowy dodatek do owsianek, musi i płatków śniadaniowych.Produkt 100% naturalny, bez dodatku cukrów.

Co zawiera czarna porzeczka?

1. Glukoza i fruktoza

Czarna porzeczka zawiera cenne składniki odżywcze i substancje bardzo przydatne dla zdrowia człowieka. Z cukrów to głównie glukoza (cukier winogronowy) i fruktoza (cukier owocowy), które są lekkostrawne, ale są bardzo bogatym źródłem energii.

2. Kwasy organiczne

Kwasy organiczne nadają owocom orzeźwiający, kwaśny smak oraz wspomagają trawienie.

3. Witamina C

Witamina C działa przeciw chorobom zakaźnym, wzmacnia odporność, sprzyja regeneracji tkanki kostnej.

4. Flawonoidy

Z flawonoidów to głównie kemferol, kwercetyna i mirycetyna, zawiera również garbniki, olejki eteryczne, aminokwasy glutaminę i asparaginę, a także minerały głównie wapń, żelazo, magnez, potas i mangan.

Czarna porzeczka i jej zalety dla naszego zdrowia:

  • Działa moczopędnie i
  • Pomaga przy biegunce
  • Wzmacnia żołądek, łagodzi problemy trawienne
  • Ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne
  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
  • Wzmacnia odporność, pracę serca i mięśni

Czarna porzeczka jest popularna ze względu na orzeźwiający, cierpki smak. A ponieważ jest to owoc sezonowy, z pewnością przyda się jego liofilizowana wersja, po którą można sięgać o każdej porze roku.

Sposób użycia:

 

Można je spożywać bezpośrednio jako przekąskę lub dodawać do ulubionych jogurtów, płatków śniadaniowych, kaszek i innych dań. Ponadto, jeśli włożysz porzeczki do wody i pozostawisz je tam na chwilę, nawodnią się one i będą prawie tak samo soczyste jak świeże! Liofilizowane owoce  można stosować wszędzie. Spróbuj dodać czarną porzeczkę do herbaty lub gorących napojów. Liofilizowane czarne porzeczki idealnie nadają się do wypieków , ale pokochasz je również jako zdrową chrupiącą przekąskę.

Co to jest liofilizacja i jak przebiega?

Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę. 

Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.

Następnie następuje  kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.

Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody.  Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.

 100% naturalny produkt bez dodatku cukru

Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały.  Jest to  produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.

W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.

Blog 

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

image

Tabela wartości odżywczych w 100 g

Wartość energetyczna

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Białko

Sól

1152 kJ/275 kcal

1,1 g

<0,13 g

32,6 g

32,6  g

6,6 g

0,02 g

Składniki:

100% czarna porzeczka liofilizowana

Masa netto:

20 g

Opakowanie:

Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem.

Sposób użycia:

Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli.

Ostrzeżenia:

Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu.

Sposób przechowywania:

Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia.

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.