Kurkuma mielona 100% naturalna 200 g - Medfuture
Kurkuma dodawana jest do słodkich potraw 🍚 nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych.
Kurkuma - przyprawa z Azji
Kurkuma znana inaczej jako ostryż, szafranica lub żółcień wywodzi się z południowej Azji. Obecnie uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Ma postać kłącza podziemnego korzenia podobnego do imbiru. Dodawana jest do słodkich potraw, nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych. Kurkumą przyprawia się potrawki z drobiu, jasne, ostre sosy, jaja sadzone, omlety, kraby, oraz sałaty. Harmonizuje niemal z wszystkimi przyprawami kuchni orientalnej.
Kurkuma wykazuje działanie:
✓ przeciwzapalne
✓ antyoksydacyjne
✓ przeciwnowotworowe
✓ przeciwwirusowe
✓ przeciwgrzybicze
✓ przeciwbakteryjne
Właściwości lecznicze kurkumy
Smaczna i zdrowa kurkuma zdobyła też uznanie jako środek rozkurczowy i bakteriobójczy. Współcześnie prowadzone badania wykazały, że związki zawarte w kłączu kurkumy długiej działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby. Pomagają w walce z otyłością, obniżają poziom cholesterolu, a czasami hamują nawet rozwój komórek nowotworowych.
Kurkuma słynie także z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.
Blog
Suplementy diety na odporność |
5 faktów na temat kurkumy, które powinieneś znać. |
Składniki: |
100% mielonego kłącza kurkumy (Curcuma longa) |
Sposób użycia |
Według własnego uznania. |
Postać: |
Proszek |
Zawartość opakowania: |
200 g |
Warunki przechowywania: |
Produkt należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu. |
Ostrzeżenie: |
Nadwrażliwość na kurkumę. W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem produktu należy skonsultować się z lekarzem. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zróżnicowanego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Data minimalnej trwałości i numer partii produkcyjnej znajduje się na opakowaniu. |
Kraj pochodzenia: |
Indie |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław |
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaWyrazista w smaku
-
JakośćFunkcjonalnośćCenawszystko zgodne z opisem