- Kategorie
- Szukaj
-
Zioła na stany zapalne
Zioła zwalczające stany zapalne w organizmie.
Zapalenie to naturalny sposób walki organizmu z infekcjami. Czasami jednak może wymknąć się spod kontroli i prowadzić do komplikacji zdrowotnych (zwłaszcza jeśli trwa zbyt długo) i staje się przewlekłym stanem zapalnym. Dlatego możemy wykorzystać zioła i przyprawy w walce ze stanami zapalnymi oraz lub stosować je jako ewentualną profilaktykę.
Interesują Cię naturalne preparaty o działaniu przeciwzapalnym, które mają szerokie zastosowanie? Chcesz nabrać energii, wzmocnić układ odpornościowy, uchronić się przed infekcjami i ogólnie poczuć lepiej? Jeśli cierpisz na stany zapalne, zapoznaj się z naszym asortymentem ziół na stany zapalne.
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
- wzmacnia układ odpornościowy dzięki dużej ilości antyoksydantów
- pomaga przy grypie i przeziębieniu
- zwalczają różne infekcje i stany zapalne (świetnie sprawdza się przy infekcjach ucha środkowego u dzieci)
- docenią go osoby cierpiące na astmę i zapalenie oskrzeli
- wspomaga prawidłowe trawienie
Lipa jest drzewem głównie europejskim, choć różne jej odmiany można spotkać także w Azji Zachodniej czy Ameryce Północnej. Rozwija się w łagodnym klimacie i może z łatwością żyć nawet 600 lat. Najpopularniejszym rodzajem lipy jest lipa wielkolistna i sercowata. Kwiaty obu używane są w postaci suszonej do naparów o naturalnie słodkim smaku. Nie trzeba do nich dodawać cukru czy miodu. Żółte kwiaty mają bardzo intensywny i przyjemny zapach. Napar z kwiatów lipy można pić na ciepło jak i na zimno. Działa wtedy przyjemnie orzeźwiająco. Stosowanie naparów z lipy może być długotrwałe, ale osoby cierpiące na problemy z sercem powinny skonsultować się z lekarzem.
Kwiat lawendy
- ułatwia radzenie sobie ze stresem
- wspiera aktywność mózgu i funkcje poznawcze
- ułatwia zasypianie i pogłębia sen
- przyspiesza gojenie się ran i łagodzi podrażnienia skóry, np. po ukąszeniach owadów
- tłumi uczucie bólu i działa na migreny
- działa przeciwzapalnie
- łagodzi skurcze menstruacyjne
- pozytywnie wpływa na wzrost włosów i jakość skóry
Lawenda to piękna roślina kwitnąca, która naturalnie występuje na obszarach Afryki Północnej i krajów wokół Morza Śródziemnego. Lawenda była wykorzystywana już w starożytności do celów ozdobnych, leczniczych, a także do aromaterapii. Roślina ta zawiera niezwykle wysoką zawartość olejków eterycznych, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, działają rozluźniająco i uspakajająco. Związki czynne lawendy wpływają również na pracę układu pokarmowego, gdyż wzmagają wydzielanie żółci i hamują nadmierny rozwój bakterii jelitowych.
Koci pazur (Vilcacora)
- znacząco wzmacnia układ immunologiczny
- działa przeciwko wirusom, stanom zapalnym i grzybom
- pomaga w problemach trawiennych
- ma silne działanie antyoksydacyjne
- łagodzi problemy związane z astmą
- łagodzi przewlekły ból
- spowalnia przedwczesne starzenie się organizmu
Czepota puszysta znana jest także jako koci pazur lub vilcacora to jedno z najskuteczniejszych ziół, które przywraca prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zioło zawiera znaczną ilość alkaloidów. Alkaloidy to naturalne związki chemiczne występujące w roślinach, grzybach i niektórych zwierzętach. Charakteryzują się zazwyczaj zasadowym pH i często wykazują działanie farmakologiczne. Są one jednymi z najważniejszych i najbardziej zróżnicowanych grup związków chemicznych w przyrodzie. Mają one korzystny wpływ na odporność organizmu.
Koci pazur ma zastosowanie w leczeniu reumatyzmu, alergicznych schorzeń układu pokarmowego i nowotworów. Substancje zawarte w kocim pazurze zawierają bardzo mało związków toksycznych i są
bezpiecznym preparatem, który służy oczyszczaniu układu pokarmowego.
Krwawnik
- odtruwa organizm
- zwalcza bakterie i wirusy
- łagodzi kaszel
- reguluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia i nudności
- łagodzi ból związany z problemami reumatologicznymi
- poprawia stan skóry i jest polecany do szybkiego gojenia się ran i podrażnień
- korzystny w stanach zapalnych piersi u kobiet karmiących
- jest stosowany jako naturalny środek uspokajający
Pierwsze wzmianki o korzyściach zdrowotnych krwawnika pochodzą z zapisów opisujących wojnę trojańską z około 1200 roku p.n.e. W średniowieczu był używany wraz z innymi składnikami do aromatyzowania piwa i zawsze cieszył się popularnością wśród ludzi ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Zewnętrznie zaleca się stosowanie krwawnika w stanach zapalenia skóry i na trudno gojące się rany – jako okłady. Napar z krwawnika można używać do mycia twarzy. Jest dobrym środkiem kosmetycznym, gdyż działa wybielająco i nadaje cerze gładkość.
Krwawnik nie powinien być stosowany długotrwale, przy zażywaniu większych dawek niż zalecane może powodować bóle głowy i zaburzenia nerwowe ze względu na zawartość tujonu. Krwawnik nie jest odpowiedni dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
- chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
- poprawia pracę wątroby, serca i mózgu
- ułatwia gojenie się ran i ogólnie działa korzystnie na skórę
- obniża ciśnienie krwi i poziom cukru
- zapobiega niepożądanemu odkładaniu się cholesterolu
- dzięki zawartym witaminom A, B1, B2, B6, C itp. zwiększa odporność
- pomaga przy wirusach i przeziębieniach
Owoce rokitnika są popularne nie tylko ze względu korzystny wpływ na nasze zdrowie i zawartość wielu dobroczynnych substancji, ale także ze względu na ich smak. Owoce są przyjemnie słodko-gorzkie i świetnie nadają się do przyrządzania syropów lub dżemów.
Rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C i znajduje się w czołówce, obok orzechów i nasion, pod względem dużej ilości witaminy E. Stanowi również doskonałe źródło betakarotenu, któremu zawdzięcza swoją czerwono-pomarańczową barwę. Poza wysoką zawartością kwasów tłuszczowych (omega -3,-6 i -9) oraz fitosteroli w owocach rokitnika występuje rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega-7 o działaniu utleniającym.
Przy spożywaniu rokitnika pamiętaj tylko, że jest on naprawdę bogaty w witaminę C (ma jej do 10 razy więcej niż pomarańcza). Dlatego należy zachować ostrożność, zwłaszcza przy stosowaniu leków, w których nie zaleca się zwiększonego spożycia witaminy C.