Blog o witaminach, suplementach diety i zdrowej żywności

Ashwagandha dla kobiet – jakie są jej zalety?
Ashwagandha dla kobiet – jakie są jej zalety?
2024-02-02 10:29:00

W świecie pełnym naturalnych środków wspomagających nasze zdrowie niewiele ziół przyciąga tyle uwagi, co egzotycznie brzmiąca ashwagandha. Jest to silny adaptogen pochodzący z korzeni rośliny Withania Somnifera. Od wieków ceniona jest...

Więcej
L-karnityna: wpływ na utratę wagi i wyniki sportowe
L-karnityna: wpływ na utratę wagi i wyniki sportowe
2024-01-31 10:07:00

L-karnityna należy do związków naturalnie występujących w organizmie człowieka, czyli możemy ją wytworzyć sami. Aby tak się stało, w naszej diecie niezbędna jest obecność aminokwasów (metionina, lizyna), a także określonej ilości witamin, ta...

Więcej
Na co pomaga prawoślaz?
Na co pomaga prawoślaz?
2024-01-29 09:11:00

Prawoślaz (hibiskus leczniczy) to wieloletnie zioło, które w pierwszym roku wypuszcza liście, a w drugim łodygę. Łodyga dorastająca do 150 cm wysokości, jest owłosiona, prosta, u nasady zdrewniała, wewnątrz z miękkim białym rdzeniem. Liście są napr...

Więcej
Właściwe stosowanie witamin: jakich witamin nie łączyć?
Właściwe stosowanie witamin: jakich witamin nie łączyć?
2024-01-25 09:27:00

Witaminy są istotną częścią wielu procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jednocześnie chronią nas przed różnymi problemami zdrowotnymi w ramach profilaktyki. Jednak nawet w przypadku witamin należy jednak zwracać uwagę na ...

Więcej
Właściwości zdrowotne grzyba Shiitake
Właściwości zdrowotne grzyba Shiitake
2024-01-23 09:58:00

Czy wiesz, że w tradycyjnej medycynie azjatyckiej shiitake, znany również jako Tenacious Edible, jest uważany za jedną z najważniejszych roślin leczniczych? Grzyb ten jest nie tylko pysznym składnikiem kuchni, ale oferuje także szeroką gamę korzyśc...

Więcej
Co to jest erytrytol i gdzie go znajdziemy?
Co to jest erytrytol i gdzie go znajdziemy?
2024-01-22 10:18:00

Erytrytol to naturalna substancja należąca do polioli, czyli alkoholi cukrowych. Występują powszechnie w owocach, warzywach i grzybach. Również w sfermentowanej żywności, takiej jak sos sojowy. Można go również natur...

Więcej
Czym jest Boswellia serrata i dlaczego warto ją stosować?
Czym jest Boswellia serrata i dlaczego warto ją stosować?
2024-01-19 12:47:00

Boswellia serrata, czyli kadzidło piłokształtne, to żywiczny ekstrakt ziołowy z drzewa boswellia, stosowany od wieków w medycynie naturalnej. Substancje czynne – kwasy bosweliowe, wykazują silne działanie przeciwzapalne, które wy...

Więcej
8 powodów, dla których warto włączyć amlę do swojej diety
8 powodów, dla których warto włączyć amlę do swojej diety
2024-01-17 08:19:00

Amla lub agrest indyjski są to synonimy dla gatunku średniej wielkości drzewa liściastego pochodzącego z Azji. Jej drobne, zielone owoce kształtem przypominają agrest lub winogrona i mają niepowtarzalny smak – kwaśny i gorzki jednocześnie. Jakie zas...

Więcej
Graviola i jej działanie
Graviola i jej działanie
2024-01-15 09:54:00

Graviola to południowoamerykański owoc, który jest zarówno pyszny, jak i pożywny. Rdzenni mieszkańcy używali go jako pożywienia i lekarstwa od wieków. Około 140 lat temu graviola zaczęła docierać do Ameryki Północnej, a obecnie...

Więcej
Moringa oleifera – na co pomaga?
Moringa oleifera – na co pomaga?
2024-01-10 10:21:00

Moringa oleifera (Moringa oleifera) to niewątpliwie drzewo cud, nie tylko ze względu na zdolność przetrwania w trudnych warunkach, ale także ze względu na doskonałe właściwości odżywcze. Czy znasz wszystkie niesamowite zalety Moringi? Jeśli nie, czytaj da...

Więcej