W Azji jest tradycyjnym naturalnym panaceum, w naszym kraju znany jest jako superfood. Cały świat powoli poznaje lecznicze działanie goji.
Skąd pochodzi goji?
Chińskie goji, którego owoce nazywamy goji, rośnie w Azji. Jest stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej od co najmniej 2000 lat. W krajach, w których jest to powszechna część stylu życia mieszkańców, można również spotkać się z nazwami, takimi jak owoc szczęścia czy eliksir życia. Wynika to z ich niesamowitego wpływu na ludzki organizm. Wielu mieszkańców Azji przypisuje tym czerwonym jagodom długowieczność, witalność, dobre zdrowie i radość życia.
Łacińska nazwa goji to lycium barbarum. Poświęcono im wiele badań naukowych, które dowiodły, że są bardzo bogate w składniki odżywcze, aminokwasy, witaminy i minerały. Regularne spożywanie może zdziałać cuda dla zdrowia człowieka. Wypróbuj jagody goji, a już po pewnym czasie zauważysz wzrost energii, piękniejszą skórę, mniejszą podatność na choroby. Owalne jagody goji mają charakterystyczny czerwony kolor i kryją w środku żółte nasiona.
Posiadają bardzo dużą zawartość substancji ważnych dla zdrowia człowieka. Są to:
- 18 rodzajów aminokwasów, w tym wszystkie 8 niezbędnych
- 21 pierwiastków śladowych, m.in. żelazo, wapń, selen, cynk, miedź, german
- witaminy C, B1, B2, B6, E
- karotenoidy i inne przeciwutleniacze
- błonnik
- węglowodany złożone
Goji ma szereg pozytywnych właściwości
Miano superżywności przypisuje się tylko nielicznym owocom. To one pomagają ludziom żyć zdrowo i długo, czy wyleczyć się z różnych dolegliwości. Goji słusznie należy do nich. W czym Ci to pomoże?
Wzmocnienie układu odpornościowego
Dzięki wysokiej zawartości witamin, pierwiastków śladowych i aminokwasów goji zwiększa odporność człowieka. Dlatego wskazane jest włączenie ich do diety przed rozpoczęciem okresu chorób wirusowych.
Pozytywne efekty działania jagód zostały również udowodnione w leczeniu chorób przewlekłych, problemów skórnych, stanów zapalnych, a nawet raka.
Zdrowie seksualne i płodność
Jeśli potrzebujesz poprawić swoją witalność seksualną lub starasz się o dziecko, goji może ci tylko pomóc. U mężczyzn stymuluje poziom testosteronu, co pozytywnie wpływa na płodność, libido i zdrowie prostaty.
Utrata wagi
Dążenie do redukcji masy ciała wymaga modyfikacji diety. Jagody Goji należą do pokarmów, które dodadzą Ci dużo energii, a jednocześnie nie sprawią, że przytyjesz. W porównaniu z innymi rodzajami suszonych owoców mają niską zawartość cukru i mało kalorii. Jednocześnie są bogate w błonnik, który jest niezbędny do dobrego trawienia.
Antyoksydanty dla skóry i oczu
Regularne spożywanie goji ma zaskakujący wpływ na zdrowie oczu. Chroni je nie tylko przed promieniowaniem UV, ale także przed chorobami wywołanymi wiekiem i wolnymi rodnikami. Wynika to głównie z antyoksydacyjnej zeaksantyny. W połączeniu z beta-karotenem przyczynia się do piękna skóry, zmniejsza jej podrażnienia i wiotczenie z wiekiem. Chroni ją również przed niepożądanym działaniem promieni słonecznych.
Stabilny poziom cukru we krwi
Zbawienne działanie goji docenią również diabetycy typu 2. Pomoże regulować poziom glukozy i insuliny we krwi, pomagając tym samym tłumić nieprzyjemne objawy choroby.
Poprawa nastroju
Badania kliniczne potwierdzają również korzystny wpływ goji na organizm ludzki w walce z depresją i zmęczeniem pochodzenia psychicznego. Stan zdrowia uczestników badania wyraźnie poprawił się już po 14 dniach stosowania. Zaobserwowali wzrost energii, poprawę wyników sportowych, nastroju, jakości snu oraz zwiększoną zdolność koncentracji.
Jak spożywać jagody goji?
Można jej jeść suszone, pić sok lub przyjmować suplementy diety z ekstraktem z goji. Zalecana dzienna dawka jagód goji wynosi od 6 do 10 gramów dziennie. Dotyczy to również picia herbaty, z 10 gramów można zrobić dwie filiżanki. Odmierzenie dziennej dawki jest bardzo proste: waga jednej jagody to około 1 gram.
Niepożądane skutki stosowania goji
Mimo, że goji ma nieporównanie mniej skutków ubocznych niż większość leków zachodniej medycyny, konieczne jest przestrzeganie zalecanej dziennej dawki. W rzadkich przypadkach mogą wystąpić działania niepożądane.
Spożycie zbyt dużej porcji może spowodować nudności i biegunkę.
Należy zachować szczególną ostrożność, jeśli masz problemy z krzepliwością krwi, wysokie lub niskie ciśnienie, cierpisz na alergie na niektóre rodzaje owoców.
Matki w ciąży i karmiące powinny również skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem goji.
Jedna czwarta filiżanki goji zawiera do 340% zalecanej dziennej dawki witaminy A, która w dużych ilościach może być toksyczna.
Goji pomógł już wielu osobom, które borykały się z długotrwałymi problemami zdrowotnymi. Na przykład częste stany zapalne, osłabiona odporność po antybiotykach, ale także dokuczliwy trądzik i wypadanie włosów.
Ze względu na wygodę popularne są suplementy diety, które zawierają zalecaną dzienną dawkę goji, zwykle wzbogaconą o inne substancje aktywne. Suplementy są zwykle ukierunkowane na konkretny problem zdrowotny. Jeśli lubisz próbować nowych smaków i nie boisz się eksperymentować w kuchni, grzechem byłoby nie spróbować samych owoców.
Zastosowanie goji w kuchni
Herbatę goji przygotowuje się wsypując 1 łyżeczkę suszonych owoców do 250 ml gorącej wody. Pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut. Podczas moczenia owoce zmiękną i można je zjeść. Jeśli sam smak goji Cię nie oczarował, pobaw się nim trochę – dodaj miód, cytrynę lub połącz z innymi suszonymi owocami lub sypaną herbatą ziołową.
Oprócz herbaty, owoce goji urozmaicą również Twoje wypieki. Po prostu dodaj je zamiast rodzynek, na przykład w cieście. Bardziej zaawansowani kucharze mogą spróbować ciasta goji na zakwasie z makiem.
Śniadanie wzbogacone goji to bomba energetyczna. Dodaj je do jogurtów, koktajli lub owsianek śniadaniowych. Nie zapominaj, że konieczne jest namoczenie suszonych owoców przez kilka minut, aby je zmiękczyć.
Ciekawe połączenia można tworzyć na przykład z pieczonym mięsem. Dodatkowo dzięki witaminie C Twój organizm łatwiej przyswaja żelazo ze źródeł zwierzęcych.
W menu nigdy dość zdrowych owoców i różnorodności. Potrzebujemy witamin, przeciwutleniaczy, minerałów i aminokwasów, aby chronić się przed wszechobecnymi zarazkami i chorobami cywilizacyjnymi. Goji pomoże Ci poprawić nastrój i wzmocnić organizm.