Zgodnie z definicją ekspertów ds. żywności przyprawami są części roślin, takie jak korzenie, kłącza, kora, liście, łodygi, kwiaty, owoce, nasiona lub ich części.
Używamy przypraw tak długo i tak rutynowo, że często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Właściwie każda roślina, każdy liść dodany do jedzenia lub picia staje się przyprawą. Przyprawić można praktycznie każdym jadalnym ziołem lub jego częścią - zależy to tylko od gustu kucharza. Tutaj także mniej znaczy więcej; niepotrzebnie przekombinowane i nadmiernie doprawione jedzenie spowoduje raczej uczucie zamieszania na języku.
W naszej szerokości geograficznej mamy całą gamę domowych ziół o wyrazistym smaku i aromacie. Suszenie ich w odpowiednich warunkach powoduje, że ich smak staje się bardzo intensywny, a do uzyskania znacznego doprawienia wystarczy znacznie mniejsza ilość niż w przypadku surowego.
Większość egzotycznych rodzajów przypraw np. takich jak kurkuma trafiła do nas wraz z podróżnikami i handlarzami albo z Bliskiego Wschodu, albo później z zagranicy i z najodleglejszych zakątków świata.
W ostatnich dziesięcioleciach, wraz z boomem podróżniczym, wzrosło zapotrzebowanie na egzotyczne rodzaje przypraw, typowe dla tego czy innego kraju odwiedzanego przez wczasowicza. Oczywiście kuchnia włoska wykorzystuje inne rodzaje przypraw niż francuskie, meksykańskie czy nawet chińskie, ale dostępność lokalnych specjałów jest dziś niemal nieograniczona, dlatego często spotykamy się ze smakami, których nasze prababki w ogóle nie znały.
Najpopularniejsza z przypraw
Sól himalajska powstała z mórz liczących setki milionów lat. Można więc powiedzieć, że pochodzi z czasów, gdy Himalaje były jeszcze pod wodą! Sól wydobywana jest ręcznie u podnóża Himalajów, następnie suszona na słońcu, myta i starannie mielona. Brak procesów chemicznych – bielenie, czyszczenie, barwienie, wzbogacanie innymi minerałami i pierwiastkami. Tylko 100% natura.
Co zawiera sól himalajska?
Aż 84 minerały i pierwiastki śladowe! Przykłady obejmują magnez, wapń, fosfor, selen, jod, chlor i żelazo, które są odpowiedzialne za typowe różowe zabarwienie.
Sól himalajska dzięki swojemu zróżnicowanemu składowi przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi, zapobiega nadkwaśności i utrzymuje równowagę pH, odtruwa organizm ze szkodliwych substancji, dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów, działa korzystnie na skórę i narządy wewnętrzne.
Gdzie i jak wykorzystać sól himalajską?
Istnieje kilka możliwości cieszenia się tym himalajskim cudem. Można jej używać do zastąpienia klasycznej soli kuchennej podczas gotowania, pieczenia i przyprawiania potraw.