✔︎ Co to są nasiona chia?
Nasiona chia pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Pozyskiwane są z rośliny Salvia hispanica, która była znana na tych terenach już ponad 4000 lat temu. Z czasem wieść o tych niezwykłych nasionach dotarła także do innych części świata.
Chia charakteryzują się neutralnym smakiem, dzięki czemu mogą być spożywane przez niemal wszystkich – w tym również przez alergików, ponieważ nie zawierają glutenu ani laktozy.
✔︎ Korzyści ze spożywania nasion chia
- Bogactwo składników odżywczych – nasiona chia są źródłem kwasów omega-3, błonnika, białka, magnezu, wapnia i żelaza.
- Sprzyjają utracie wagi – wysoka zawartość białka i błonnika daje uczucie sytości i wspiera metabolizm.
- Wsparcie dla sportowców – właściwości hydrofilowe nasion chia zapewniają odpowiednie nawodnienie organizmu oraz długotrwałe dostarczanie energii.
- Niska kaloryczność – 28 gramów nasion zawiera jedynie 138 kalorii, a przy tym dostarcza aż 10 g błonnika i 5 g białka.
✔︎ Dla kogo?
Nasiona chia to doskonały wybór dla osób dorosłych, które chcą wzbogacić swoją dietę w cenne składniki odżywcze, wspomóc odchudzanie lub poprawić swoją wydolność fizyczną. Idealne także dla alergików, dzięki brakowi glutenu i laktozy.