Czy wiesz, że witaminę A znamy w kilku postaciach? Jakie są jej właściwości? Kiedy zwiększyć spożycie witaminy A?
Witamina A (akseroftol) należy do podstawowych niezbędnych mikroelementów. Organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, dlatego należy ją dostarczać wraz z pożywieniem . Jaką rolę pełni w naszym organizmie i jak znaleźć równowagę w jej spożyciu?
Na początek trochę historii...
Pierwsze informacje na temat znaczenia witaminy A sięgają 1819 roku, kiedy fizjolog Francois Magendie zaobserwował szybko rozwijające się owrzodzenia rogówki u niedożywionych psów.
Nie było jednak wiadomo, który brakujący składnik żywności był przyczyną.
Zjawisko to zbadano dopiero w 1913 roku. Naukowcy Elmer McCollum i Marguerite Davis przypadkowo odkryli nieznane związki podczas badania funkcji tłuszczów w diecie. Odkryli, że ograniczenie spożycia tych związków powoduje u szczurów stan zwany kseroftalmią (wysuszenie rogówki).
W 1920 roku te „nieznane związki” oznaczono jako witaminę A. Stopniowo wiedza na temat jej działania zaczęła się pogłębiać, choć już dziś wiadomo, że pełni w naszym organizmie kilka niezastąpionych ról.
Jaki jest funkcja witaminy A w organizmie?
Witamina A może być dostarczana do organizmu z pożywieniem w dwóch postaciach:
- z pożywienia zwierzęcego, takiego jak tzw. retinol lub estry retinylu,
- z diety roślinnej np. tzw. prekursory witaminy A.
Prekursorami witaminy A są karotenoidy – beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna. Po przyjęciu z pożywieniem organizm przekształca je w witaminę A, w zależności od aktualnego zapotrzebowania organizmu.
Estry retinylu i prekursory witaminy A są metabolizowane do retinolu (zwanego witaminą A1 ) po wejściu do jelita cienkiego.
Za pomocą tłuszczów, kwasów żółciowych i enzymów trzustkowych retinol przenika do enterocytów (komórek jelitowych). Następnie jest pakowany w tzw .cząsteczki lipoprotein – chylomikrony i w tej postaci są wydalane do układu limfatycznego i krążenia krwi.
Retinol jest główną aktywną formą witaminy A. W organizmie w wyniku reakcji chemicznych przekształca się w dwa kolejne związki – retinal i kwas retinowy.
Najważniejszym miejscem metabolizmu witaminy A w organizmie jest wątroba. W procesie tym istotne są dwa rodzaje komórek wątroby – komórki miąższowe wątroby ( hepatocyty ) oraz tzw. komórki gwiaździste.
Hepatocyty odgrywają główną rolę w wchłanianiu i przetwarzaniu retinolu w wątrobie.
Rolą komórek gwiaździstych jest magazynowanie retinolu w wątrobie w postaci estrów retinylu. W razie potrzeby rozkładają się one na retinol.
Retinol, estry retinylu, retinal i kwas retinowy są określane zbiorczo jako retinoidy.
Największą aktywność biologiczną witaminy A wykazuje kwas retinowy.
Dlaczego witamina A jest ważna?
- Chroni wzrok i zdrowie oczu
- Retinal, związek przekształcony z retinolu, jest kluczową cząsteczką do tworzenia pigmentów wzrokowych – rodopsyny i jodopsyny.
Rodopsyna zapewnia, że potrafimy rozpoznawać obiekty nawet w słabym świetle, czyli w ciemności. Pigment ten regularnie tworzy się w pręcikach siatkówki i jest niezwykle wrażliwy na światło.
Jodopsyna znajduje się w czopkach siatkówki i jest niezbędna do widzenia barw przy większym natężeniu światła.
Ponadto witamina A może spowolnić związane z wiekiem pogorszenie widzenia, tzw. zwyrodnienie plamki żółtej.
Uważa się, że zwyrodnienie plamki żółtej jest wynikiem uszkodzenia komórek siatkówki, które można przypisać stresowi oksydacyjnemu. W tym procesie witamina A może być szczególnie korzystna jako przeciwutleniacz.
Poprawia pracę układu odpornościowego
Witamina A odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu naturalnych mechanizmów obronnych naszego organizmu.
Ważnym metabolitem witaminy A w tym procesie jest kwas retinowy. Wspomaga wzrost, różnicowanie i dystrybucję komórek T.
Wspiera zdrowy wzrost i reprodukcję
Witamina A jest również niezbędna do utrzymania zdrowego układu rozrodczego zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Odgrywa ważną rolę w rozwoju plemników i komórek jajowych.
Jednocześnie konieczne jest zapewnienie prawidłowego wzrostu i rozwoju zarodka w czasie ciąży. W działaniu tym pośredniczy głównie kwas retinowy.
Chroni błony śluzowe, wspomaga zdrowie skóry
Obecność witaminy A szczególnie wpływa na różnicowanie i wzrost komórek nabłonkowych w całym organizmie.
Tutaj znowu kluczową rolę odgrywa kwas retinowy. Przy jego niedoborze komórki nabłonkowe błon śluzowych i skóry nie mogą się regenerować, spłaszczać i gromadzić keratyny.
Efektem jest zmniejszenie wydzielania śluzu, wysuszenie i rogowacenie tkanek.
Kwas retinowy jest cząsteczką powszechnie stosowaną w leczeniu umiarkowanych i ciężkich postaci trądziku. W dermatologii określana jest mianem izotretynoiny (kwasu 13-cis-retinowego).
Zmniejsza wielkość i wydzielanie gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza się ilość bakterii wywołujących trądzik.
Wewnętrzne leczenie izotretynoiną jest długotrwałe, trudne i nie dla każdego. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet, które planują zajść w ciążę w najbliższej przyszłości lub są w ciąży. Dzieje się tak dlatego, że jest to lek o działaniu teratogennym.
W przypadku leczenia trądziku za pomocą retinoidów, oprócz stosowania wewnętrznego, stosuje się także ich miejscową aplikację bezpośrednio na skórę.
Oprócz izotretynoiny substancją czynną w preparatach do stosowania zewnętrznego może być także nowoczesny syntetyczny retinoid – adapalen. Preparaty takie przepisuje lekarz, a leczenie wskazuje dermatolog.
Podczas leczenia skóry retinoidami (doustnymi i miejscowymi) ważne jest:
- unikanie ekstremalnych działań na skórę (nadmierne nasłonecznienie, solaria, zimny wiatr, sauna, peelingi),
- stosowanie preparatów z faktorem UV (50+),
- dbanie o nawilżenie skóry,
- zwracanie uwagi na odpowiednie nawodnienie i zdrowy tryb życia.
Wpływa na metabolizm żelaza
Witamina A (w szczególności kwas retinowy) bierze udział w wiązaniu żelaza z transferyną. Zapewnia to dalsze wykorzystanie żelaza w organizmie m.in. w syntezie hemoglobiny.
Reguluje metabolizm kości
Na wytrzymałość kości wpływa niezliczona ilość czynników, w tym dieta. Należą do nich w szczególności odpowiednia podaż wapnia, witaminy D, witaminy K2 oraz regularna aktywność fizyczna o odpowiednim charakterze.
Do niedawna witamina A nie była kojarzona z regulacją metabolizmu kości.
Dziś jednak udowodniono, że różne poziomy kwasu retinowego w organizmie mogą hamować lub wspierać aktywność osteoklastów i osteoblastów.
Co ciekawe, niski, ale i bardzo wysoki poziom witaminy A wiąże się z ryzykiem złamań. Oznacza to, że w takich przypadkach wzrasta aktywność osteoklastów, a zmniejsza się aktywność osteoblastów. W rezultacie gęstość kości zmniejsza się, a złamania mogą wystąpić znacznie łatwiej.
Zatem witamina A może niekorzystnie wpływać na metabolizm kości zarówno przy obniżonym, jak i podwyższonym poziomie w organizmie. Dokładny mechanizm powstawania takiego zjawiska jest nadal badany.
Z tego też powodu konieczne jest przestrzeganie zalecanej dawki dziennej.
Jaka jest dzienna dawka witaminy A?
Zalecana dzienna dawka witaminy A podawana jest jako tzw. równoważnik aktywności retinolu (RAE). Ma to na celu uwzględnienie odmiennej bioaktywności karotenoidów (prowitaminy A) i samego retinolu w organizmie.
Jeden mcg (mikrogram) RAE odpowiada:
1 mcg retinolu
12 mcg beta-karotenu pochodzącego z naturalnych źródeł
24 mcg alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny z naturalnych źródeł
2 mcg syntetycznego beta-karotenu z suplementów diety
Tabela przedstawia zalecane dzienne spożycie witaminy A dla osób zdrowych
Wiek |
Mężczyzna |
Kobieta |
0-6 miesięcy |
400 mcg RAE |
400 mcg RAE |
7-12 miesięcy |
500 mcg RAE |
500 mcg RAE |
1-3 lata |
300 mcg RAE |
300 mcg RAE |
4-8 lat |
400 mcg RAE |
400 mcg RAE |
9-13 lat |
600 mcg RAE |
600 mcg RAE |
14-18 lat |
900 mcg RAE |
700 mcg RAE |
19+ lat |
900 mcg RAE |
700 mcg RAE |
Ciąża |
770 mcg RAE |
|
Karmienie piersią |
1200 mcg RAE |
Wartości referencyjne witaminy A (w postaci retinolu) w próbce krwi:
Dzieci 1-6 lat: 0,7-1,5 µmol/l
Dzieci 7-12 lat: 0,91-1,71 µmol/l
Dzieci 13-18 lat: 0,91-2,09 µmol/l
Dorośli: 1,05-2,09 µmol/l
W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć witaminę A?
Zróżnicowana i zdrowa dieta zapewnia naszemu organizmowi wystarczającą ilość witaminy A.
Poniższa tabela przedstawia listę wybranych produktów bogatych w witaminę A
Rodzaj żywności (100 g) |
Ilość witaminy A (RAE) |
Olej z wątroby dorsza |
30 000 |
Wątroba z indyka |
8058 |
Wątróbka wieprzowa, wołowina |
6500 |
Wątróbka z kurczaka |
3296 |
Słodkie ziemniaki |
961 |
Marchewka |
835 |
Masło (zwierzęce) |
684 |
Dynia piżmowa |
532 |
Szpinak |
469 |
Dynia Hokkaido |
426 |
Masło Ghee |
300 |
Ser Cheddar |
265 |
Czerwona papryka |
157 |
Jajka |
140 |
Morele |
96 |
Papaja |
55 |
Pomidory |
42 |
Mango |
38 |
Groszek (zielony) |
38 |
Brokuły |
31 |
Mleko (półtłuste) |
28 |
Zielony pieprz |
18 |
Witamina A jest organicznym związkiem lipofilowym. Jest rozpuszczalna tylko w tłuszczach, co odgrywa zasadniczą rolę w sposobie jej spożycia.
Aby osiągnąć optymalne wchłanianie witaminy A w jelicie cienkim, konieczne jest dostarczenie jej do organizmu wraz z tłuszczem.
Tłuszcz jest ważny dla ułatwienia przenoszenia wszystkich form witaminy A ze światła jelita cienkiego do enterocytów.
Niedobór witaminy A
Konsekwencją braku witaminy A jest przede wszystkim minimalne spożycie pokarmów ją zawierających.
Występuje powszechnie w biednych krajach trzeciego świata.
Kto jest narażony na ryzyko niedoboru witaminy A?
- Wcześniaki
- Osoby chore na mukowiscydozę
- Osoby o nieprawidłowych nawykach żywieniowych lub z ograniczonym spożyciem pokarmu
- Osoby cierpiące na zespół złego wchłaniania
Objawy kliniczne niedoboru witaminy A:
- Xeroftalmia - wysuszenie rogówki, które może prowadzić do ślepoty
- Nyktalopia (ciemna ślepota, osłabione widzenie w nocy)
- Nieregularne plamy na białkach oczu
- Sucha skóra, błony śluzowe, paznokcie i włosy
- Wady skóry
- Zwiększone ryzyko infekcji
- Niedokrwistość związana z niską zdolnością wiązania żelaza
- Złamania
Rozwiązaniem problemu niedoborów witaminy A w organizmie jest przede wszystkim zwiększone spożycie pokarmów w nią bogatych. Jednocześnie konieczne jest leczenie przyczyn.
Suplementy diety zawierające witaminę A mogą być korzystne tylko w przypadku ciężkich postaci niedoboru. Nigdy nie powinny zastępować zróżnicowanej i urozmaiconej diety.
Czy w organizmie może wystąpić nadmiar witaminy A?
Tak. Ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, jej eliminacja z organizmu trwa znacznie dłużej niż w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Ponadto, jeśli spożycie witaminy A przewyższa zapotrzebowanie organizmu, gromadzi się ona w tkankach, a jej rezerwy powstają w wątrobie.
Przedawkowanie witaminy A
Nadmiar witaminy A związany z przedawkowaniem występuje rzadko.
Może wystąpić w przypadku nieuzasadnionego spożycia dużej ilości witaminy A pochodzącej ze źródeł zwierzęcych lub z suplementów diety i leków (np. doustnych retinoidów).
Nigdy nie zaobserwowano przedawkowania witaminy A w przypadku jej spożycia w postaci naturalnych karotenoidów pochodzących z pożywienia roślinnego.
Objawy kliniczne przedawkowania:
- Nudności i wymioty
- Rozmazany obraz
- Bóle głowy, zwiększone ciśnienie wewnątrzczaszkowe
- Ból brzucha
- Wypadanie włosów
- Bezsenność
- Złamania
- Uszkodzenie wątroby