Zielony jęczmień, zwany także młodym jęczmieniem, to dość popularny zielony superfood. Dzięki wysokim wartościom odżywczym korzystnie wpływa na zdrowie. Jakie substancje zawiera zielony jęczmień? Czy rzeczywiście pomaga w redukcji masy ciała?
Zielony jęczmień wraz z Chlorellą i Spiruliną należy do tzw. zielonego trio superfoods, czyli żywności o wysokiej jakości wartości odżywczych i zawartości.
Jęczmień korzystnie wpływa na układ odpornościowy, trawienie, układ krążenia, detoksykację organizmu i wiele innych.
Co to jest zielony jęczmień?
Młody jęczmień to roślina i odmiana jęczmienia pochodząca z pól zbożowych. Obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie w strefie klimatu umiarkowanego.
Roślina kiełkuje, rośnie i przy pomocy wody, ziemi i słońca pozyskuje wiele przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i innych korzystnych substancji.
W celu przetworzenia jęczmienia na suplement diety zbiera się zielony pęd o wysokości około 20-25 cm. Zawiera on największą ilość substancji aktywnych w fazie wegetatywnej.
Roślinę suszy się specjalnymi metodami, aby zachować maksymalną ilość korzystnych dla organizmu substancji.
Zielony jęczmień przetwarza się głównie na proszek i tabletki. Proszek można wymieszać z płynem lub dodać do napoju/jedzenia. Szczególnie polecany jest sok owocowy/smoothie. Tabletkę wchodzącą w skład suplementu diety przyjmuje się doustnie.
W wielu badaniach udowodniono, że zielona żywność wykazuje działanie przeciwutleniające i działanie ochronne przed zatruciami organizmu. Stanowi zatem naturalne uzupełnienie profilaktyki i eliminacji wielu chorób cywilizacyjnych.
Co zawiera zielony jęczmień?
Młody jęczmień jest bogaty w silne przeciwutleniacze, flawonoidy, niezbędne aminokwasy, chlorofil, błonnik, witaminy i minerały.
Dzięki zawartości witamin z grupy B jęczmień korzystnie wpływa zwłaszcza na układ nerwowy, metabolizm i skórę. Witamina C z kolei wzmacnia odporność i ogólną obronę organizmu. W składzie znajdziemy także witaminy z grupy A, E, H i K.
Wiele badań wykazało, że flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, adaptogenne, a zwłaszcza przeciwutleniające. Chronią komórki przed toksycznym działaniem szkodliwych substancji.
Przywracają naturalny stan komórek, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i dzięki temu spowalniają procesy zwyrodnieniowe w organizmie.
Trawa jęczmienna dzięki swojej zawartości wspiera układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie oraz działa detoksykująco i przeciwzapalnie.
Korzystny wpływ zielonego jęczmienia na zdrowie
- Działanie antyoksydacyjne
- Działanie detoksujące
- Działanie przeciwzapalne
- Wpływ adaptogenny
- Wzmocnienie układu odpornościowego
- Wspomaganie metabolizmu energetycznego
- Wsparcie układu trawiennego
- Wsparcie zdrowia wątroby
- Redukcja cholesterolu
- Wspomaganie hematopoezy
- Regulacja ciśnienia krwi
- Wsparcie układu sercowo-naczyniowego
- Wsparcie dla zdrowia skóry
- Działanie przeciwdepresyjne
- Wsparcie dla jakości snu
- Wsparcie równowagi hormonalnej
- Działanie antyoksydacyjne
Zielony jęczmień zawiera silne przeciwutleniacze. Pomaga neutralizować działanie wolnych rodników, zapobiegając rozwojowi szerokiego spektrum chorób wywołanych stresem oksydacyjnym. Utlenianie może powodować uszkodzenia i przedwczesne starzenie się komórek i tkanek.
Przeciwutleniacze są zatem substancjami eliminującymi wolne rodniki – substancje odpadowe organizmu. Występują głównie w owocach i warzywach, a w jęczmieniu jest ich mnóstwo.
Właściwości oczyszczające
Oczyszczające właściwości zielonego jęczmienia zapobiegają zatruciu szkodliwymi metalami ciężkimi (ołowiem). Głównymi powodem działania detoksykującego są minerały: cynk, selen i miedź.
Chlorofil zawarty w jęczmieniu wspomaga procesy metaboliczne wątroby i stymuluje eliminację substancji przemiany materii z organizmu.
Jęczmień pomaga zrównoważyć pH organizmu w celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej. Kiełki jęczmienia mają odczyn zasadowy, a ich trawienie pomaga utrzymać równowagę kwasowości środowiska wewnętrznego.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Dzięki swojemu składowi, pełnemu witamin i minerałów, zielony jęczmień wspomaga wzmacnianie odporności i obrony organizmu. Spełnia zatem naturalną rolę profilaktyczną i terapeutyczną w leczeniu różnych chorób cywilizacyjnych.
Wiele badań wskazuje na działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hipolipidemiczne i przeciwcukrzycowe. Badany jest także potencjał przeciwnowotworowy.
Jęczmień ma działanie adaptogenne, harmonizujące stan fizyczny i psychiczny organizmu. Przyczynia się do równowagi hormonalnej różnych układów wewnętrznych organizmu. I to także w obrębie układu płciowego (cykl fizjologiczny i miesiączka).
Wsparcie układu sercowo-naczyniowego
Zielony jęczmień (żelazo, potas, kwas foliowy) korzystnie wpływa na wspomaganie tworzenia czerwonych krwinek, głównie ze względu na dużą zawartość żelaza, kwasu foliowego i potasu. Pozytywnie wpływa na tworzenie krwi, szpik kostny i transport tlenu w całym organizmie.
Pomaga także w krzepnięciu krwi. Przyjmowanie jęczmienia zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Korzystnie wpływa na zapobieganie odkładaniu się niepożądanego cholesterolu, poprawiając tym samym obraz krwi.
Wsparcie dla zdrowia skóry
Dzięki wsparciu trawienia, hematopoezy i działaniu regeneracyjnemu, jęczmień pomaga zapobiegać oznakom starzenia poprzez spowolnienie starzenia się komórek. Stosowanie jęczmienia wspomaga tworzenie kolagenu, co zapobiega starzeniu się skóry.
Wreszcie działa na wiele problemów skórnych, takich jak trądzik, egzema czy zapalenie skóry.
Beta-karoten, chlorofil i witamina E, które mają działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na skórę. Chlorofil z kolei chroni organizm przed fotostarzeniem na skutek częstej ekspozycji na światło słoneczne.
Jęczmień a cukrzyca
Jedną z podstawowych właściwości jęczmienia jest wpływ na podwyższony poziom cukru we krwi. Jęczmień reguluje i obniża poziom glukozy we krwi.
Wspomaga czynność hormonalną narządu trzustki oraz produkcję hormonu insuliny. W naturalny sposób wspomaga redukcję insulinooporności, a co za tym idzie niezdolności organizmu do wchłaniania cukru.
Zielony jęczmień i odchudzanie: czy naprawdę pomaga?
Zielony jęczmień neutralizuje kwaśne środowisko organizmu, wspierając tym samym pracę tarczycy. Wspomaga metabolizm energetyczny i spalanie tłuszczu.
Dzięki zawartości chlorofilu, potasu i błonnika jęczmień wspomaga fizjologiczne trawienie, równowagę mikroflory jelitowej i opróżnianie.
W praktyce nie oznacza to jednak, że dopóki będziemy spożywać młody jęczmień i nie zmienimy podstaw naszego trybu życia, dodatkowe kilogramy znikną.
Dla zdrowej i skutecznej redukcji masy ciała konieczna jest modyfikacja diety, niewielki deficyt kaloryczny oraz regularna aktywność fizyczna. Jednak zielony jęczmień może pomóc Ci osiągnąć zamierzony cel.
Kto powinien zachować ostrożność spożywając jęczmień?
Choć zielone trio superfoods jest zdrowe i swoją zawartością korzystnie wpływa na organizm człowieka, to niektóre osoby powinny uważać na przeciwwskazania.
Osoby z silną alergią, szczególnie na trawy, mogą w rzadkich przypadkach doświadczyć reakcji alergicznej w postaci problemów trawiennych, swędzenia skóry i innych typowych objawów alergii pokarmowych i oddechowych.
Jeśli zażywasz leki rozrzedzające krew lub jesteś po zapaleniu lub operacji, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem w sprawie spożywania jęczmienia. Jęczmień może wpływać na krzepnięcie krwi.
Jeśli chodzi o kobietę w ciąży, nie ma negatywnych skutków przyjmowania umiarkowanych dawek zielonego jęczmienia. Jednakże ze względu na wielorakie działanie jęczmienia na układ sercowo-naczyniowy konieczna jest indywidualna konsultacja z ginekologiem.
Zielony jęczmień – sposób stosowania i zalecana dzienna porcja
Zalecana dzienna dawka nie jest oficjalnie ustalona. Jednakże w przypadku osób zdrowych zaleca się około 1 łyżeczkę (proszek) raz lub dwa razy dziennie. Wskazane jest przestrzeganie zalecanej dawki na opakowaniu konkretnego producenta.
Zielonego jęczmienia nie należy poddawać obróbce cieplnej, aby zachować korzystne substancje i smak. Temperatura potrawy powinna wynosić do 40°C.
Rozpoczynając stosowanie zielonego jęczmienia należy wziąć pod uwagę, że mogą wystąpić przejściowe trudności spowodowane nowym rodzajem żywności.
Typowe przejściowe objawy obejmują na przykład łagodną biegunkę. Dlatego konieczne jest podejście do stosowania stopniowo i powoli.
Zielony jęczmień można spożywać dodając proszek do wody, smoothie czy soku owocowego. Można dodawać go do potraw, jednak temperatura potrawy nie powinna być zbyt wysoka.
Domowa uprawa jęczmienia zielonego
Uprawa jęczmienia w domu jest łatwa. Oprócz samych nasion do uprawy nie potrzebujemy niczego specjalnego. Jęczmień kiełkuje stosunkowo szybko. Do pojemnika (doniczki) wlej wodę i wsyp zakupione nasiona jęczmienia.
Po jednym dniu należy wylać wodę, wyjąć namoczony jęczmień i wsypać do pojemnika niezbędny substrat (ziemię). Na podłoże wysypać równomiernie namoczone nasiona, przykryć cienką warstwą podłoża – taką, aby przykryła nasiona.
Zboża regularnie podlewaj poprzez zraszanie np. opryskiwaczem, uważaj jednak na dużą wilgotność i powstawanie pleśni. Po kilku dniach powinny wyrosnąć zielone łodygi przypominające trawę, które można następnie spożyć .