Maca peruwiańska należy do najstarszych i jednocześnie najczęściej uprawianych roślin na świecie. Maca znana jest już 6000 lat temu, czyli od czasów starożytnych Inków z południowoamerykańskiego regionu peruwiańskich Andów. Stosowano ją głównie ze względu na swoje działanie jako adaptogen zwiększający obronę organizmu przed sytuacjami stresowymi, wspierający odporność, ale także jako afrodyzjak. Maca peruwiańska jest postrzegana i wykorzystywana ze względu na ogólnie korzystny wpływ na zdrowie psychiczne, wsparcie sprawności fizycznej i płodności. Zyskała miano „peruwiańskiej Viagry” i „Królowej Andów”.
W naszym kraju znacie ją pod nazwami maca peruwiańska (Lepidium meyenii), żeń-szeń peruwiański czy maca górska. Maca to roślina o wysokości około 15 cm, zaliczana do roślin dwuletnich o podłużnych liściach i małych, jasnych kwiatach. Maca ma owoce, dzięki którym się rozmnaża. Nasiona owocu zaczynają się zakorzeniać podczas deszczowej pogody jesienią, a około maja wystarczająco ukorzeniona bulwa nadaje się do zbioru.
Najważniejsza część znajduje się pod powierzchnią i jest to korzeń. To właśnie ta część zawiera dużą ilość witamin, minerałów, aminokwasów i innych korzystnych substancji, które czerpie z ziemi w czystej naturze południowoamerykańskich Andów. Tę odporną roślinę można spotkać w środowisku wysokogórskim na wysokościach od 3000 do 4500 m n.p.m. Można ją również stosować w kuchni jako klasyczne warzywo korzeniowe. W naszych sklepach można ją znaleźć w postaci proszku, herbat, kapsułek czy nalewek.
Maca i jej podział
Ze względu na kolor korzenia wyróżniamy kilka rodzajów macy peruwiańskiej. Najbardziej znane i najczęściej używane typy to maca czarna, żółta i czerwona. Różnią się nie tylko kolorem, ale także smakiem i siłą działania. Korzeń maca i jej działanie można ocenić bardzo prosto, im ciemniejszy odcień korzenia maca, tym bardziej gorzki smak, ale silniejsze działanie. Najczęściej stosuje się ją w postaci proszku, który otrzymuje się z korzenia poprzez jego suszenie i rozgniatanie.
Czarna maca
- najsilniejsza forma maca o działaniu antyoksydacyjnym,
- najskuteczniejsza odmiana dla mężczyzn,
- wpływ na libido, płodność, potencję, równowagę hormonalną, odporność, zmęczenie, odporność psychiczną lub koncentrację,
- gorzko-słodki smak przypominający prażone ziarna soi.
Czerwona maca
- najrzadszy rodzaj
- najwyższy profil aminokwasowy i wysoka zawartość przeciwutleniaczy,
- wpływ na prostatę, kości, stres, płodność i libido,
- łagodny, słodki smak.
Żółta maca
- najczęściej używany typ,
- lżejsza odmiana macy,
- naturalny afrodyzjak i wsparcie psychiczne,
- wpływ na gospodarkę hormonalną, energię, płodność, witalność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn,
- słodki, orzechowy smak z karmelową nutą.
Maca i jej wartości odżywcze
Maca nazywana jest superfoodem ze względu na zawartość wielu dobroczynnych dla organizmu substancji. Jak już wspomniano, korzeń maca zawiera szereg substancji aktywnych - witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, aminokwasów, steroli, a w postaci suszonej można znaleźć konserwowane białka, błonnik, węglowodany i tłuszcze. Zawiera aż dwukrotnie więcej wapnia w porównaniu do mleka, znacznie wyższy procent żelaza w składzie w porównaniu do szpinaku i aż trzykrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza.
Witaminy
Korzeń Maca zawiera szereg witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E, które wspierają witalność, dobre samopoczucie psychiczne i odporność organizmu.
Minerały
Maca może pochwalić się dużą ilością składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, jod, miedź, selen. Minerały te wspierają nie tylko odporność organizmu, ale także zdrowie kości, płodność, lepszą skórę i paznokcie.
Substancje bioaktywne
To właśnie substancje bioaktywne zawarte w korzeniu maca zapewniają zawartość silnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, alkaloidy i glukozyniany, które biorą udział w walce ze stanami zapalnymi i wspieraniu odporności.
Aminokwasy
Białka zawarte w korzeniu macy peruwiańskiej reprezentowane są w postaci prawie 20 aminokwasów. Istnieje również wiele niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i dlatego są one tak jemu potrzebne.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Maca zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla zdrowia kości i mózgu.
Sterole
Sterole stosowane są w medycynie w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Uczestniczą w zwiększeniu wydolności fizycznej i regeneracji organizmu.
Przybliżony rozkład substancji aktywnych w proszku z macy żółtej w 100 g |
|
Energia |
314 kcal / 1326 KJ |
Tłuszcze |
2,2 g (w tym nasycone 0,9 g) |
Węglowodany |
59 g (w tym cukry 29,5 g) |
Białka |
10,2 g |
Sól |
0,005 g |
Witamina B2 |
390 mcg |
Witamina B6 |
1140 mcg |
Witamina C |
286 mg |
Wapń |
2050mg |
Miedź |
150 mg |
Żelazo |
16,6 mg |
Potas |
3,8 mg |
Cynk |
5,9 mg |
Właściwości macy
-
Maca dla mężczyzn - płodność, erekcja, prostata
Maca peruwiańska pozytywnie wpływa na płodność i zdrowie prostaty. Ze względu na zdolność regulowania poziomu hormonów w organizmie, w niektórych badaniach dyskutowano nad jej zdolnością do zmniejszania już powiększonej prostaty. Inne korzyści dla mężczyzn na pewno obejmują wsparcie erekcji i wpływ na zaburzenia erekcji.
-
Maca dla kobiet – płodność, PMS, menopauza
Maca ma korzystny wpływ na kobiety w kilku obszarach. Maca peruwiańska, zwana także żeń-szeniem peruwiańskim, ma kluczowe znaczenie nie tylko dla płodności kobiety, ale także dla zapewnienia dobrego samopoczucia w życiu codziennym. Hormony i ich równowaga nie tylko wpływają na zdolność kobiety do zajścia w ciążę, ale także zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i objawy menopauzy. Maca wspiera równowagę poziomu estrogenów, estradiolu i progesteronu.
PMS towarzyszy nerwowość, ból i skurcze. Substancje zawarte w mace łagodzą stres, odprężają psychikę i dzięki temu wspomagają redukcję objawów PMS.
W okresie menopauzy kobiety cierpią na wahania nastroju, uderzenia gorąca i zaburzenia snu. Dzięki wspomnianemu wpływowi na psychikę maca uznawana jest za integralną część zdrowia kobiety. Kobiety w okresie menopauzy cierpią również na zmniejszenie gęstości kości, a poza regulacją hormonalną maca zawiera wapń i inne substancje z szeregu minerałów i witamin, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają mocniejsze kości.
-
Maca dla sportowców – wytrzymałość
Regulacja gospodarki hormonalnej oraz zawartość ważnych witamin, minerałów i innych dobroczynnych substancji wpływa, oprócz płodności i libido, także na poprawę wydolności fizycznej i wytrzymałości. Właściwości te z pewnością docenią sportowcy, którzy poszukują wsparcia wydajności i wzrostu mięśni w naturalnej formie, bez zbędnych sterydów. Pomagają w tym także sterole zawarte w proszku maca. Wydajność i wytrzymałość wzrastają wraz ze spadkiem zmęczenia i wyczerpania. Wspomaganie spalania tłuszczu i regeneracji mięśni to alfa i omega dla każdego zapalonego sportowca.
-
Maca na energię - witalność
Kto nie chciałby mieć wystarczającej ilości energii na wykonanie wszystkich zajęć w ciągu dnia? Nie musisz czekać na cud, aby pewnego dnia obudzić się i mieć energię. Maca wykazuje wyraźny wpływ na zwiększenie energii i ogólnej witalności. I to jest jeden z powodów, dla których starożytni Inkowie lubili ją już tysiące lat temu.
-
Maca na libido – afrodyzjak
Maca peruwiańska znana jest ze wspierania regulacji wydzielania hormonów płciowych – testosteronu, estrogenu, progesteronu. Wystarczająca i prawidłowa równowaga hormonów płciowych ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia popędu seksualnego zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Dlatego maca działa i jest stosowana jako afrodyzjak dla mężczyzn i kobiet.
-
Maca dla zdrowia psychicznego – stres, nerwowość, poprawa nastroju
Wiadomo, że Maca poprawia samopoczucie psychiczne. Pomaga przy nerwowości i stresie, właśnie dzięki swojemu działaniu jako adaptogen, gdy wspiera obronę przed stresującymi sytuacjami. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ważnych dla mózgu. Inne korzystne substancje to flawonoidy, o których wiadomo, że poprawiają nastrój.
-
Maca na odporność
Wsparcie odporności zawsze było najważniejsze w pielęgnacji ciała. Korzeń Maca był używany w postaci suszu lub jako warzywo korzeniowe od czasów starożytnych w południowoamerykańskim Peru ze względu na jego korzystny wpływ na odporność. Maca swój korzystny wpływ na odporność zawdzięcza zawartości witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczom, które w macy są silnie reprezentowane i zwalczają wolne rodniki.
-
Maca dla skóry i paznokci
Dzięki zawartości witamin z grupy B, C, E oraz minerałów, zwłaszcza cynku i szeregu innych substancji, maca uczestniczy w gojeniu ran oraz utrzymuje zdrowie skóry i paznokci.
-
Maca na pamięć, koncentrację i naukę
Dobre samopoczucie psychiczne i odporność idą w parze z koncentracją. Doceniają to zwłaszcza studenci przygotowujący się do egzaminów, ale także każdy z nas, kto chce w pełni skoncentrować się na pracy lub ulubionym hobby. Maca Peruana ma działanie wspomagające pamięć, pomaga w koncentracji i dzięki temu poprawia ogólną jakość nauki.
Formy suplementów diety z macą peruwiańską
Macę peruwiańską można kupić w różnych postaciach – tabletki, kapsułki, proszek, herbata, ale można ją również znaleźć w postaci nalewek.
Maca proszek
Jest to najczęściej używana forma. Otrzymuje się go poprzez suszenie i rozgniatanie korzenia. Dzięki słodkiemu smakowi forma ta często wchodzi w skład koktajli, kaszek, herbat, kaw czy napojów mlecznych.
Maca herbata
Do przygotowania herbaty można wykorzystać korzeń, ale także suszoną roślinę. Wystarczy zalać jągorącą wodą, chwilę poczekać i mamy herbatę maca o dobroczynnym działaniu na cały. Można do niej dodać cukru lub innego słodzika do smaku. Herbatę Maca często można spotkać w połączeniu z matchą i moringą. Należy pić jedną herbatę dziennie.
Maca kapsułki
Łatwo przyswajalna i szybka forma wykorzystania proszku maca w wygodnej formie, szczególnie przy regularnym stosowaniu. Wystarczy popić ją szklanką wody. Poza osłoną kapsułki nie zawiera żadnych innych, zbędnych dodatków. Często można znaleźć proszek maca w kapsułkach wraz z innymi dobroczynnymi substancjami, np.: dla płodności.
Jak dawkować macę
Macę peruwiańską można stosować w postaci proszku, dodając ją do żywności czy napojów, ale także jako suplement diety w postaci kapsułek, tabletek, nalewek i ekstraktów. Jeśli zdarzy ci się być w Ameryce Południowej, możesz spróbować korzenia maca w zupach i innych potrawach.
Generalnie zalecana ilość max. 3 g dziennie, co odpowiada 1 łyżeczce proszku. W postaci kapsułek dawki dzienne wahają się od niższych stężeń aż do 3 g dziennie. Dawkowanie zależy także od postaci suplementu diety.
Dla kogo przeznaczona jest maca?
- osobom dorosłym dla całościowego wsparcia w zakresie zdrowia psychicznego i fizycznego,
- dla kobiet w celu wsparcia płodności, libido i równowagi hormonalnej,
- dla kobiet w celu złagodzenia objawów PMS lub menopauzy,
- mężczyznom do wspomagania płodności, libido i erekcji,
- mężczyznom w celu wspierania jakości nasienia,
- sportowcom wspomagającym regenerację i budowę mięśni,
- uczniom dla wspomagania koncentracji i pamięci,
- dla dorosłych w celu wsparcia odporności,
- dla każdego, kto chce zwiększyć swoją energię i ogólną witalność.
Skutki uboczne stosowania maca
Maca nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla dzieci. Wynika to z braku badań, które w wystarczającym stopniu potwierdziły jej skuteczność. W krajach, w których rośnie ta roślina, podaje się ją także dzieciom, ale jako część diety. W przypadku osób cierpiących na choroby tarczycy zaleca się konsultację stosowania proszku maca z lekarzem, ze względu na zawartość składników mogących oddziaływać na tarczycę m.in. jod, żelazo, selen i składniki ogólnie wpływające na gospodarkę hormonalną.
Badania wykazują bezpieczeństwo stosowania macy peruwiańskiej przy przestrzeganiu maksymalnej dawki 3 g dziennie przez 4 miesiące. Oczywiście należy przestrzegać dawkowania, które ustala producent, także w przypadku produktów w formie ekstraktu z macy, a co za tym idzie, w znacznie większym stężeniu niż w powszechnie dostępnych proszkach z macy.
Jeśli nie masz pewności co do przydatności, skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Interesujące fakty na koniec
Liście maca są również używane w sałatkach.
Proszek Maca ma długi termin przydatności do spożycia i nawet po latach nadal zawiera wszystkie składniki aktywne.
Popularnym tradycyjnym napojem w Peru jest maca-chino.
Przygotowanie tradycyjnego peruwiańskiego napoju maca-chino
Wymieszaj 1 łyżeczkę proszku maca, 1 szklankę mleka migdałowego lub innego roślinnego, 2 łyżeczki nieprażonego kakao, 1 łyżeczkę cukru kokosowego lub innego słodzika i rozcieńcz 1 szklanką wody. Następnie po prostu wszystko wymieszaj.
Wskazówka: Aby uzyskać bardziej pienistą konsystencję, utrzyj mikserem ręcznym kakao, cukier, proszek maca z łyżką wody i dodaj mleko.
Między innymi dzięki działaniu proszku maca organizm jest bardziej odporny na stres, wysoką pracę i wyniki sportowe. Pomaga w regeneracji i budowie mięśni, co doceni każdy sportowiec. Z macy skorzystają nawet studenci uczelni wyższych, a także osoby chcące wspomóc koncentrację, naukę i pamięć. Udowodniono jego wpływ na odporność i ogólny stan zdrowia, zarówno fizyczny, jak i psychiczny.