

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Banan liofilizowany 20 g - Medfuture


Banany mają bardzo mało białka i prawie nie zawierają tłuszczu. Zawierają również potas, magnez, miedź, żelazo, mangan, błonnik, witaminę A, witaminę B6, witaminę B9, witaminę C.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201460 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Większość ludzi lubi je ze względu na ich wyjątkowy smak, ale mogą nie wiedzieć, jak korzystne dla zdrowia są banany.
Właściwości bananów
- Banany znane są z dużej zawartości potasu, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni oraz utrzymania odpowiedniej równowagi płynów w organizmie.
- Dzięki zawartości potasu pomagają również zapobiegać skurczom mięśni po wysiłku.
- Banan zawierają znaczną ilość kalorii, węglowodanów i błonnika. Dodatkowo w swoim składzie zawierają również skrobię – jest to rodzaj węglowodanów, których organizm nie jest w stanie strawić, ale dzięki którym dłużej czujemy się syci.
- Banany są przydatne w przezwyciężaniu depresji ze względu na wysoką zawartość tryptofanu, który przekształca się w serotoninę.
- Ze względu na wysoką zawartość potasu, który równoważy poziom sodu, banany mają skuteczną zdolność obniżania ciśnienia krwi i zapewniają ochronę przed zawałami serca i udarami.
-
Banany zawierają również tryptofan, aminokwas, który, jak wykazały badania, odgrywa rolę w zapamiętywaniu i poprawie nastroju. Banan po prostu czyni nas szczęśliwszymi. :-)
- Kobiety, które reagują na zespół napięcia przedmiesiączkowego ("PMS") docenią fakt, że zawartość witaminy B6 w bananie reguluje poziom glukozy we krwi, co skutkuje zmniejszeniem objawów PSM.
- Związki zawarte w bananach mają działanie przeciwzapalne – zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie. Potas w bananach reguluje równowagę płynów w organizmie, odciążając w ten sposób nerki i regulując oddawanie moczu. Zapewnia to wydalanie toksyn z organizmu.
Świeży banan zawiera około 75 procent wody w swojej całkowitej masie. Proces liofilizacji usuwa około 96 procent tej wody, co oznacza, że banan „odwodniony” w ten sposób jest znacznie bardziej skoncentrowanym źródłem kalorii i składników odżywczych. Liofilizowane banany mają około cztery razy więcej błonnika, potasu, węglowodanów, cukru i kalorii niż świeże. Mają tylko nieznacznie niższą zawartość witaminy B6, ale to głównie dlatego, że jest to witamina rozpuszczalna w wodzie.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
1474 kJ/348 kcal 1,1 g 0,4 g 76 g 46 g 4,1 g 0,01 g |
Składniki: |
100% banan liofilizowany |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |