Olej lniany jest bardzo popularny od czasów starożytnych. I to nie tylko w dziedzinie medycyny. Jego zastosowanie od dawna jest wszechstronne. Oprócz znanego dziś działania leczniczego nasi przodkowie wykorzystywali go również do celów przemysłowych, przy obróbce drewna czy do smarowania maszyn, ale także jako paszę dla zwierząt gospodarskich.
Co to jest len?
Len, Linum usitatissimum L., jest rośliną uprawianą głównie w strefie klimatu umiarkowanego i jest jedną z najstarszych roślin uprawianych komercyjnie. Siemię lniane uznawane jest za superżywność zawierającą zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik, który pomaga nie tylko w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Siemię lniane w swojej najbardziej znanej postaci to małe, ciemnobrązowe, płaskie nasiona podobne do sezamu. Mniej znane są odmiany żółtawe.
Sam olej lniany należy do kategorii olejów naturalnych i jest produkowany z nasion poddawanych różnym technologiom przetwarzania. Trendem i zarazem najzdrowszym wariantem produkcji tego oleju jest tłoczenie na zimno. Wtedy olej nie traci swoich witamin i minerałów, ale je zatrzymuje, przyczyniając się w ten sposób do najbardziej odpowiedniej formy do spożycia przez ludzi.
Olej lniany właściwości i jego zastosowanie
Użyteczność lnu jest bardzo zróżnicowana. Od samej rośliny, którą stosuje się suszoną do celów dekoracyjnych i aranżacyjnych, poprzez drobne nasiona w stanie suszu, aż po wysokiej jakości olej, zwłaszcza tłoczony na zimno.
Należy zachować ostrożność podczas używania oleju lnianego w kuchni. Olej lniany ma bardziej neutralny, lekko słodki smak, dzięki czemu nadaje się do każdego rodzaju żywności. Nie zmienia w sposób znaczący jej smaku, jak to może mieć miejsce np. w przypadku oliwy z oliwek czy oleju rybiego. Nadaje się do dań gotowych, sałatek, dressingów czy sosów. Trendem jest stosowanie go w różnego rodzaju smoothies oraz w koktajlach proteinowych.
Jeśli stosujesz siemię lniane, najlepiej najpierw je drobno zmielić, aby organizm mógł wykorzystać jak najwięcej substancji aktywnych. W takiej postaci nadaje się np. do jogurtów lub owsianek. Siemię lniane w połączeniu z twarogiem lub jogurtem może być najbardziej korzystne dla ogólnej poprawy trawienia.
Olej lniany nie jest używany do smażenia. Może nawet zapalić się w wyższych temperaturach. Niewskazane jest również łączenie oleju lnianego z olejem rybim. Mogą wystąpić negatywne skutki uboczne, które mogą prowadzić do problemów z sercem z powodu tworzenia się zakrzepów krwi. Zawsze dobrze jest skonsultować się z lekarzem na temat wszelkich kombinacji suplementów diety. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych komplikacji i niedogodności.
Właściwości zdrowotne oleju lnianego i jego skład
Olej lniany tłoczony na zimno jest bardzo odpowiednim i popularnym suplementem diety. Zawsze obowiązuje zasada, że im lepszy olej, tym bardziej nadaje się do regularnego stosowania. Jego właściwości zdrowotne są naprawdę wszechstronne. Olej lniany zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród wegetarian i wegan, ale także wśród dietetyków i osób zdrowo odżywiających się.
Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Jeśli jesteś weganinem i nie chcesz używać oleju rybiego, olej lniany jest równie korzystny i bogaty w ogromną ilość kwasów omega. Oprócz tego zawiera również lignany, silne przeciwutleniacze, duże ilości kwasu alfa-linolenowego i kwasu linolowego, posiada zaś niską zawartość węglowodanów. Siemię lniane to także doskonałe źródło błonnika, składników mineralnych, manganu, tiaminy czy magnezu, a także białka roślinnego.
Wykorzystanie lnu jako substytutu zbóż zawierających gluten to kolejna wspaniała cecha tej rośliny. Nie każdy toleruje obecność glutenu w pożywieniu. Dla wielu osób gluten może być trudny do strawienia. Len może wchłonąć więcej płynów i dlatego jest lepszym wyborem dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Dlatego wskazane jest dodanie zmielonego siemienia lnianego do mieszanki do przygotowania chleba czy ciast.
Naturalny środek przeczyszczający
Len ma doskonałe właściwości oczyszczające, szczególnie w jelicie grubym. Mała łyżeczka siemienia lnianego o ostrzejszym i lekko słodkim smaku działa jak łagodny środek przeczyszczający. Dzięki temu organizm może pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii nagromadzonych w jelitach i tym samym odtruwa je. Pomoże w ten sposób ewentualnemu wystąpieniu stanu zapalnego i ochroni cały przewód pokarmowy.
Stosowanie oleju lnianego stało się częścią zdrowego stylu życia nawet dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna i problemami trawiennymi. Swoim działaniem wspiera pożyteczną florę jelitową oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych bakterii w jelitach, które są szczególnie pomocne podczas wypróżniania.
Zapobiega również niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Jest to więc odpowiedni suplement diety przy odchudzaniu. Olej lniany można przyjmować w połączeniu z innymi pokarmami, ale także sam. Sukces w postaci lepszego zdrowia gwarantowany jest tylko przy regularnym stosowaniu tego złocistożółtego płynu.
Okłady z olejem lnianym
Już nasi przodkowie stosowali lniane okłady na różne stany zapalne oraz w celu zmniejszenia bólu. Opatrunki te były bardzo popularne właśnie ze względu na wspaniałe działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wystarczyło zmielić siemię lniane, wymieszać z niewielką ilością wody i zawinąć w kawałek materiału. Łatwiejszym sposobem jest nałożenie kilku kropli oleju lnianego na tkaninę i nałożenie jej na podrażnione obszary.
Równowaga hormonalna
Stosowanie oleju lnianego może mieć również korzystny wpływ na zdrowie hormonalne. Pomaga zrównoważyć nieprawidłowe wartości hormonalne, regeneruje komórki i przeciwdziała ich starzeniu. Siemię lniane, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, razem z przeciwutleniaczami nazywane jest lignanami. A olej lniany zawiera dużą ilość lignanów. Substancje te podobne do np. estrogenu uznawane są za naturalne fitoestrogeny, czyli roślinne odżywki, które działają na tej samej zasadzie co estrogen.
Chroni przed osteoporozą
Jeśli regularnie stosujesz siemię lniane lub olej lniany, możesz zapobiegać rozwojowi choroby rozrzedzającej kości, osteoporozy. Len pomaga również w leczeniu chorób stawów.
Inne właściwości oleju lnianego
Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, olej lniany kojarzony jest ze zdrowiem mózgu, lepszą pracą serca, lepszym samopoczuciem, zmniejszonymi stanami zapalnymi, zdrowszym wzrokiem, paznokciami i skórą. Może walczyć z cellulitem, ponieważ pomaga zwiększyć produkcję bardzo potrzebnego kolagenu.
Przechowywanie i użytkowanie
Olej lniany należy właściwie przechowywać. Należy unikać słonecznych i ciepłych miejsc. Idealnie nadaje się do przechowywania w chłodniejszych i ciemniejszych miejscach lub bezpośrednio w ciemnych butelkach i w lodówce. Ciemne opakowanie zapobiega niepotrzebnemu utlenianiu. Trzeba też pomyśleć o pojemniku, który można szczelnie zamknąć, w którym zachowana zostanie jego świeżość. Jeśli nie używamy regularnie oleju lnianego, warto
Dawkowanie oleju lnianego
Zalecane dawkowanie zależy od nasilenia konkretnego problemu. W ramach profilaktyki wskazane jest przyjmowanie łyżeczki oleju lnianego rano i wieczorem.
Len nie tylko jako superfood
Z wyżej wymienionych korzyści zdrowotnych wynika, że olej lniany zawsze był i będzie bardzo cennym lekiem przeciwko różnym chorobom, ze względu na dużą ilość kwasów tłuszczowych omega i silne działanie przeciwzapalne. Kwasy omega-3 odgrywają bardzo ważną rolę w procesach zachodzących w organizmie. Ich niedobór może powodować depresję, choroby serca, egzemę, raka i wiele innych chorób.