

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Truskawka liofilizowana 20 g - Medfuture


Truskawki wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem. Cenione są ze względu na dużą zawartość witaminy C. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201569 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Właściwości truskawek:
- Mają działanie przeciwzapalne
- Pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego)
- Mają działanie przeciwutleniające
- Zawarta w nich kwercetyna jest skuteczna w walce z niektórymi rodzajami wirusów
- Wspomagają krążenie krwi w narządach płciowych dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
- Wspomagają także przemianę materii i wydalanie
- Zapobiegają powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych
- Łagodzą przeziębienia
- Pomagają w leczeniu chorób serca
- Jedzenie truskawek ma pozytywny wpływ na produkcję testosteronu, który aktywuje plemniki.
Od tysiącleci truskawki są uprawiane „dziko” w ciepłych krajach na całym świecie. Pierwsze dowody ich obecności pochodzą z Włoch już w 234 r. pne Około 1300 roku we Francji zaczęto je uprawiać jako rośliny lecznicze. Jednak od tego momentu zainteresowanie i popularność truskawek gwałtownie wzrosło w całej Europie, a także w innych częściach świata. Obecnie istnieje ponad 600 odmian truskawek, które różnią się smakiem, wielkością i składem.
Truskawki są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Oprócz niej zawierają również witaminy A, B, E oraz kwasy organiczne (takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy, szczawiowy, salicylowy czy elagowy).
Truskawki są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze. Ponadto zawierają dużo witamin i składników mineralnych (B6, B7, C, mangan, jod, miedź, potas, sód, fosfor i magnez). Zawierają również składniki odżywcze, czerwony barwnik antocyjany, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy i błonnik.
Pożywny koktajl z liofilizowanymi truskawkami
Składniki:
20 g płatków owsianych
250 ml mleka
100 g kefiru
1 łyżka masła orzechowego
1 banan
15 g truskawek liofilizowanych
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej zimnym mlekiem i odstaw na 40 min. Do kefiru dodaj masło orzechowe
i wymieszaj. Do blendera dodawaj naprzemiennie: owoce, płatki
z mlekiem i kefir z masłem orzechowym.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
1404 kJ/334 kcal 1,5 g 3,1 g 59 g 51 g 7,2 g 0,03 g |
Składniki: |
100% truskawka liofilizowana |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |