• Kategorie
  • Szukaj
  • Zioła na stany zapalne

Zioła zwalczające stany zapalne w organizmie.

Zapalenie to naturalny sposób walki organizmu z infekcjami. Czasami jednak może wymknąć się spod kontroli i prowadzić do komplikacji zdrowotnych (zwłaszcza jeśli trwa zbyt długo) i staje się przewlekłym stanem zapalnym. Dlatego możemy wykorzystać zioła i przyprawy w walce ze stanami zapalnymi oraz lub stosować je jako ewentualną profilaktykę.

Interesują Cię naturalne preparaty o działaniu przeciwzapalnym, które mają szerokie zastosowanie? Chcesz nabrać energii, wzmocnić układ odpornościowy, uchronić się przed infekcjami i ogólnie poczuć  lepiej? Jeśli cierpisz na stany zapalne, zapoznaj się z naszym asortymentem ziół na stany zapalne.

Działa przeciwbólowo, zmniejsza stany zapalne w przebiegu reumatyzmu, wpływa ochronnie na miąższ wątroby, antyproliferacyjnie wobec nowotworów
Wysyłka w ciągu 21 dni
11.60
szt. Dodaj do ulubionych
Ma działanie antybakteryjne, dlatego działa świetnie nie tylko od wewnątrz, ale też na zewnątrz. Śmiało stosuj go jako okłady na grzybice skóry, paznokci, na opryszczkę i stany zapalne spojówek.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
7.40
szt. Dodaj do ulubionych
Krwawnik należy do jednych z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Jest bardzo pożyteczny dzięki bogatemu składowi chemicznemu.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.40
szt. Dodaj do ulubionych
Ma działanie antybakteryjne, dlatego działa świetnie nie tylko od wewnątrz, ale też na zewnątrz. Śmiało stosuj go jako okłady na grzybice skóry, paznokci, na opryszczkę i stany zapalne spojówek.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.50 -27% 6.20
szt. Dodaj do ulubionych
Na co pomagają liście podbiału: pomaga w walce z kaszlem i ułatwia odkrztuszanie polecany jako suplement na
Wysyłka w ciągu 24 godziny
6.80
szt. Dodaj do ulubionych
Ziele przytulii czepnej (Herba Galii aparinis) zawiera miedzy innymi glukozyd kumarynowy (asperulozyd), kwasy: cytrynowy, galusowy, salicylowy, galigarbnikowy oraz...
Wysyłka w ciągu 24 godziny
9.40
szt. Dodaj do ulubionych
Rokitnik owoce  (Hippophae rhamnoides L.)
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.40
szt. Dodaj do ulubionych
Lipa ma właściwości moczopędne, działa lekko rozkurczowo, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i zwiększając przepływ żółci do dwunastnicy.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
12.60
szt. Dodaj do ulubionych
Szałwia to wyjątkowe zioło, które wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę całego organizmu. Doskonale nadaje się do przyrządzania naparów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.40
szt. Dodaj do ulubionych
Działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie i jest stosowany w zaburzeniach w trawieniu i słabiej perystaltyce jelit.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.40
szt. Dodaj do ulubionych
Hibiskus ma właściwości regulujące poziom cholesterolu LDL we krwi, obniżające ciśnienie, moczopędne oraz wzmacniające system odpornościowy organizmu.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
7.30
szt. Dodaj do ulubionych
  Vilcacora jest lianą, którą można spotkać w dżunglach Ameryki południowej - najlepsze gatunki rosną jednak w Peru. Potocznie określana jest jako „wilcza kora” lu
Wysyłka w ciągu 24 godziny
10.50
szt. Dodaj do ulubionych

Kwiat lipy

  • wzmacnia układ odpornościowy dzięki dużej ilości antyoksydantów
  • pomaga przy grypie i przeziębieniu
  • zwalczają różne infekcje i stany zapalne (świetnie sprawdza się przy infekcjach ucha środkowego u dzieci)
  • docenią go osoby cierpiące na astmę i zapalenie oskrzeli
  • wspomaga prawidłowe trawienie

Lipa jest drzewem głównie europejskim, choć różne jej odmiany można spotkać także w Azji Zachodniej czy Ameryce Północnej. Rozwija się w łagodnym klimacie i może z łatwością żyć nawet 600 lat. Najpopularniejszym rodzajem lipy jest  lipa wielkolistna i sercowata. Kwiaty obu używane są w postaci suszonej do naparów o naturalnie słodkim smaku. Nie trzeba do nich dodawać cukru czy miodu. Żółte kwiaty mają bardzo intensywny i przyjemny zapach. Napar z kwiatów lipy można pić na ciepło jak i na zimno. Działa wtedy przyjemnie orzeźwiająco. Stosowanie naparów z lipy może być długotrwałe, ale osoby cierpiące na problemy z sercem powinny skonsultować się z lekarzem.

Kwiat lawendy

  • ułatwia radzenie sobie ze stresem
  • wspiera aktywność mózgu i funkcje poznawcze
  • ułatwia zasypianie i pogłębia sen
  • przyspiesza gojenie się ran i łagodzi podrażnienia skóry, np. po ukąszeniach owadów
  • tłumi uczucie bólu i działa na migreny
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi skurcze menstruacyjne
  • pozytywnie wpływa na wzrost włosów i jakość skóry

Lawenda to piękna roślina kwitnąca, która naturalnie występuje na obszarach Afryki Północnej i krajów wokół Morza Śródziemnego. Lawenda była wykorzystywana już w starożytności do celów ozdobnych, leczniczych, a także do aromaterapii. Roślina ta zawiera niezwykle wysoką zawartość olejków eterycznych, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, działają rozluźniająco i uspakajająco. Związki czynne lawendy wpływają również na pracę układu pokarmowego, gdyż wzmagają wydzielanie żółci i hamują nadmierny rozwój bakterii jelitowych.

Koci pazur (Vilcacora)

  • znacząco wzmacnia układ immunologiczny
  • działa przeciwko wirusom, stanom zapalnym i grzybom
  • pomaga w problemach trawiennych
  • ma silne działanie antyoksydacyjne
  • łagodzi problemy związane z astmą
  • łagodzi przewlekły ból
  • spowalnia przedwczesne starzenie się organizmu

Czepota puszysta znana jest także jako koci pazur lub vilcacora to jedno z najskuteczniejszych ziół, które przywraca prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zioło to jest bogate w alkaloidy (zasadowe związki organiczne). Związki te podnoszą odporność naszego organizmu.

Koci pazur ma zastosowanie w leczeniu reumatyzmu, alergicznych schorzeń układu pokarmowego i nowotworów. Substancje zawarte w kocim pazurze zawierają bardzo mało związków toksycznych i są

bezpiecznym preparatem, który służy oczyszczaniu układu pokarmowego.

Krwawnik

  • odtruwa organizm
  • zwalcza bakterie i wirusy
  • łagodzi kaszel
  • reguluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia i nudności
  • łagodzi ból związany z problemami reumatologicznymi
  • poprawia stan skóry i jest polecany do szybkiego gojenia się ran i podrażnień
  • korzystny w stanach zapalnych piersi u kobiet karmiących
  • jest stosowany jako naturalny środek uspokajający

Pierwsze wzmianki o korzyściach zdrowotnych krwawnika pochodzą z zapisów opisujących wojnę trojańską z około 1200 roku p.n.e. W średniowieczu był używany wraz z innymi składnikami do aromatyzowania piwa i zawsze cieszył się popularnością wśród ludzi ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Zewnętrznie zaleca się stosowanie krwawnika w stanach zapalenia skóry i na trudno gojące się rany – jako okłady. Napar z krwawnika można używać do mycia twarzy. Jest dobrym środkiem kosmetycznym, gdyż działa wybielająco i nadaje cerze gładkość.

Krwawnik nie powinien być stosowany długotrwale, przy zażywaniu większych dawek niż zalecane może powodować bóle głowy i zaburzenia nerwowe ze względu na zawartość tujonu. Krwawnik nie jest odpowiedni dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Rokitnik

  • chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • poprawia pracę wątroby, serca i mózgu
  • ułatwia gojenie się ran i ogólnie działa korzystnie na skórę
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cukru
  • zapobiega niepożądanemu odkładaniu się cholesterolu
  • dzięki zawartym witaminom A, B1, B2, B6, C itp. zwiększa odporność
  • pomaga przy wirusach i przeziębieniach

Owoce rokitnika są popularne nie tylko ze względu korzystny  wpływ na nasze zdrowie i zawartość wielu dobroczynnych substancji, ale także ze względu na ich smak. Owoce są przyjemnie słodko-gorzkie i świetnie nadają się do przyrządzania syropów lub dżemów.

Rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C i znajduje się w czołówce, obok orzechów i nasion, pod względem dużej ilości witaminy E. Stanowi również doskonałe źródło betakarotenu, któremu zawdzięcza swoją czerwono-pomarańczową barwę. Poza wysoką zawartością kwasów tłuszczowych (omega -3,-6 i -9) oraz fitosteroli w owocach rokitnika występuje rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega-7 o działaniu utleniającym.

Przy spożywaniu rokitnika pamiętaj tylko, że jest on naprawdę bogaty w witaminę C (ma jej do 10 razy więcej niż pomarańcza). Dlatego należy zachować ostrożność, zwłaszcza przy stosowaniu leków, w których nie zaleca się zwiększonego spożycia witaminy C.