- Kategorie
- Szukaj
-
Suplementy obniżające cholesterol
Utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie powinno być celem każdego człowieka. Wysoki poziom cholesterolu we krwi znacząco wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Może być przyczyną całej serii poważnych chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ stopniowo zatyka ważne naczynia krwionośne. Ale cholesterol nie zawsze jest zły.
Rodzaje cholesterolu:
LDL – „zły” cholesterol, który osadza się na ściankach naczyń krwionośnych i może powodować ich całkowite zablokowanie. Jego nadmiar we krwi powoduje pojawienie się powikłań zdrowotnych. Wartość cholesterolu LDL powinna być niższa niż 3,4 mmol/l.
HDL – „dobry” cholesterol, który pełni funkcję ochronną i pomaga organizmowi pozbyć się „złego” cholesterolu. Powinien wynosić powyżej 1,4 mmol/l.
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Jakie są skutki wysokiego cholesterolu?
Cholesterol występuje w naszym organizmie w postaci kwasów tłuszczowych – lipidów , które przemieszczają się przez krwioobieg. Cząsteczki te normalnie nie osadzają się w ścianach tętnic, ale gdy poziom stanu zapalnego wzrasta, białe krwinki zaczynają gromadzić się w ścianach naczyń i wraz z nagromadzeniem cholesterolu tworzą niebezpieczną płytkę, która mechanicznie zwęża tętnicę i ogranicza przepływ krwi. Następnie powstaje skrzep, który z czasem uwalnia się i przemieszcza dalej przez naczynia krwionośne. Może to powodować problemy, takie jak:
- Miażdżyca lub stwardnienie tętnic.
- Demencja naczyniowa, która może ograniczać funkcjonowanie mózgu.
- Zwiększone ryzyko chorób serca, takich jak zawał serca (zakrzep tworzący się w tętnicy serca).
- Udar (skrzep tworzący się w naczyniu mózgowym).
- Dławica piersiowa.
- Choroba naczyń obwodowych.
- Zaburzenia erekcji.
- Wysokie ciśnienie krwi.
Co podnosi poziom cholesterolu?
Istnieje stosunkowo prosta odpowiedź na pytanie. To przede wszystkim niezdrowy styl życia. Jednak zdecydowanie nie powinieneś wierzyć częstym mitom, że wysoki poziom cholesterolu jest bezpośrednio związany z niektórymi pokarmami. Badania pokazują, że długotrwały stres ma duży wpływ na wysoki poziom cholesterolu – zwłaszcza przewlekły stres jest poważnym problemem i zwykle wymaga stosowania leków.
Wysoki poziom cholesterolu jest również spowodowany cukrem – znacznie bardziej niż tłuszczem. Tłuszcze wysokiej jakości, które można znaleźć np. w mięsie, maśle, jajach, a nawet rybach, nie stanowią takiego problemu. Problemem jest cukier prosty, który stymuluje szybki wzrost insuliny – a następnie wzrost aktywności enzymów wspierających powstawanie cholesterolu w wątrobie.
Jeśli przez dłuższy czas cierpisz na wysoki poziom „złego” cholesterolu LDL lub zbliżasz się do jego wartości granicznych, najwyższy czas zmienić skład diety, więcej ćwiczyć, zmniejszyć masę ciała i wesprzeć zmianę stylu życia z odpowiednimi suplementami diety.
Acai berry (jagody acai)
Acai zawiera duże ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika odgrywającego istotną rolę w procesie trawienia. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli pozwala kontrolować poziom cholesterolu. Owoce acai mają wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny (zawierają mało cukru), dlatego są składnikiem diety redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi.
Chlorella
Chlorella jest zieloną, jednokomórkową mikroalgą, która egzystuje na ziemi już od około 3,5 miliardów lat. Jest jedną z najbardziej bogatych w chlorofil roślin i ma niespotykanie wysoką zawartość składników odżywczych. Posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i sprawia, że „zły” cholesterol w ciele zostaje zrównoważony, ponieważ nie dochodzi do jego odkładania w naczyniach krwionośnych i w rezultacie do ich zwężenia.
Owoce głogu
Owoce głogu zawierają flawonoidy, które rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu.
Berberyna
Berberyna to naturalny alkaloid, który występuje w wielu roślinach, w tym w kłączach i korzeniach berberysu, złocienia żółtej, kurkumy, mahonii pospolitej i wielu innych. Berberyna posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych i jest szeroko stosowana w medycynie naturalnej.
Berberyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna w leczeniu infekcji, takich jak zapalenie oskrzeli, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie zatok i wiele innych. Berberyna ma także właściwości przeciwnowotworowe, co oznacza, że może pomóc w zwalczaniu niektórych rodzajów nowotworów.
Berberyna może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co czyni ją obiecującym narzędziem w leczeniu cukrzycy. Badania sugerują, że berberyna może pomóc w zwiększeniu wrażliwości na insulinę, zmniejszeniu oporności na insulinę oraz zmniejszeniu stężenia glukozy we krwi.
Berberyna może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że berberyna może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów, a także zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
Koenzym Q10
Koenzym Q jest silnym antyutleniaczem. Posiada zdolność zapobiegania utlenianiu się dobrego cholesterolu i jego zmianie w zły cholesterol, który w postaci blaszki miażdżycowej odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych. Dzięki temu pomaga utrzymywać tętnice w dobrym stanie, co czyni go ważnym elementem profilaktyki antyzawałowej i antyudarowej.