• Kategorie
  • Szukaj
  • Ekologiczne dodatki do potraw oraz przyprawy

Przyprawy i dodatki do potraw - nieodłączny element każdego dania

Przyprawy to podstawa każdego doskonałego posiłku, czyli każdej doskonałej kuchni. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu niektórych roślin do przyprawiania żywności pochodzą sprzed 50 000 lat, kiedy to niektóre rośliny były używane do przyprawiania mięsa. Pierwsze znaleziska archeologiczne dotyczące stosowania przypraw pochodzą z okresu neolitu, czyli od 8 do 5 tys. Pierwsze pisemne doniesienia znane są z Chin. 

Z pewnością możemy zgodzić się z credo wielu szefów kuchni, że NIE MA GOTOWANIA BEZ PRZYPRAW...

Błonnik - obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi, jest niezbędny w diecie każdego człowieka.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
18.90
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
10.40
szt. Dodaj do ulubionych
Sól himalajska drobna 🧂 to naturalny produkt wydobywany ręcznie i nieprzetworzony przemysłowo. Doskonale sprawdza się jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej. Doskonale uzupełni smak mięs, gulaszy, sosów, sałatek oraz kanapek. 
Wysyłka w ciągu 48 godzin
6.20
szt. Dodaj do ulubionych
Kwas cytrynowy 🍋 posiada wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce, ponadto jest uniwersalnym środkiem czystości.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
18.90
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
6.20
szt. Dodaj do ulubionych
Pierwsze urządzenie na świecie, które w precyzyjny i błyskawiczny sposób mierzy temperaturę WEWNĄTRZ butelki lub pojemniczka zawierającego pokarm dla dziecka (np. mleko, woda, inne napoje lub kaszki).
Wysyłka w ciągu 48 godzin
42.00
szt. Dodaj do ulubionych
Kurkuma dodawana jest do słodkich potraw 🍚 nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
6.20
szt. Dodaj do ulubionych
Inulina to naturalny prebiotyk – stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
47.50
szt. Dodaj do ulubionych
Jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Pomaga zachować młodość na dłużej.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
39.00 -24% 29.60
szt. Dodaj do ulubionych
Kozieradka jest jednym z najskuteczniejszych środków wzmacniających. Przyczynia się do znacznego przyrostu na wadze u rekonwalescentów po ciężkich chorobach.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
5.20
szt. Dodaj do ulubionych
Płatki drożdżowe są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają bardzo dużo białka, składników mineralnych i witamina z grupy B. Są doskonałym uzupełnieniem diety wegan i wegetarian.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
16.95
szt. Dodaj do ulubionych
Berberyna to jeden z najskuteczniejszych naturalnych suplementów diety. Ma wiele dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie i może wpływać na procesy zachodzące w organizmie człowieka bezpośrednio na poziomie molekularnym.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
42.40
szt. Dodaj do ulubionych

Zgodnie z definicją ekspertów ds. żywności przyprawami są części roślin, takie jak korzenie, kłącza, kora, liście, łodygi, kwiaty, owoce, nasiona lub ich części.

Używamy przypraw tak długo i tak rutynowo, że często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Właściwie każda roślina, każdy liść dodany do jedzenia lub picia staje się przyprawą. Przyprawić można praktycznie każdym jadalnym ziołem lub jego częścią - zależy to tylko od gustu kucharza. Tutaj także mniej znaczy więcej; niepotrzebnie przekombinowane i nadmiernie doprawione jedzenie spowoduje raczej uczucie zamieszania na języku.

W naszej szerokości geograficznej mamy całą gamę domowych ziół o wyrazistym smaku i aromacie. Suszenie ich w odpowiednich warunkach powoduje, że ich smak staje się bardzo intensywny, a do uzyskania znacznego doprawienia wystarczy znacznie mniejsza ilość niż w przypadku surowego.

Większość egzotycznych rodzajów przypraw np. takich jak kurkuma trafiła do nas wraz z podróżnikami i handlarzami albo z Bliskiego Wschodu, albo później z zagranicy i z najodleglejszych zakątków świata. 

W ostatnich dziesięcioleciach, wraz z boomem podróżniczym, wzrosło zapotrzebowanie na egzotyczne rodzaje przypraw, typowe dla tego czy innego kraju odwiedzanego przez wczasowicza. Oczywiście kuchnia włoska wykorzystuje inne rodzaje przypraw niż francuskie, meksykańskie czy nawet chińskie, ale dostępność lokalnych specjałów jest dziś niemal nieograniczona, dlatego często spotykamy się ze smakami, których nasze prababki w ogóle nie znały.

Najpopularniejsza z przypraw

Sól himalajska powstała z mórz liczących setki milionów lat. Można więc powiedzieć, że pochodzi z czasów, gdy Himalaje były jeszcze pod wodą! Sól wydobywana jest ręcznie u podnóża Himalajów, następnie suszona na słońcu, myta i starannie mielona. Brak procesów chemicznych – bielenie, czyszczenie, barwienie, wzbogacanie innymi minerałami i pierwiastkami. Tylko 100% natura.

Co zawiera sól himalajska?

Aż 84 minerały i pierwiastki śladowe! Przykłady obejmują magnez, wapń, fosfor, selen, jod, chlor i żelazo, które są odpowiedzialne za typowe różowe zabarwienie. 

Sól himalajska dzięki swojemu zróżnicowanemu składowi przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi, zapobiega nadkwaśności i utrzymuje równowagę pH, odtruwa organizm ze szkodliwych substancji, dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów, działa korzystnie na skórę i narządy wewnętrzne. 

Gdzie i jak wykorzystać sól himalajską?

Istnieje kilka możliwości cieszenia się tym himalajskim cudem. Można jej używać do zastąpienia klasycznej soli kuchennej podczas gotowania, pieczenia i przyprawiania potraw.