- Kategorie
- Szukaj
-
Zioła obniżające ciśnienie
Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie jest często określane mianem „cichego zabójcy” ze względu na charakter jego objawów. W dzisiejszych czasach prawie jedna piąta populacji boryka się z tym poważnym problemem zdrowotnym – wartości powyżej 140/90 mm Hg są uważane za ryzykowne.
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Nadciśnienie jest niebezpieczne i może z czasem powodować uszkodzenie naczyń krwionośnych. Uszkodzone naczynia krwionośne, prowadzą do chorób serca, nerek i innych problemów.
Wpływów na ciśnienie krwi jest wiele – znany jest na przykład tak zwany syndrom białego fartucha, gdy podczas pomiaru poziomu ciśnienia w domu wszystko jest w porządku, ale gdy ciśnienie krwi mierzy się w gabinecie lekarskim, ciśnienie wzrasta. Ma na to wpływ stan psychiczny człowieka. Istotną rolę może też odgrywać stan fizyczny lub temperatura otoczenia. Ważnym czynnikiem jest wiek – u osób starszych wysokie ciśnienie skurczowe i niskie ciśnienie rozkurczowe jest normalne ze względu na zużycie i mniejszą elastyczność przepływu krwi.
Jak obniżyć ciśnienie krwi?
Można to osiągnąć poprzez zmianę stylu życia – ćwiczenia, zmianę diety (ograniczenie soli i smażonych potraw), redukcję masy ciała, odpowiedni reżim snu, ograniczenie palenia, unikanie stresu i ogólnie dobry stan psychiczny, gdzie mogą pomóc różne techniki relaksacyjne, takie jak: joga lub trening autogeniczny. Pomocne mogą być również herbaty z niektórych roślin leczniczych lub ich mieszanek, zwłaszcza przy łagodnej postaci ciśnienia krwi.
Jakie naturalne środki mogą pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi?
1. Bazylia
Liście Bazylii zawierają dużą ilość witaminy C. Dzięki zawartości evengolu pomaga zoptymalizować poziom cholesterolu we krwi. Ponadto bazylia działa uspokajająco, zmniejsza niepokój i normalizuje ciśnienie krwi. Te właściwości sprawiają, że jest ona niezastąpionym ziołem dla ludzi cierpiących na patologie układu krążenia.
Przyczynia się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Jednocześnie posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych substancji. Ma również pozytywny wpływ na cukrzycę, choroby wątroby i stwardnienie tętnic.
3. Głóg
Główne i najważniejsze zastosowanie lecznicze głogu wynika z jego doskonałego wpływu na choroby serca. Głóg wzmacnia i ułatwia przepływ krwi w organizmie, uspokaja i pobudza pracę serca, usuwa silne kołatanie serca i arytmię, rozszerza tętnice wieńcowe, znacznie poprawia i stabilizuje pracę serca, korzystnie wpływa na dusznicę bolesną.
Ponadto reguluje ciśnienie krwi, usuwa złogi wapnia w naczyniach krwionośnych, poprawiając tym samym krążenie krwi.
4. Lawenda
Lawenda ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i trawienny. Również ma pozytywny wpływ (stosowany wewnętrznie i zewnętrznie) na bóle i zawroty głowy, bezsenność, nerwowość czy depresję oraz pomaga złagodzić wszechobecny stres. Ponadto łagodzi bóle menstruacyjne kobiet i może być również stosowana przy problemach skórnych (egzema, trądzik, stany zapalne, gojenie się ran).
5. Koci pazur
W tradycyjnej medycynie chińskiej różne gatunki vilcacory stosuje się w celu obniżenia ciśnienia krwi, a także w celu poprawy różnych objawów neurologicznych. Wykazano również, że Vilcacora zmniejsza agregację płytek krwi i tworzenie zakrzepów krwi. Oznacza to, że vilcacora może być pomocna w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu nie tylko poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zwiększenie krążenia.
6. Hibiskus
Regularne picie herbaty z hibiskusa poprawia trawienie, wspomaga pracę nerek, a dzięki działaniu moczopędnemu i przeciwbakteryjnemu sprawdza się jako środek pomocny przy zapaleniu nerek, zapaleniu pęcherza moczowego i rozpuszczaniu kamieni nerkowe. Ponadto pomaga poprawić pamięć, zwiększa elastyczność skóry, a jednocześnie zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu zapobiega zawałowi serca, miażdżycy i udarom mózgu. Hibiscus zawiera aktywną kwercetynę flawonoidową, która ma korzystny wpływ na organizm i jest szczególnie ważna dla diabetyków, ponieważ zwiększa wydzielanie insuliny.