-
Mąka ryżowa - 1000 g - Medfuture
Mąka ryżowa to produkt uzyskiwany zmieleniem ziaren ryżu. Jest powszechnie stosowana w kuchni jako alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest bezglutenowa i często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej do wypieku ciast, potraw smażonych oraz jako zagęstnik do sosów.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.5 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316209763 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Mąka ryżowa to mąka otrzymywana w wyniku bardzo drobnego zmielenia ziaren ryżu. Spośród powszechnie sprzedawanych rodzajów ryżu, takich jak ryż długoziarnisty, ryż średnioziarnisty lub ryż okrągłoziarnisty, odmiany ryżu długoziarnistego szczególnie nadają się do produkcji mąki ryżowej.
Mąka ryżowa ma te specyficzne właściwości
Mąka ryżowa zależy w dużej mierze od rodzaju użytego ryżu. Mąka ryżowa jest zwykle biała, ale istnieje również mąka z brązowego ryżu. Konsystencja mąki z ryżu białego jest porównywalna z mąką zbożową, natomiast mąka ryżowa jest od niej znacznie drobniejsza.
Skąd pochodzi mąka ryżowa?
Ryż jest uprawiany jako roślina uprawna od co najmniej 7 000 lat. Za kraj jego pochodzenia uważa się Chiny, skąd rozprzestrzeniła się ta roślina. Znaleziska archeologiczne pokazują, że ryż uprawiano w Indiach już 6000 lat temu.
Kiedy jest sezon na mąkę ryżową?
Mąka ryżowa dostępna jest przez cały rok.
Do czego można wykorzystać mąkę ryżową i jak ją przechowywać?
Mąka ryżowa może być stosowana do wypieków i stanowi alternatywę dla mąki skrobiowej pochodzącej z pszenicy czy ziemniaków. Ponieważ jednak mąka ryżowa nie zawiera glutenu, nie nadaje się do wypieku chleba. Gluten to mieszanina białek, lipidów i węglowodanów. Mieszanka ta jest wyjątkowo elastyczna po dodaniu wody i umożliwia dobrą strukturę powstałego ciasta. Wiele mąk zbożowych zawiera gluten i dlatego ma lepsze właściwości wypiekowe. W kuchni azjatyckiej makaron wytwarzany się z mąki ryżowej.
Podobnie jak mąka skrobiowa, może być stosowana jako spoiwo w kuchni. Szczególnie w kuchni tajskiej do wielu potraw używa się drobno zmielonej mąki ryżowej. Na przykład jest szeroko stosowana jako spoiwo w sosach, ale nadaje się również do smażenia ciasta. Mąkę ryżową należy przechowywać szczelnie, w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej w szczelnym pojemniku i w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza.
Co kryje się w mące ryżowej
Mąka ryżowa zawiera minerały: potas, wapń, magnez i żelazo. Jednak prawie nie ma witamin.
Wartości odżywcze
Kalorie: 352 kcal
Węglowodany: 79,1 g
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 0,7 g
Witaminy:
Witamina A: 0 µg
Witamina B1: 0,06 mg
Witamina B2: 0,03 mg
Witamina B6: 0,2 mg
Witamina C: 0 mg
Witamina E: 1 mg
Minerały:
Wapń: 7 mg
Żelazo: 0,4 mg
Potas: 104 mg
Magnez: 23 mg
Sód: 4 mg
Składniki: 100% mąka ryżowa
Masa netto: 1000 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
1550 kJ/365 kcal |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g 0,4 g |
Węglowodany - w tym cukry |
81 g 0,9 g |
Błonnik |
0 g |
Białko |
8 g |
Sól |
0 g |
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania, Holandia, Belgia
Najlepiej spożyć przed końcem: Data ważności znajduje się na opakowaniu.
Producent:
MedFuture sp. z o.o.,
Pl. Powstańców Śląskich 16-18,
53-314 Wrocław
|
|