

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Wiśnia liofilizowana 20 g - Medfuture


Wiśnia wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości kilku substancji: witamin B1, B2, B3, B6, A, E oraz K, a także minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201576 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Jakie cenne składniki odżywcze zawierają wiśnie?
Wiśnie zawierają witamina C, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu odpornościowego i skóry; potas, który jest potrzebny naszym mięśniom, aby mogły się kurczyć, ale jest również niezbędny do funkcjonowania nerwów, regulacji ciśnienia krwi i innych podstawowych procesów zachodzących w organizmie. Błonnik z wiśni pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, wspiera rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. Ponadto wiśnie są również źródłem witamin z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i witaminy K.
Przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne w wiśniach
Dokładna zawartość i rodzaj przeciwutleniaczy w wiśniach może się różnić w zależności od odmiany, ale wszystkie rodzaje mają ich bardzo dużo. Związki te pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym, czyli zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i uszkodzeniom narządów w wyniku chorób przewlekłych.
Wiśnie są szczególnie bogate w polifenole – roślinne substancje chemiczne, które chronią komórki przed uszkodzeniem, zmniejszają stany zapalne i poprawiają ogólny stan zdrowia.
Przepis na owsiankę wiśniową
Do rondelka nasypać płatki i zalać mlekiem.
Poczekać kilka minut aż płatki nasiąkną.
Zagotować na małym ogniu często mieszając, aby uniknąć przypalenia.
Na koniec dodać wiśnie liofilizowane i pestki z dyni oraz dobrze wymieszać.
Odczekać 5-10 minut aż owsianka stężeje, a owoce rozmrożą się.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Błonnik Białko Sól |
1481 kJ/351 kcal 3,2 g 0,7 g 63,1 g 63,1 g 6,6 g 5,7 g 0,03 g |
Składniki: |
100% wiśnia liofilizowana |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |