• Kategorie
  • Szukaj
  • WITAMINY

Witaminy 

Witaminy – to związki organiczne, których niewielka obecność w organizmie jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. Dla człowieka są to związki egzogenne, czyli muszą być dostarczane z pożywieniem. Wybierz odpowiednie dla swojego organizmu witaminy wśród naszej szerokiej oferty i uzupełniaj ich niedobór. 

Witaminy dzielą się przede wszystkim według ich właściwości fizycznych: 

-rozpuszczalne w tłuszczach:

·       witamina A 

·       witamina D

·       witamina E

·       witamina K

- rozpuszczalne w wodzie:

·       witamina C (kwas askorbinowy)

·       witaminy z grupy B

Suplementacja witaminy D

Z punktu widzenia żywienia człowieka najważniejsze są witaminy D2 i D3. Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina D odgrywa istotną rolę w procesie wchłaniania wapnia w jelicie cienkim. Jej niedobór prowadzi do krzywicy, osteomalacji (odpowiednik krzywicy u dorosłych) oraz osteoporozy. 

Witamina C – na wysoką odporność 

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy jest najpopularniejszą z witamin. Wiele osób kojarzy ją jako substancję, po którą sięgamy w pierwszych objawach kataru i przeziębienia. Dawka dorosłego człowieka wynosi ona 1mg/1 kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci wynosi 2 mg/1kg masy ciała. 

Właściwości witaminy A

Witamina A pełni bierze udział w procesie widzenia. Zapobiega tym samym kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku. Korzystnie wpływa na rozwój embrionalny, ułatwia gojenie ran oraz wspomaga procesu syntezy hormonów steroidowych.   

Witaminy z grupy B – rodzaje oraz rola w organizmie

Do grupy witamin B należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (PP)(B3), cholina (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), inozytol (B8), kwas foliowy (B9), kobalamina (B12). Witaminy z grupy B wykazują dużo korzystnych właściwości:

·       Działają antyoksydacyjnie;

·       W medycynie wykorzystywane są w leczeniu zaburzeń układu nerwowego;

·       Ryboflawina (witamina B2) bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów i krwi; 

·       Witamina B3 pozytywnie wpływa na proces przetwarzania białek, tłuszczów, węglowodanów;

·       Biotyna (witamina B7) jest ważnym składnikiem diety diabetyków. Także ma wpływ na stan skóry, włosów oraz paznokci. 

Działanie witaminy K w organizmie człowieka 

Początkowo witaminę K łączono jedynie z prawidłowym procesem krzepnięcia krwi. Natomiast według naukowców należy też rozważyć inne korzyści płynące z witaminy K, szczególnie, w diecie osób z grupy ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wyrównania niedoborów podaży jej wraz z dietą.