• Banan liofilizowany 20 g - Medfuture

Symbol: 808

Banany mają bardzo mało białka i prawie nie zawierają tłuszczu. Zawierają również potas, magnez, miedź, żelazo, mangan, błonnik, witaminę A, witaminę B6, witaminę B9, witaminę C.

Zobacz również:
12.61
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.69
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł

Zostaw telefon

Bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych.Zdrowy dodatek do owsianek, musi i płatków śniadaniowych.Produkt 100% naturalny, bez dodatku cukrów.

Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Większość ludzi lubi je ze względu na ich wyjątkowy smak, ale mogą nie wiedzieć, jak korzystne dla zdrowia są banany.

Właściwości bananów

  • Banany znane są z dużej zawartości potasu, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni oraz utrzymania odpowiedniej równowagi płynów w organizmie.
  • Dzięki zawartości potasu pomagają również zapobiegać skurczom mięśni po wysiłku.
  • Banan zawierają znaczną ilość kalorii, węglowodanów i błonnika. Dodatkowo w swoim składzie zawierają również skrobię – jest to rodzaj węglowodanów, których organizm nie jest w stanie strawić, ale dzięki którym dłużej czujemy się syci.
  • Banany są przydatne w przezwyciężaniu depresji ze względu na wysoką zawartość tryptofanu, który przekształca się w serotoninę.
  • Ze względu na wysoką zawartość potasu, który równoważy poziom sodu, banany mają skuteczną zdolność obniżania ciśnienia krwi i zapewniają ochronę przed zawałami serca i udarami.
  • Banany zawierają również tryptofan, aminokwas, który, jak wykazały badania, odgrywa rolę w zapamiętywaniu i poprawie nastroju. Banan po prostu czyni nas szczęśliwszymi. :-)

  • Kobiety, które reagują na zespół napięcia przedmiesiączkowego ("PMS") docenią fakt, że zawartość witaminy B6 w bananie reguluje poziom glukozy we krwi, co skutkuje zmniejszeniem objawów PSM.
  • Związki zawarte w bananach mają działanie przeciwzapalne – zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie. Potas w bananach reguluje równowagę płynów w organizmie, odciążając w ten sposób nerki i regulując oddawanie moczu. Zapewnia to wydalanie toksyn z organizmu.

Świeży banan zawiera około 75 procent wody w swojej całkowitej masie. Proces liofilizacji usuwa około 96 procent tej wody, co oznacza, że ​​banan „odwodniony” w ten sposób jest znacznie bardziej skoncentrowanym źródłem kalorii i składników odżywczych. Liofilizowane banany mają około cztery razy więcej błonnika, potasu, węglowodanów, cukru i kalorii niż świeże. Mają tylko nieznacznie niższą zawartość witaminy B6, ale to głównie dlatego, że jest to witamina rozpuszczalna w wodzie.

Co to jest liofilizacja i jak przebiega?

Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę. 

Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.

Następnie następuje  kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.

Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody.  Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.

 100% naturalny produkt bez dodatku cukru

Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały.  Jest to  produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.

W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.

Blog 

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

image

Tabela wartości odżywczych w 100 g

Wartość energetyczna

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Białko

Sól

1474 kJ/348 kcal

1,1 g

0,4 g

76 g

46  g

4,1 g

0,01 g

Składniki:

100% banan liofilizowany

Masa netto:

20 g

Opakowanie:

Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem.

Sposób użycia:

Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli.

Ostrzeżenia:

Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu.

Sposób przechowywania:

Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia.

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.