Zioła polepszające trawienie i metabolizm
Liczba produktów: 18Poprzez trawienie organizm pozyskuje składniki odżywcze z pożywienia. Ten codzienny proces może nie przebiegać gładko, jeśli stosujesz dietę o nieodpowiednim składzie lub zaczniesz jeść tłuste jedzenie. Kiedy czujesz się pełny, masz mdłości lub wzdęcia, dobrze jest mieć pod ręką odpowiednie zioła, aby wesprzeć i przyspieszyć proces trawienia i metabolizmu.
Trawienie to proces, podczas którego żywność jest rozkładana i trawiona. Następnie przemieszcza się w dół przez układ pokarmowy, gdzie do organizmu wchłaniane są z niej ważne składniki odżywcze. To, czego organizm nie może zużyć musi ulec wydaleniu.
Sprawdź zioła, które ułatwiają i przyśpieszają długi proces trawienia pokarmów.
Pokrzywa jest uważana za cudowne zioło już od czasów starożytnych. Od zawsze była stosowana w medycynie i ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości. Do dziś zbiera się nie tylko łodygę, ale także liście jej lub jej kłącza.
- łagodzi objawy biegunki i wzdęć
- pomaga przyśpieszyć przemianę materii
- wspomaga prawidłowe trawienie
- tłumi niepożądane objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą
- pobudza libido
- tłumi reakcje alergiczne i zwalcza infekcje
- ułatwia regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym
Vilcacora jest najczęściej stosowana jako napar lub nalewka. Zdrewniała wewnętrzna kora kociego pazura zawiera unikalną kombinację alkaloidów. Zazwyczaj jest cięta na małe włókna, a następnie suszona. Odwar z rośliny ma stosunkowo niewyraźny smak i zapach oraz brązowo-czerwony kolor.
- pomaga w problemach trawiennych
- znacząco wzmacnia układ immunologiczny
- działa przeciwko wirusom, stanom zapalnym i grzybom
- ma silne działanie antyoksydacyjne
- łagodzi przewlekły ból
- spowalnia przedwczesne starzenie się organizmu
To roczne zioło, które jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza kuchni włoskiej. Jej aromat jest bardzo wyrazisty. Świeże lub suszone liście bazylii tradycyjnie dodaje się do pomidorów, serów, sałatek, ryb, a także do makaronów i różnych sosów. Można z niej również zrobić herbatę, która korzystnie wpływa na trawienie.
- działa przeciw skurczom żołądka i zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- zmniejsza wzdęcia
- pobudza apetyt
- wzmacnia odporność, zwalcza gorączki i przeziębienia
- uśmierza ból
- zawiera dużą ilość antyoksydantów i jednocześnie oczyszcza organizm
- łagodzi stres i depresję, uspokaja umysł
- u kobiet karmiących wspomaga produkcję mleka
- reguluje poziom cukru i ciśnienie krwi
Bez czarny (łac. Sambucus nigra) to krzew lub drzewo osiągające wysokość około siedmiu metrów. Jego charakterystyczną cechą są białe drobne kwiaty i czarne jagody rosnące w gęstych gronach. Można go znaleźć prawie na całej półkuli północnej.
Jego zdrowotne właściwości zostały już opisane przez samego Hipokratesa, ale według zachowanych dowodów sięgają jeszcze wcześniej.
- walczy z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi
- jest bogaty w antyoksydanty oraz witaminy A, B i C
- pomaga przy problemach oddechowych i trawiennych
- działa przeciwzapalnie i odtruwa organizm
- łagodzi bóle głowy, zębów itp.
- pomaga przy gorączce i przeziębieniach
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego
Korzeń łopianu ma bardzo wyrazisty smak i jest przyjemnie chrupiący. Nic więc dziwnego, że jest to bardzo popularna przyprawa w kuchni, na przykład w Japonii. Łopian jest bogaty w błonnik, witaminy B6, a także magnez i potas. Wywar z korzenia łopianu nie tylko uwolni Cię od różnego rodzaju dolegliwości, ale z pewnością będzie też dobrze smakował.
- reguluje trawienie i obniża poziom cukru we krwi
- oczyszcza krew z toksyn i metali ciężkich
- poprawia pracę układu limfatycznego
- działa moczopędnie
- działa przeciwzapalnie
- koi podrażnioną skórę i redukuje oznaki przedwczesnego starzenia
Nagietek nazywany jest inaczej fałszywym szafranem (ze względu na jego kolorystykę) lub złotem Marii Panny. Roślina ta uwielbia słoneczne miejsca i można ją znaleźć w strefie umiarkowanej i podzwrotnikowej półkuli północnej. Lecznicze właściwości nagietka znane są od czasów starożytnych i zostały docenione zarówno przez ludowych zielarzy, jak i botaników klasztornych.
Olejki eteryczne, nalewki lub wywary z nagietka są zwykle przygotowywane z suszonych płatków. Kwiaty dodawane są również do mieszanek herbacianych, które często działają leczniczo i łagodząco.
- zmniejsza uszkodzenia organizmu przez wolne rodniki
- działa przeciwzapalnie, bez problemu radzi sobie np. z zapaleniem spojówek
- zwalcza infekcje wywołane przez bakterie, wirusy lub grzyby
- przyspiesza gojenie się ran, wysypek i drobnych oparzeń
- tłumi skurcze, w tym skurcze menstruacyjne lub te związane z ciężkim wysiłkiem fizycznym
- pomaga przy problemach z hemoroidami
- pielęgnuje jamę ustną
- odżywia skórę
- polecany przy problemach z żylakami.
Jest bogatym magazynem różnych witamin (A, B, C i K), wapnia, żelaza i wielu innych korzystnych dla organizmu substancji. Mniszek jest kwiatem jadalnym. Dlatego oprócz funkcji dekoracyjnej może służyć również do przygotowywania różnych potraw lub bezkofeinowego zamiennika kawy i czarnej herbaty. Najpopularniejszy jest jednak napar z korzenia. Jego smak jest nieco gorzki, ale uzyskane korzyści są tego warte.
- poprawia trawienie
- wspomaga redukcję wagi
- wspomaga pracę wątroby i odtruwa organizm
- wzmacnia kości
- jest bogaty w antyoksydanty i poleca się go osobom z cukrzycą
- zwalcza infekcje