Soki zaleca się stosować na różne dolegliwości takie jak na przykład cukrzyca, która jest chorobą cywilizacyjną spowodowana nie tylko czynnikami genetycznymi, ale też złą dietą, otyłością czy siedzącym trybem. Zwłaszcza soki warzywne mają zbawienne działanie przy tym schorzeniu, ponieważ mają niski indeks glikemiczny oraz są idealnym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów. W przypadku cukrzycy powinniśmy ograniczać owoce z uwagi na zawartość fruktozy oraz węglowodanów prostych, a więc cukrów w tym glukozy i sacharozy. Należy postawić na składniki warzywne bogate w witaminę C, potas oraz antyoksydanty. Sok z buraka jest doskonałym przykładem. Ma niski indeks glikemiczny i szereg cennych mikroelementów, które pomagają w walce z cukrzycą.
Będąc przy zdrowych sokach z warzyw poleca się je również na oczyszczenie i detoksykację organizmu. Organizm sam eliminuje toksyny i się oczyszcza, lecz warto wspomagać te procesy pijąc soki, ponieważ na co dzień mamy styczność z wieloma szkodliwymi substancjami. Tzw. Detoksy sokowe są resetem dla naszych nerek i wątroby. Pomagają w usunięciu szkodliwych produktów przemiany materii, przez co czujemy się lekko, ale tez nie jesteśmy senni i mamy więcej energii. Dodatkowym plusem oczyszczania organizmu sokami jest zyskanie lśniących włosów i promiennej cery.
Istotnym elementem korzyści idących za spożywaniem soków jest wspieranie procesów odchudzania. Soki warzywne mają właściwości odchudzające, dodają nam energii oraz przyspieszają przemianę materii. Są bardzo istotnym dodatkiem w każdej diecie i śmiało szklanką soku można zastąpić jeden posiłek, np. podwieczorek lub lunch. Dawka błonnika pokarmowego, która znajduje się w sokach warzywnych przyczynia się do prawidłowej pracy jelit i chroni nas przed zaparciami. Przykładami soków, które warto spożywać podczas diety odchudzającej są soki z buraka i karczocha. Karczoch ma w sobie mnóstwo substancji wspomagających zrzucenie zbędnych kilogramów. Jedną z nich jest cytryna, która między innymi obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Karczochy zawierają w sobie wysoką ilość błonnika oraz niacyny, która jest odpowiedzialna za przemianę węglowodanów. Soki owocowe również pełnia ważną rolę podczas diet odchudzających. Mają w sobie dużą zawartość witaminy C, związków antyoksydacyjnych i potasu. Zaleca nie pić codziennie szklankę soku jako dzienna porcja owoców, która jest w diecie bardzo ważna. Dodatkowym atutem codziennego picia soków owocowych jest zastrzyk energii oraz uzupełnienie witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania na co dzień.
Soki owocowe poleca się pić w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Składników owocowych wspierających naturalne mechanizmy obronne organizmu w czasie zimowym jest wiele, na przykład, antywirusowy sok z czarnego bzu, z aceroli, rokitnika lub najpopularniejszy sok malinowy. Sok z czarnego bzu jest bogaty w witaminę C oraz doskonale chroni przed infekcjami. Dzięki niemu istnieje możliwość skrócenia czasu przeziębienia. Malinowy jest najczęstszym wyborem każdego konsumenta z racji szerokiej gamy witamin i antyoksydantów, ale tez z racji smakowych. Sok z malin działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Należy go stosować profilaktycznie w celu uniknięcia przeziębienia w okresie jesienno-zimowym oraz wczesnowiosennym. Sok rokitnikowy zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Jest idealny na pomoc z osłabieniem i na odporność.
Soki warzywne jak i owocowe są bardzo ważnym elementem uzupełniającym niezbędne składniki odżywcze, mineralne oraz witaminowe. Stanowią najcenniejszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Częste ich picie przyczynia się do wzmocnienia układów w organizmie, uzyskania idealnej sylwetki oraz do stania się zdrowszym i szczęśliwszym! Soki są najlepszym oraz najprostszym wyjściem do zdrowego odżywiania się nawet dla tych opornych. Należy pamiętać, że Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo pożywieniem.