-
Czerwona porzeczka liofilizowana 20 g - Medfuture
Porzeczki zawierają czerwone barwniki antocyjanowe, które są klasyfikowane jako flawonoidy i mają działanie przeciwutleniające. Dlatego skutecznie chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.5 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201507 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Właściwości czerwonych porzeczek:
- Zapobiegają rozwojowi nowotworów dzięki dużej ilości witaminy C i przeciwutleniaczy.
- Oczyszczają organizm z toksyn i toksyn.
- Zawarty w porzeczkach potas poprawa wydajności mięśnia sercowego.
- Wzmacniają funkcje ochronnych organizmu.
- Zwiększają wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
- Regenerują organizmu w czasie ciąży, laktacji, po ciężkich chorobach i operacjach.
- Pobudzają organizm do samodzielnego spalania tłuszczu.
- Poprawiają przepływu krwi.
Porzeczka ma bogaty skład chemiczny, który decyduje o jej dobroczynnych właściwościach. Zawiera witaminy A, E, C, B3 oraz kwas foliowy, biotynę, magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor i błonnik.
Owoce liofilizowane mają tę zaletę, że pięknie trzymają swój kształt i nie trzeba się martwić, że wyschną lub zgniją na torcie. Dodatkowo dodasz do ciasta element chrupkości i dużo witamin. Zamiast klasycznych świeżych owoców spróbuj udekorować tort liofilizowanymi czerwonymi porzeczkami. Zrównoważy to słodycz ciasta i doda odrobinę kwaśnego smaku.
Liofilizowane owoce są wykorzystywane w kuchni w podobny sposób jak świeże owoce. Różnica polega na tym, że liofilizowane owoce są bardziej kruche, nie zawierają wody, dzięki czemu można je łatwo rozgnieść na pył. Ta właściwość jest zaletą przy przygotowywaniu kremów, cukierków czy deserów, do których można dodać proszek z owoców liofilizowanych.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
1052 kJ/254 kcal 1,3 g <0,25 g 30,3 g 30,3 g 7,2 g 0,03 g |
Składniki: |
100% czerwona porzeczka liofilizowana |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |