Orzechy brazylijskie należą do największych orzechów w historii. Mają maślany, łagodny i słodki smak. Najczęściej spożywane są same, ale można je spotkać również w składnikach mieszanek śniadaniowych i batoników musli.
 

Co to jest orzech brazylijski?

Orzechy brazylijskie to w zasadzie jadalne nasiona dużego południowoamerykańskiego drzewa, które pochodzi z lasów deszczowych Amazonii w Brazylii, Peru, Kolumbii i Ekwadorze.  W Boliwii nazywane są również castañas o nuez de brasil.
 
Choć zgodnie z nazwą pochodzą z Brazylii, to  obecnie największym ich producentem jest Boliwia. W  1980 roku roczna produkcja wynosiła około 40 ton rocznie.
 

Orzech brazylijski jest królem Amazonii

Orzechy brazylijskie to nie tylko nazwa, to ulubione danie mieszkańców brazylijskiego miasta  Pará, które jest jednym z głównych eksporterów orzechów na świecie.
 
Orzechy brazylijskie są powszechnie spożywane na surowo lub blanszowane. Mają wysoką zawartość  białka (15-20%), selenu, miedzi i magnezu. Tłuszcze stanowią  7%, błonnik 8%, a węglowodany 7%.

orzechy brazylijskie
 

Jak rosną orzechy brazylijskie?

Orzech brazylijski rośnie na drzewie w dorzeczu Amazonki i osiąga wysokość 50 m lub więcej. Korona drzewa ma ponad  30 m  średnicy, a drzewo może żyć do 1000 lat. Owoce przypominają kokos, a łupina, w której ukryte są orzechy, zawiera ich około 12-24.
Drzewo, na którym rosną orzechy brazylijskie, nazywa się  orzesznicą wyniosłą i jest wiecznie zielonym drzewem, które wymaga głębokiej i żyznej gleby oraz tropikalnego klimatu.
 
Drzewo zawiera kwiaty, które muszą być zapylane przez specjalne lokalne pszczoły. Zapylane w ten sposób kwiaty i owoce dojrzewają przez 15 miesięcy, a następnie zaczynają opadać na ziemię w porze deszczowej, czyli od stycznia do lutego.
 
Dojrzałe drzewo ma ponad 300 owoców. Po zbiorze nasiona są usuwane z łupin, suszone na słońcu, myte, a następnie eksportowane do dalszej obróbki.
 

Zbiór orzechów brazylijskich

Orzechy brazylijskie są zbierane głównie przez miejscową ludność. Brązowa skorupa jest bardzo twarda i przypomina kształtem piramidę, ponieważ wszystkie trzy jej boki mają kształt trójkąta. Nie jest łatwo ją rozłupać i wyjąć orzechy. Dlatego, aby ułatwić jej pęknięcie, orzechy traktuje się gorącą parą, a następnie zanurzane w zimnej wodzie w celu rozbicia skorupy.
Ponieważ orzechy są zbierane w porze deszczowej, ważne jest, aby zbierać je jak najszybciej, aby chronić je przed gorącem i wilgocią, które mogą je uszkodzić i obniżyć ich jakość.
 
Orzechy należy również jak najszybciej wysuszyć, aby zapobiec rozwojowi pleśni.  Najlepiej, aby to nastąpiło w ciągu 10 dni od zerwania orzechów. Następnie orzechy są sortowane według wielkości i jakości. I wreszcie, na koniec są dokładnie suszony, aby zawartość wilgoci wynosiła około 5%.
 

Orzechy brazylijskie a zdrowie

Przede wszystkim orzechy brazylijskie zawierają dużo składników odżywczych.  Są znaczącym źródłem selenu, przy czym 1 orzech zawiera 170% dziennej dawki selenu.
 
Selen jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy,  układu odpornościowego i wzrostu komórek. Niskie spożycie selenu może prowadzić do uszkodzenia tarczycy i chorób autoimmunologicznych, a nawet raka tarczycy.
 
Kolejną zaletą wspomnianego selenu jest  ochrona komórek mózgowych, które bezpośrednio potrzebują selenu do prawidłowego funkcjonowania. Niedobór selenu może prowadzić do choroby Alzheimera i Parkinsona.
 
Inne substancje warte uwagi to magnez, miedź, fosfor, witamina E i cynk. Orzechy brazylijskie są również źródłem zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na zdrowie serca.
 

Jak można jeść orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie można chrupać jako przekąskę, surowe i nieprzetworzone. Spotkać można również różne modyfikacje tego przysmaku. Jeśli jesteś głodny lub nie wiesz, co podać do kawy po obiedzie, spróbuj orzechów brazylijskich w słodkiej wersji.  Opcji jest wiele, orzechy brazylijskie można dodać do ciast czy jogurtów.
 
Oczywiście orzechy można dodawać również  do sałatek lub do porannej owsianki. Często można je też znaleźć w batonach musli.
Z nasion pozyskiwany jest olej, który oprócz zastosowań spożywczych znajduje również zastosowanie w zegarmistrzostwie, do produkcji farb oraz w przemyśle kosmetycznym. Bardzo często wchodzi w skład szamponów, mydeł, odżywek do włosów i produktów do pielęgnacji ciała.
 
Na rynku można również znaleźć  mąkę  lub  pastę z orzechów brazylijskich, która świetnie nadaje się do robienia słodyczy.