• Kategorie
  • Szukaj
  • Ekologiczne dodatki do potraw oraz przyprawy

Przyprawy i dodatki do potraw - nieodłączny element każdego dania

Przyprawy to podstawa każdego doskonałego posiłku, czyli każdej doskonałej kuchni. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu niektórych roślin do przyprawiania żywności pochodzą sprzed 50 000 lat, kiedy to niektóre rośliny były używane do przyprawiania mięsa. Pierwsze znaleziska archeologiczne dotyczące stosowania przypraw pochodzą z okresu neolitu, czyli od 8 do 5 tys. Pierwsze pisemne doniesienia znane są z Chin. 

Z pewnością możemy zgodzić się z credo wielu szefów kuchni, że NIE MA GOTOWANIA BEZ PRZYPRAW...

Błonnik - obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi, jest niezbędny w diecie każdego człowieka.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
22.50
szt. Dodaj do ulubionych
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik posiadający delikatny słodki smak pozostawiający przyjemne uczucie chłodu na języku.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
29.00 -28% 21.00
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
11.00
szt. Dodaj do ulubionych
Kurkuma dodawana jest do słodkich potraw 🍚 nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
6.55
szt. Dodaj do ulubionych
Sól himalajska drobna 🧂 to naturalny produkt wydobywany ręcznie i nieprzetworzony przemysłowo. Doskonale sprawdza się jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej. Doskonale uzupełni smak mięs, gulaszy, sosów, sałatek oraz kanapek. 
Wysyłka w ciągu 24 godziny
6.50
szt. Dodaj do ulubionych
Nasiona chia zawierają dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Są również skarbnicą magnezu oraz potasu, które wpływają korzystnie na ciśnienie krwi i układ nerwowy. 
Wysyłka w ciągu 24 godziny
20.00
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
6.50
szt. Dodaj do ulubionych
Kwas cytrynowy 🍋 posiada wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce, ponadto jest uniwersalnym środkiem czystości.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
20.00
szt. Dodaj do ulubionych
Berberyna jest składnikiem berberysu zwyczajnego, który ma wiele dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie i może wpływać bezpośrednio na procesy zachodzące w organizmie człowieka.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
44.90
szt. Dodaj do ulubionych
Płatki drożdżowe są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają bardzo dużo białka, składników mineralnych i witamina z grupy B. Są doskonałym uzupełnieniem diety wegan i wegetarian.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
17.90
szt. Dodaj do ulubionych
Rokitnik owoce  (Hippophae rhamnoides L.)
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.90
szt. Dodaj do ulubionych
Siemię lniane jest bogate w takie składniki jak: witamina E, cynk, kwas tłuszczowyomega-3, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny. Ziarna siemienia lnianego zawierają ok. 39% tłuszczu i ok. 25% białka.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
12.80
szt. Dodaj do ulubionych

Zgodnie z definicją ekspertów ds. żywności przyprawami są części roślin, takie jak korzenie, kłącza, kora, liście, łodygi, kwiaty, owoce, nasiona lub ich części.

Używamy przypraw tak długo i tak rutynowo, że często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Właściwie każda roślina, każdy liść dodany do jedzenia lub picia staje się przyprawą. Przyprawić można praktycznie każdym jadalnym ziołem lub jego częścią - zależy to tylko od gustu kucharza. Tutaj także mniej znaczy więcej; niepotrzebnie przekombinowane i nadmiernie doprawione jedzenie spowoduje raczej uczucie zamieszania na języku.

W naszej szerokości geograficznej mamy całą gamę domowych ziół o wyrazistym smaku i aromacie. Suszenie ich w odpowiednich warunkach powoduje, że ich smak staje się bardzo intensywny, a do uzyskania znacznego doprawienia wystarczy znacznie mniejsza ilość niż w przypadku surowego.

Większość egzotycznych rodzajów przypraw np. takich jak kurkuma trafiła do nas wraz z podróżnikami i handlarzami albo z Bliskiego Wschodu, albo później z zagranicy i z najodleglejszych zakątków świata. 

W ostatnich dziesięcioleciach, wraz z boomem podróżniczym, wzrosło zapotrzebowanie na egzotyczne rodzaje przypraw, typowe dla tego czy innego kraju odwiedzanego przez wczasowicza. Oczywiście kuchnia włoska wykorzystuje inne rodzaje przypraw niż francuskie, meksykańskie czy nawet chińskie, ale dostępność lokalnych specjałów jest dziś niemal nieograniczona, dlatego często spotykamy się ze smakami, których nasze prababki w ogóle nie znały.

Najpopularniejsza z przypraw

Sól himalajska powstała z mórz liczących setki milionów lat. Można więc powiedzieć, że pochodzi z czasów, gdy Himalaje były jeszcze pod wodą! Sól wydobywana jest ręcznie u podnóża Himalajów, następnie suszona na słońcu, myta i starannie mielona. Brak procesów chemicznych – bielenie, czyszczenie, barwienie, wzbogacanie innymi minerałami i pierwiastkami. Tylko 100% natura.

Co zawiera sól himalajska?

Aż 84 minerały i pierwiastki śladowe! Przykłady obejmują magnez, wapń, fosfor, selen, jod, chlor i żelazo, które są odpowiedzialne za typowe różowe zabarwienie. 

Sól himalajska dzięki swojemu zróżnicowanemu składowi przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi, zapobiega nadkwaśności i utrzymuje równowagę pH, odtruwa organizm ze szkodliwych substancji, dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów, działa korzystnie na skórę i narządy wewnętrzne. 

Gdzie i jak wykorzystać sól himalajską?

Istnieje kilka możliwości cieszenia się tym himalajskim cudem. Można jej używać do zastąpienia klasycznej soli kuchennej podczas gotowania, pieczenia i przyprawiania potraw.