Rokitnik jest znany ze swoich właściwości leczniczych i pomaga zapobiegać różnym chorobom oraz korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. W 100 g zawiera aż 400% (zalecanej dziennej dawki) witaminy C, czyli aż 15 razy więcej w porównaniu z owocami cytrusowymi.
Owoce rokitnika są jadalne i pożywne, mają cierpki i kwaśny smak. W stanie surowym ich spożycie może być nieprzyjemne, dlatego lepiej mieszać je ze słodszymi substancjami, takimi jak sok jabłkowy czy winogronowy.
Rokitnik jest używany od 2000 lat w tradycyjnej medycynie chińskiej, tybetańskiej i indyjskiej, a także w medycynie ludowej Rosji i Europy Zachodniej. Podczas zimnej wojny rosyjscy i wschodnioniemieccy ogrodnicy opracowali nowe odmiany o wyższej wartości odżywczej, większych owocach, różnych miesiącach dojrzewania.
Rokitnik naturalnie występuje w Eurazji. Jego uprawa w Europie rozciąga się od Półwyspu Skandynawskiego na północy, w kierunku południowym. Jego hodowla sięga aż po Hiszpanię i dalej przez Europę Wschodnią (Ukrainę) i Turcję po Azję, gdzie rośnie aż po Chiny, północno-zachodnie Indie i północny Pakistan.
Zawartość witamin i składników mineralnych w rokitniku zwyczajnym
Rokitnik w 100 g zawiera 122 kcal, 1 g tłuszczu, 9 g cukru, 5 g błonnika i 4 g białka. Zawiera również witaminę A, B1-tiaminę, B2-ryboflawinę, B6-pirydoksynę, B9-kwas foliowy, witaminę C, D, E i K, przeciwutleniacze, karotenoidy, flawonoidy, olejki eteryczne oraz minerały: mangan, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.
Rokitnik chroni przed rakiem, jest bogaty w witaminę C, utrzymuje zdrowe oczy, utrzymuje zdrowe serce, działa przeciwzapalnie, wspiera odporność, utrzymuje zdrową skórę, liście i kora są korzystne dla zdrowia.
Rokitnik zwyczajny – 8 wpływów na zdrowie
Rokitnik chroni przed rakiem
Rokitnik ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki. Wykazuje właściwości antyproliferacyjne (działa przeciw namnażaniu się komórek) oraz może indukować apoptozę (programowaną śmierć komórki) i stymulować układ odpornościowy.
Rokitnik jest bogaty w witaminę C
Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego, rokitnik jest również w stanie poprawić zdrowie skóry, wytrzymałość kości oraz odporność dziąseł i zębów. Bogaty w witaminę C rokitnik jest uczestniczy w tworzeniu kolagenu, który jest kluczowym elementem wzrostu i naprawy w całym ciele. Witamina c jest także wszechstronnym środkiem wzmacniający ciało, który pomaga przyspieszyć gojenie się ran i powrót do zdrowia po kontuzjach.
Rokitnik wzmacnia zdrowie oczu
Karotenoidy są ważnymi przeciwutleniaczami występującymi w rokitniku, które mogą w dużym stopniu chronić wzrok. Karotenoidy spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej i zapobiegają rozwojowi zaćmy, a także poprawiają widzenie w nocy.
Rokitnik działa przeciwzapalnie
Jeśli cierpisz na rozstrój żołądka, sok z rokitnika jest w stanie szybko złagodzić dyskomfort i stany zapalne. Zdolność przeciwzapalna owoców rokitnika pomaga również złagodzić ból stawów i mięśni.
Rokitnik pomaga w utrzymaniu zdrowego serca
Olej z rokitnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz utrzymuje równowagę kwasów tłuszczowych w organizmie. Eliminując zły cholesterol, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu, ponieważ tętnice i naczynia krwionośne są mniej zatykane.
Rokitnik wspomaga odporność
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin A i C rokitnik pomaga wzmocnić odporność. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu niszczy gronkowce, salmonellozę, bakterie wywołujące dur brzuszny, czerwonkę. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, kaszlowi, grypie, a nawet leczy stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Rokitnik pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry
Rokitnik jest znany ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych. Nawilża skórę i wspomaga produkcję kolagenu, białka strukturalnego niezbędnego utrzymania skóry w dobrej kondycji.
Rokitnik ma zdrowe liście i korę
Bardzo ciekawe pod względem składu chemicznego są również liście rokitnika, które zawierają szereg prozdrowotnych składników i dużą ilość białek – podstawowych budulców całego organizmu człowieka. Wiele badań potwierdza pozytywne działanie liści rokitnika zwyczajnego na wątrobę, krążenie, odporność, wrzody żołądka, skórę (w tym gojenie się ran) i ogólną witalność. Według badań kora rokitnika ma właściwości przeciwnowotworowe ze względu na zawartość serotoniny.
Co można zrobić z suszonych owoców rokitnika?
Napój z rokitnika: Można zaparzyć herbatę z suszonego rokitnika lub zrobić sok, dodając do wody suszone owoce rokitnika i cukier lub miód do smaku.
Przyprawa do mięs: Suszone owoce rokitnika można dodać do mięsa, aby dodać mu smaku i aromatu.
Desery i ciasta: Suszone owoce rokitnika można dodać do ciast, ciastek, muffinek, jaglanek i innych deserów, aby dodać im słodko-kwaśny smak.
Musli i owsianki: Suszone owoce rokitnika są dobrym dodatkiem do musli, płatków owsianych i innych śniadań.
Dodatek do sałatek: Suszone owoce rokitnika można dodać do sałatek, aby dodać im koloru i smaku.
Konfitury i dżemy: Suszone owoce rokitnika można wykorzystać do przygotowania konfitur, dżemów lub innych przetworów.
Należy jednak pamiętać, że suszone owoce rokitnika są kwaśne i często wymagają dodatku cukru lub miodu, aby stały się bardziej przyjemne w smaku. Przed użyciem zaleca się namoczenie suszonych owoców w wodzie lub soku, aby je zmiękczyć i ułatwić obróbkę.
Jak przechowywać rokitnik?
Przechowuj świeży rokitnik w lodówce, gdzie wytrzyma około miesiąca. Zamrożony rokitnik można przechowywać rok.
Suszony rokitnik należy przechowywać w płóciennym worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni.
Jak należy spożywać sok z rokitnika?
Sok z rokitnika najlepiej spożywać w małych ilościach, ponieważ jest bardzo kwaśny i może podrażniać żołądek. Najlepiej jest rozcieńczyć sok wodą lub innymi sokami owocowymi, aby zmniejszyć jego kwasowość i uczynić go bardziej przyjemnym w smaku.
Można również dodać miód lub cukier, aby bardziej zrównoważyć smak i zwiększyć wartość odżywczą napoju. Sok z rokitnika ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto go spożywać regularnie. Można go pić na czczo, pomiędzy posiłkami lub jako składnik koktajli i smoothie.
Warto pamiętać, że sok z rokitnika może powodować skurcze jelitowe, szczególnie u osób z wrażliwym układem pokarmowym, dlatego należy spożywać go umiarkowanie i stopniowo zwiększać ilość.