Zioła na stany zapalne

Liczba produktów: 10

Zioła zwalczające stany zapalne w organizmie.

Zapalenie to naturalny sposób walki organizmu z infekcjami. Czasami jednak może wymknąć się spod kontroli i prowadzić do komplikacji zdrowotnych (zwłaszcza jeśli trwa zbyt długo) i staje się przewlekłym stanem zapalnym. Dlatego możemy wykorzystać zioła i przyprawy w walce ze stanami zapalnymi oraz lub stosować je jako ewentualną profilaktykę.

Interesują Cię naturalne preparaty o działaniu przeciwzapalnym, które mają szerokie zastosowanie? Chcesz nabrać energii, wzmocnić układ odpornościowy, uchronić się przed infekcjami i ogólnie poczuć  lepiej? Jeśli cierpisz na stany zapalne, zapoznaj się z naszym asortymentem ziół na stany zapalne.

Kategorie
Filtruj

Kwiat lipy

  • wzmacnia układ odpornościowy dzięki dużej ilości antyoksydantów
  • pomaga przy grypie i przeziębieniu
  • zwalczają różne infekcje i stany zapalne (świetnie sprawdza się przy infekcjach ucha środkowego u dzieci)
  • docenią go osoby cierpiące na astmę i zapalenie oskrzeli
  • wspomaga prawidłowe trawienie

Lipa jest drzewem głównie europejskim, choć różne jej odmiany można spotkać także w Azji Zachodniej czy Ameryce Północnej. Rozwija się w łagodnym klimacie i może z łatwością żyć nawet 600 lat. Najpopularniejszym rodzajem lipy jest  lipa wielkolistna i sercowata. Kwiaty obu używane są w postaci suszonej do naparów o naturalnie słodkim smaku. Nie trzeba do nich dodawać cukru czy miodu. Żółte kwiaty mają bardzo intensywny i przyjemny zapach. Napar z kwiatów lipy można pić na ciepło jak i na zimno. Działa wtedy przyjemnie orzeźwiająco. Stosowanie naparów z lipy może być długotrwałe, ale osoby cierpiące na problemy z sercem powinny skonsultować się z lekarzem.

Kwiat lawendy

  • ułatwia radzenie sobie ze stresem
  • wspiera aktywność mózgu i funkcje poznawcze
  • ułatwia zasypianie i pogłębia sen
  • przyspiesza gojenie się ran i łagodzi podrażnienia skóry, np. po ukąszeniach owadów
  • tłumi uczucie bólu i działa na migreny
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi skurcze menstruacyjne
  • pozytywnie wpływa na wzrost włosów i jakość skóry

Lawenda to piękna roślina kwitnąca, która naturalnie występuje na obszarach Afryki Północnej i krajów wokół Morza Śródziemnego. Lawenda była wykorzystywana już w starożytności do celów ozdobnych, leczniczych, a także do aromaterapii. Roślina ta zawiera niezwykle wysoką zawartość olejków eterycznych, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, działają rozluźniająco i uspakajająco. Związki czynne lawendy wpływają również na pracę układu pokarmowego, gdyż wzmagają wydzielanie żółci i hamują nadmierny rozwój bakterii jelitowych.

Koci pazur (Vilcacora)

  • znacząco wzmacnia układ immunologiczny
  • działa przeciwko wirusom, stanom zapalnym i grzybom
  • pomaga w problemach trawiennych
  • ma silne działanie antyoksydacyjne
  • łagodzi problemy związane z astmą
  • łagodzi przewlekły ból
  • spowalnia przedwczesne starzenie się organizmu

Czepota puszysta znana jest także jako koci pazur lub vilcacora to jedno z najskuteczniejszych ziół, które przywraca prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zioło zawiera znaczną ilość alkaloidów.  Alkaloidy to naturalne związki chemiczne występujące w roślinach, grzybach i niektórych zwierzętach. Charakteryzują się zazwyczaj zasadowym pH i często wykazują działanie farmakologiczne. Są one jednymi z najważniejszych i najbardziej zróżnicowanych grup związków chemicznych w przyrodzie. Mają one korzystny wpływ na odporność organizmu.

Koci pazur ma zastosowanie w leczeniu reumatyzmu, alergicznych schorzeń układu pokarmowego i nowotworów. Substancje zawarte w kocim pazurze zawierają bardzo mało związków toksycznych i są

bezpiecznym preparatem, który służy oczyszczaniu układu pokarmowego.

Krwawnik

  • odtruwa organizm
  • zwalcza bakterie i wirusy
  • łagodzi kaszel
  • reguluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia i nudności
  • łagodzi ból związany z problemami reumatologicznymi
  • poprawia stan skóry i jest polecany do szybkiego gojenia się ran i podrażnień
  • korzystny w stanach zapalnych piersi u kobiet karmiących
  • jest stosowany jako naturalny środek uspokajający

Pierwsze wzmianki o korzyściach zdrowotnych krwawnika pochodzą z zapisów opisujących wojnę trojańską z około 1200 roku p.n.e. W średniowieczu był używany wraz z innymi składnikami do aromatyzowania piwa i zawsze cieszył się popularnością wśród ludzi ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Zewnętrznie zaleca się stosowanie krwawnika w stanach zapalenia skóry i na trudno gojące się rany – jako okłady. Napar z krwawnika można używać do mycia twarzy. Jest dobrym środkiem kosmetycznym, gdyż działa wybielająco i nadaje cerze gładkość.

Krwawnik nie powinien być stosowany długotrwale, przy zażywaniu większych dawek niż zalecane może powodować bóle głowy i zaburzenia nerwowe ze względu na zawartość tujonu. Krwawnik nie jest odpowiedni dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Rokitnik

  • chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • poprawia pracę wątroby, serca i mózgu
  • ułatwia gojenie się ran i ogólnie działa korzystnie na skórę
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cukru
  • zapobiega niepożądanemu odkładaniu się cholesterolu
  • dzięki zawartym witaminom A, B1, B2, B6, C itp. zwiększa odporność
  • pomaga przy wirusach i przeziębieniach

Owoce rokitnika są popularne nie tylko ze względu korzystny  wpływ na nasze zdrowie i zawartość wielu dobroczynnych substancji, ale także ze względu na ich smak. Owoce są przyjemnie słodko-gorzkie i świetnie nadają się do przyrządzania syropów lub dżemów.

Rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C i znajduje się w czołówce, obok orzechów i nasion, pod względem dużej ilości witaminy E. Stanowi również doskonałe źródło betakarotenu, któremu zawdzięcza swoją czerwono-pomarańczową barwę. Poza wysoką zawartością kwasów tłuszczowych (omega -3,-6 i -9) oraz fitosteroli w owocach rokitnika występuje rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega-7 o działaniu utleniającym.

Przy spożywaniu rokitnika pamiętaj tylko, że jest on naprawdę bogaty w witaminę C (ma jej do 10 razy więcej niż pomarańcza). Dlatego należy zachować ostrożność, zwłaszcza przy stosowaniu leków, w których nie zaleca się zwiększonego spożycia witaminy C.