• Truskawka liofilizowana 20 g - Medfuture

Symbol: 818

Truskawki wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem. Cenione są ze względu na dużą zawartość witaminy C. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.

Banery
Wyprzedaż
Podstawowy składnik truskawka
Zobacz również:
15.79 -37% 10.00
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.5
DPD Pickup 6.5
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!

Zostaw telefon

Bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych.Zdrowy dodatek do owsianek, musi i płatków śniadaniowych.Produkt 100% naturalny, bez dodatku cukrów.

Właściwości truskawek:

  • Mają działanie przeciwzapalne
  • Pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego)
  • Mają działanie przeciwutleniające
  • Zawarta w nich kwercetyna jest skuteczna w walce z niektórymi rodzajami wirusów
  • Wspomagają krążenie krwi w narządach płciowych dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
  • Wspomagają także przemianę materii i wydalanie
  • Zapobiegają powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych
  • Łagodzą przeziębienia
  • Pomagają w leczeniu chorób serca
  • Jedzenie truskawek ma pozytywny wpływ na produkcję testosteronu, który aktywuje plemniki. 

Od tysiącleci truskawki są uprawiane „dziko” w ciepłych krajach na całym świecie. Pierwsze dowody ich obecności pochodzą z Włoch już w 234 r. pne Około 1300 roku we Francji zaczęto je uprawiać jako rośliny lecznicze. Jednak od tego momentu zainteresowanie i popularność truskawek gwałtownie wzrosło w całej Europie, a także w innych częściach świata. Obecnie istnieje ponad 600 odmian truskawek, które różnią się smakiem, wielkością i składem.

Truskawki są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Oprócz niej zawierają również witaminy A, B, E oraz kwasy organiczne (takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy, szczawiowy, salicylowy czy elagowy). 

Truskawki są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze. Ponadto zawierają dużo witamin i składników mineralnych (B6, B7, C, mangan, jod, miedź, potas, sód, fosfor i magnez). Zawierają również składniki odżywcze, czerwony barwnik antocyjany, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy i błonnik. 

Pożywny koktajl z liofilizowanymi truskawkami

Składniki:

20 g płatków owsianych

250 ml mleka

100 g kefiru

1 łyżka masła orzechowego

1 banan

15 g truskawek liofilizowanych

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej zimnym mlekiem i odstaw na 40 min. Do kefiru dodaj masło orzechowe

i wymieszaj. Do blendera dodawaj naprzemiennie: owoce, płatki

z mlekiem i kefir z masłem orzechowym. 

Co to jest liofilizacja i jak przebiega?

Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę. 

Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.

Następnie następuje  kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.

Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody.  Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.

 100% naturalny produkt bez dodatku cukru

Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały.  Jest to  produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.

W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.

Blog 

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

image

Tabela wartości odżywczych w 100 g

Wartość energetyczna

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Białko

Sól

1404 kJ/334 kcal

1,5 g

3,1 g

59 g

51 g

7,2 g

0,03 g

Składniki:

100% truskawka liofilizowana

Masa netto:

20 g

Opakowanie:

Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem.

Sposób użycia:

Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli.

Ostrzeżenia:

Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu.

Sposób przechowywania:

Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia.

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.