Blog o zdrowej żywności

Wszystko o zdrowej i naturalnej żywności ➤ Szczegółowe opisy produktów, właściwości i zastosowania ➤ Zapraszamy do odwiedzenia bloga!


Jak działają antyoksydanty?
Jak działają antyoksydanty?
2023-02-09 10:51:00

Dieta jest istotną częścią naszego zdrowia i zapewnia organizmowi wystarczającą ilość odpowiednich składników odżywczych i witamin, których potrzebujemy. W dzisiejszych czasach bardzo często używa się terminu przeciwutleniacze i mówi ...

Więcej
Jagody Goji: azjatycki superfood
Jagody Goji: azjatycki superfood
2023-02-06 11:46:00

W Azji jest tradycyjnym naturalnym panaceum, w naszym kraju znany jest jako superfood. Cały świat powoli poznaje lecznicze działanie goji. Skąd pochodzi goji? Chińskie goji, którego owoce nazywamy goji, rośnie w Azji. Jest stosowane w tradycyjnej m...

Więcej
Zielony jęczmień - jakie ma właściwości?
Zielony jęczmień - jakie ma właściwości?
2023-02-02 12:17:00

Ostatnio pojawia się coraz więcej faktów na temat zdrowej żywności, zwanej także superżywnością. Nasi przodkowie wiedzieli o ich skutecznych właściwościach leczniczych od czasów starożytnych. Obecnie moda na zdrowy tryb życia staje się coraz...

Więcej
Olej lniany - właściwości i zastosowanie
Olej lniany - właściwości i zastosowanie
2023-02-01 09:15:00

Olej lniany jest bardzo popularny od czasów starożytnych. I to nie tylko w dziedzinie medycyny. Jego zastosowanie od dawna jest wszechstronne. Oprócz znanego dziś działania leczniczego nasi przodkowie wykorzystywali go również do cel&...

Więcej
Chlorella i spirulina - dlaczego warto je łączyć?
Chlorella i spirulina - dlaczego warto je łączyć?
2023-01-26 12:31:00

Podobnie jak spirulina, chlorella jest bardzo odżywczą zieloną algą. Wraz ze spiruliną jest jednym z najpopularniejszych naturalnych suplementów diety. Oba są bogate w przeciwutleniacze, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia i regulują pozio...

Więcej
Błonnik - jak działa na nasz organizm?
Błonnik - jak działa na nasz organizm?
2023-01-25 09:51:00

Błonnik jest niezastąpiony w zbilansowanej diecie. Większości osób kojarzy się on przede wszystkim ze zdrowym trawieniem, ale ma też wiele innych zalet dla naszego organizmu. Pomimo różnych korzyści zdrowotnych, spożywamy go za mało.   ...

Więcej
Pestki dyni - 11 właściwości zdrowotnych
Pestki dyni - 11 właściwości zdrowotnych
2023-01-18 13:54:00

Pestki dyni mają mnóstwo pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Do głównych należy dostarczanie cynku, błonnika i magnezu. Ponadto poprawiają sen, a także działają antybakteryjnie. Pestki dyni pomagają również chronić nasze serce, oczy ...

Więcej
Karczochy – ochrona wątroby i pęcherzyka żółciowego
Karczochy – ochrona wątroby i pęcherzyka żółciowego
2023-01-16 12:52:00

Karczochy zawierają środki żółciopędne, czyli substancje, które pobudzają wątrobę do zwiększenia wydzielania kwasów żółciowych. Choleretyki aktywują usuwanie cholesterolu z wątroby, hamują syntezę cholesterolu w wątrobie, a tym...

Więcej
Olej z czarnuszki i jego wpływ na zdrowie
Olej z czarnuszki i jego wpływ na zdrowie
2023-01-13 13:49:00

Nasiona czarnuszki są nie tylko używane w kuchni, takie jak kminek, sezam i ostropestu, ale są również głównym składnikiem oleju - naturalnego środka, który był używany od wieków w celu wspierania układu odpornościowego. Nasion...

Więcej
Aloes - najważniejsze właściwości
Aloes - najważniejsze właściwości
2023-01-11 12:05:00

Produkty z ekstraktów z aloesu znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Jeśli przejdziesz obok alejek ze zdrowiem i urodą w lokalnym sklepie spożywczym, prawdopodobnie zobaczysz kilka produktów w...

Więcej