• Żurawina liofilizowana 20 g - Medfuture

Symbol: 820

Żurawina zapobiega infekcjom dróg moczowych, zapobiega kamicy nerkowej, zwalcza raka, utrzymuje zdrowie serca, wzmacnia odporność, dobrze dba o higienę jamy ustnej, utrzymuje zdrową skórę i włosy, pomaga schudnąć, leczy trądzik.

Zobacz również:
15.79
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.69
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł

Zostaw telefon

Bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych.Zdrowy dodatek do owsianek, musi i płatków śniadaniowych.Produkt 100% naturalny, bez dodatku cukrów.

Co zawiera żurawina i jakie mają działanie?

Powszechnie wiadomo, że żurawina jest bogata w witaminy A, E i C, żelazo, wapń, potas i przeciwutleniacze. To może wyjaśniać jej zdolność do walki z rakiem i chorobami serca. Witamina A, w którą jest bogata jest żurawina, zapobiega zapaleniu spojówek. Witamina E znacznie poprawia siłę układu odpornościowego. Może pomóc lub opóźnić choroby związane z działaniem wolnych rodników. Żurawina pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia (obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, jest dobrą profilaktyką przeciw stwardnieniu tętnic). Żurawina potrafi zdziałać cuda dla naszego zdrowia.

Działanie żurawiny

Zapobiega przyczepianiu się bakterii do ścian pęcherza moczowego lub cewki moczowej, hamując w ten sposób infekcje dróg moczowych.

Zawiera garbniki oraz bioflawonoidy i polifenole. Dzięki garbnikom działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i zapobiega stanom zapalnym czy powstawaniu wrzodów żołądka.

Zawiera również fitoskładniki. Dzięki nim ma silne właściwości przeciwzapalne.

Może zapobiegać wzrostowi i namnażaniu się bakterii Helicobacter pylori (H. pylori) w wyściółce żołądka.

Zawiera również silne fitochemikalia, które działają jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem komórek powodowanym przez wolne rodniki.

Przepis na oczyszczający koktajl z liofilizowanych żurawin

ok. 300 ml mleka roślinnego lub wody

mały kawałek ananasa

3 łyżki liofilizowanej żurawiny

2 łyżki otrąb owsianych

1 łyżeczka babki płesznik (psyllium)

1,5 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

 

  • Składniki umieść w blenderze.
  • Długo i dokładnie zmiksować do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • Jeśli koktajl jest za gęsty, dodać mleka lub wody.

 

Co to jest liofilizacja i jak przebiega?

Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę. 

Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.

Następnie następuje  kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.

Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody.  Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.

 100% naturalny produkt bez dodatku cukru

Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały.  Jest to  produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.

W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.

Blog 

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

image

Tabela wartości odżywczych w 100 g

Wartość energetyczna

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Błonnik

Białko

Sól

1416 kJ/337 kcal

1,5 g

<0,4 g

67,2 g

34,7 g

24 g

1,7 g

0,03 g

Składniki:

100% żurawina liofilizowana

Masa netto:

20 g

Opakowanie: Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem.

Sposób użycia:

Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli.

Ostrzeżenia:

Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu.

Sposób przechowywania:

Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia.

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.