Ostatnio pojawia się coraz więcej faktów na temat zdrowej żywności, zwanej także superżywnością. Nasi przodkowie wiedzieli o ich skutecznych właściwościach leczniczych od czasów starożytnych. Obecnie moda na zdrowy tryb życia staje się coraz bardziej popularna, a ludzie wracają do produktów bogatych w różne witaminy i minerały, które sprawiają, że czują się zdrowsi i pełniejsi sił witalnych. Do takich superfoods należy coraz częściej stosowany zielony jęczmień.
Jęczmień zielony jest jednym z najstarszych uprawianych zbóż, z których najcenniejsze są młode kiełki. Kiedy roślina zaczyna wyrastać z ziemi, stopniowo zaczyna zawierać coraz większą ilość chlorofilu, białek i wszelkiego rodzaju witamin. W miarę wzrostu rośliny zmniejsza się ilość substancji prozdrowotnych, a wzrasta poziom celulozy, która jest mniej lub bardziej niestrawna dla organizmu człowieka. Dlatego kiedyś takie rośliny były przeznaczone głównie dla zwierząt domowych. Jednak z czasem, ze względu na swoje prozdrowotne działanie, właśnie w fazie zielonego wzrostu, zostały również spożywane przez ludzi.
Czasami zielony jęczmień jest również nazywany młodym jęczmieniem. Prawdziwa wartość takich młodych pędów tkwi właśnie w młodych smukłych zielonych liściach przypominających trawę. Są pełne najróżniejszych składników prozdrowotnych. Młode liście najskuteczniej wchłaniają składniki odżywcze z gleby. Kiedy te liście mają około 15 cm wysokości, zawierają wiele korzystnych dla naszego zdrowia witamin, minerałów i białek.
Co zawiera zielony jęczmień?
Piękne zielone kiełki młodego jęczmienia zawierają bardzo dużą ilość witamin i minerałów. Są to np. potas, wapń, magnez, żelazo, beta-karoten, cynk, mangan, fosfor i miedź. Zawiera również witaminy A, C, E, K, H, B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy i kwas pantotenowy. W przeciwieństwie do innych roślin zawiera aż 9 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy i korzystnych enzymów, cholinę, błonnik i beta-karoten.
Zielony jęczmień zawiera nawet do 30 razy więcej witaminy B1 i do 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie. Zawiera też dużo więcej żelaza niż np. liście szpinaku czy buraka. To samo dotyczy wysokiej zawartości beta-karotenu, witaminy C w porównaniu z owocami cytrusowymi oraz witaminy B12.
Najbardziej godnym uwagi składnikiem odżywczym zawartym w zielonym jęczmieniu jest chlorofil. Jest to rodzaj zielonego barwnika, bogatego w magnez, dzięki któremu rośliny zielone są zdolne do fotosyntezy. Oznacza to, że mogą przekształcać substancje nieorganiczne w substancje organiczne.
Zielony oznacza zdrowy
Znaczenie zielonych składników w diecie człowieka jest bardzo ważne. Wspomniany już chlorofil, który zapewnia to zabarwienie, pomaga roślinom w pozyskiwaniu ogromnych ilości różnych składników pokarmowych. Żelazo, witamina C , witamina B12, kwas foliowy, pirydoksyna i białka są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka.
Wpływ zielonego jęczmienia
Wiele badań pokazuje, że zielona żywność, w tym młody zielony jęczmień, ma bardzo pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, zapobieganie nowotworom i ogólnie na lepszy układ odpornościowy. Te pozytywne właściwości przypisuje się wspomnianemu już zielonemu barwnikowi, chlorofilowi.
Utrzymanie prawidłowego ph w organizmie
Młode pędy zielonego jęczmienia są wyjątkowo zasadowe. Oznacza to, że trawiąc je, pomagamy zachować równowagę i kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Większość przetworzonej przemysłowo żywności ma odczyn kwaśny, a jeśli spożywamy jej zbyt dużo, równowaga ph w naszym organizmie zostaje zaburzona. W związku z tym możemy czuć się bardziej zmęczeni i senni. Gorszymi konsekwencjami zakwaszenia organizmu są różnego rodzaju choroby i powstawanie komórek nowotworowych.
Chroni przed rakiem
Ekstrakty z trawy jęczmiennej mogą chronić komórki tkanek ludzkich przed niebezpiecznymi czynnikami rakotwórczymi. Nie zostało jeszcze potwierdzone, jak dokładnie przebiega ten złożony proces chemiczny, ale najprawdopodobniej można go powiązać z aktywnością przeciwutleniającą rośliny wraz z zawartością chlorofilu w roślinach zielonych.
Zapobiega starzeniu
Najlepszym przeciwutleniaczem jest zielony jęczmień. Oznacza to, że młode kiełki zielonego jęczmienia, które zawierają dużą ilość beta-karotenu i przeciwutleniaczy, mogą walczyć z negatywnym działaniem wolnych rodników. Komórki przy wsparciu witamin i minerałów w organizmie mogą pracować wydajniej, mniej się zużywać i spowalniać proces starzenia.
Regulacja płynów ustrojowych
Regulacja płynów ustrojowych jest bardzo ważna dla ludzi. Zielony jęczmień zawiera dużą ilość potasu, który ma za zadanie regulować równowagę płynów w organizmie. To powoduje, że np. nasze ciśnienie krwi jest na normalnym poziomie czy też możemy zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych.
Zdrowe kości i zęby
Ponieważ młody jęczmień zawiera wapń, wspiera zdrowszy rozwój kości i zębów. W dłuższej perspektywie może nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Pozbądź się anemii
Anemia to stan, w którym organizmowi brakuje czerwonych krwinek. Jest to spowodowane przede wszystkim brakiem żelaza. Sięgając po zielony jęczmień uzupełnisz niezbędną dawkę brakującego żelaza.
Formy zielonego jęczmienia i jego zastosowanie
Obecnie młode kiełki jęczmienia są zwykle suszone, a z gotowego proszku wytwarza się wszelkiego rodzaju suplementy witaminowe. Drugą opcją jest przetwarzanie świeżych pędów do produkcji soków.
Zielony jęczmień można spożywać np. w postaci soku wyciśniętego z kiełków w postaci suszu zielonego proszku. Uzyskuje się go poprzez kruszenie, suszenie i prasowanie na suchy proszek, który po prostu wsypuje się do szklanki i zalewa zwykłą wodą lub sokiem lub innym ulubionym sokiem. Nadaje się również do różnych zdrowych napojów, takich jak koktajle.
Zielony jęczmień zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Przede wszystkim dzięki wszechstronnie korzystnemu działaniu na zdrowie i zapobieganie różnym chorobom.
Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian, ponieważ w przypadku braku niektórych witamin i składników mineralnych, które można uzyskać jedynie poprzez zróżnicowaną dietę, to właśnie zielony jęczmień jest w stanie uzupełnić ich niedobór.
Zielony jęczmień generalnie oczyszcza i odtruwa, chroni przed rozwojem komórek nowotworowych i wzmacnia odporność. Utrzymuje również zdrową skórę, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kości i działa odmładzająco na nasz organizm.