Erytrytol Premium 500 g - Medfuture (Erytrol)
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik posiadający delikatny słodki smak pozostawiający przyjemne uczucie chłodu na języku.
📦 Wysyłka już od 6,69 zł! Zostaw telefon
Erytrytol - zdrowa alternatywa dla cukru
Erytrytol to słodzik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych (inaczej polioli lub polialkoholi). Jest bezkaloryczny, o słodkości około 70%, takiej, jak cukier stołowy. Wydalany jest z moczem. Nie ma wpływu na insulinę, w związku z czym jest bezpieczny dla wszystkich - zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę
Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Właściwości erytrytolu sprawiają, że może stanowić doskonalą zdrową alternatywę dla cukru buraczanego. Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Erytrytol posiada słodki smak osiągający ok. 60-70% słodyczy cukru, zatem jest doskonałym zamiennikiem cukru, posiada zerowy indeks glikemiczny IG=0
Zastosowanie erytrytolu
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on taki słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Erytrytol stosowany jest nie tylko jako substancja słodząca, ale także wypełniająca, zagęszczająca, wzmacniająca smak, a czasem po to, żeby obniżyć temperaturę zamarzania jakiegoś produktu. W warunkach domowych możemy go zastosować właściwie wszędzie tam, gdzie tradycyjnie używa się cukru, z wyjątkiem robienia z niego karmelu. Nadaje się i do słodzenia napojów i do domowych wypieków, a nawet lukru czy bezy.
Metabolizm erytrytolu
90% spożytego erytrytolu jest wchłaniane w jelicie cienkim do krwiobiegu, a następnie w niezmienionej formie jest on wydalany przez nerki. Z tego też względu ma on praktycznie zerową wartość kaloryczną - nie jest przyswajany przez organizm - a także w związku z tym, że prawie nie przechodzi do jelita grubego, nie ma tak silnego działania przeczyszczającego jak inne poliole, które są wchłaniane w dużo mniejszym stopniu.
Erytrytol a próchnica
Erytrytol wykazuje działanie przeciwpróchnicze nie tylko z tego względu, że nie ulega przekształceniu w niszczący szkliwo kwas, ale też dlatego, że hamuje powstawanie płytki nazębnej, czyli bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie próchnicy. Utrudnia on przyleganie tych bakterii do powierzchni zębów, hamuje ich namnażanie. Wnika do wnętrza komórek bakteryjnych i hamuje wydzielanie przez nie enzymów odpowiedzialnych za przekształcanie cukrów w kwasy oraz hamuje procesy metaboliczne tych komórek. Podobne zresztą działanie obserwuje się w przypadku ksylitolu.
Więcej informacji o słodzikach naturalnych i półsyntetycznych znajdziesz na naszym blogu→
Wartość energetyczna |
0 kJ/0 kcal |
---|---|
Tłuszcz Węglowodany w tym: - cukry - skrobia - alkohole wielowodorotlenowe Białko Sól |
0 g 99 g
0 g 0 g 0 g 0 g 0 g |
Składniki: |
100% Erytrytol (erytryt, E968) |
Sposób użycia: |
Do słodzenia zimnych i gorących napojów, do wypieków i gotowania |
Postać: |
Proszek |
Masa netto |
500 g |
Warunki przechowywania: |
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Data minimalnej trwałości i numer partii produkcyjnej znajduje się na spodzie opakowania |
Kraj pochodzenia: |
Francja |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław |
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaw porzadku
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaZamawiam już kolejny raz. Szczerze polecam :) Najlepszy