

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Śliwka liofilizowana 20 g - Medfuture


Śliwki są bogate w całą grupę witamin - A, B, E i C, które wzmacniają układ odpornościowy. Normalizują pracę żołądka i układu sercowo-naczyniowego.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201552 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Śliwki zawierają kwasy organiczne, garbniki, substancje azotowe, witaminę A, wszystkie witaminy z grupy B oprócz B7 i B12, witaminę C, z minerałów zawierają potas, miedź, cynk, magnez, wapń, sód, fosfor i żelazo.
Na co pomagają śliwki?
1. Śliwki mają działanie przeciw hiperglikemiczne i pomagają w walce z cukrzycą. Jedzenie śliwek pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i trójglicerydów w organizmie.
2. Śliwki są źródłem błonnika i wraz ze składnikami sorbitolem i izatyną pomagają regulować pracę układu pokarmowego.
3. Śliwki są doskonałym stymulatorem gospodarki węglowodanowej, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ nerwowy.
4. Śliwki mają działanie anaboliczne i antyresorpcyjne, co pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
5. Śliwki korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności organizmu ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Owsianka ze śliwką liofilizowaną i prażonym siemieniem lnianym
35 g płatków owsianych
40 g liofilizowanych śliwek
15 g siemienia lnianego
110 g jogurtu naturalnego
Płatki i śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut. Siemię lniane prażymy przez chwilę pod przykryciem na suchej patelni. Jogurt dodajemy do płatków i całość posypujemy siemieniem lnianym.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
1618 kJ/385 kcal 0,59 g 0,24 g 90,2 g 60,8 g 3,68 g 0,00 g |
Składniki: |
100% śliwka liofilizowana |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |