Aztekowie często spożywali nasiona chia przed wojną lub pojedynkami, ponieważ dodawały one ciału energii i wytrzymałości. Słowo Chia można przetłumaczyć jako siłę. Konsumpcja nasion chia sięga 3500 roku p.n.e., kiedy to podawano je w Meksyku jako danie ceremonialne.
Nasiona chia pochodzą z Meksyku i historycznie były używane jako waluta.
Jaki jest skład mają nasiona chia?
Nasiona chia zawierają mnóstwo witamin, minerałów, a zwłaszcza bardzo dużo wapnia. Ponadto w nasionach możemy znaleźć kwasy tłuszczowe omega 3, które są bardzo ważne dla wchłaniania witamin A, K, D i E. Węglowodany w nasionach stanowią 80% błonnika. Tłuszcze składają się w ok. 80% z kwasów tłuszczowych omega 3 i w 20% z kwasów omega 6.
Błonnik – duża łyżka nasion chia dostarcza nam nawet połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik powoduje, że czujemy się nasyceni i nie odczuwamy tak często głodu.
Omega 3 – Omega 3 pomaga nam zachować zdrowe naczynia krwionośne, serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Nasiona chia zawierają dużą ilość tych kwasów dlatego warto włączyć je do diety jako profilaktykę np. chorób serca.
Wapń – Nasiona chia zawierają również wystarczającą ilość wapnia, aby nasze kości i mięśnie były zdrowe. Więc ta żywność jest dobrym źródłem dla osób, które nie jedzą nabiału ani mięsa.
Fosfor – Nasiona zawierają fosfor, który odgrywa ważną rolę w procesie magazynowania energii, a jednocześnie pozytywnie wpływa na układ mięśniowy.
Magnez – Chia zawiera magnez, który wspiera pracę układu nerwowego i mięśniowego.
Cynk – Nasiona Chia są bogate w cynk, który wspomaga wzrost poziomu leptyny. Leptyna to hormon, który odgrywa kluczową rolę w regulacji apetytu.
Selen – Selen zapobiega atakowaniu naszych zdrowych komórek przez wolne rodniki, a tym samym działa jako przeciwutleniacz.
Mangan – Chia jest również źródłem manganu, który jest ważny np. w tworzeniu czerwonych krwinek.
Żelazo – Żelazo pomaga również w tworzeniu czerwonych krwinek.
Inne witaminy, które możemy znaleźć w nasionach chia to witamina C i B12.
Nasiona chia i aminokwasy
Nasiona chia okazują się być wysokiej jakości źródłem aminokwasów i zawierają łącznie 18 z 20 rodzajów aminokwasów. Mają też stosunkowo wysoki stosunek BCAA, dlatego też są popularne wśród sportowców i kulturystów. Do głównych aminokwasów zawartych w chia należą tryptofan, histydyna i treonina.
Czy nasiona Chia pomagają schudnąć?
W Internecie toczy się wiele dyskusji, czy można schudnąć włączając do diety nasiona chia. Prawda jest taka, że po spożyciu nasiona chia powiększają się one w naszym organizmie nawet 20-krotnie, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci i nie mamy tak często ochoty na słodkie przekąski.
Zaletą nasion Chia jest to, że wydłużają czas, w którym węglowodany przekształcane są w cukry proste, a tym samym utrzymują niski poziom insuliny w organizmie, co zapobiega otyłości. Nasiona chia są również bogate w białko i dlatego są ważne w diecie, ponieważ pomagają utrzymać i budować mięśnie, jednocześnie wpływając na szybsze spalanie tłuszczu.
Nasiona chia nie mają więc jakiegoś cudownego składu, po którym od razu schudniemy, ale możemy wykorzystać je podstawę diety odchudzającej. Tak duża ilość błonnika i przeciwutleniaczy z pewnością pomoże nam schudnąć.
Nasiona chia i wpływ ich na nasze zdrowie
Omega 3 jako profilaktyka chorób serca
Nasiona chia chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi, regulują poziom cholesterolu, ale przede wszystkim mają dużą ilość kwasów omega 3, które pomagają nam obniżyć ciśnienie. Omega 3 jest bardzo dobrym pomocnikiem przy stanach zapalnych naczyń krwionośnych, które mogą powodować zawał serca. Nasiona chia zwiększają również dobry cholesterol HDL i jednocześnie obniżają zły cholesterol zwany LDL, a tym samym wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Nasiona chia mają więcej kwasów tłuszczowych Omega 3 niż niektóre ryby i dlatego są dobrym źródłem Omega 3.
Wspomagają trawienie
Nasiona chia zwiększają swoją objętość nawet 20-krotnie, dzięki czemu czujemy się bardziej syci i mniej odczuwamy głód. Nasiona prawie nie zawierają węglowodanów, a wręcz przeciwnie, dostarczają nam dużo błonnika, co sprawia, że świetnie sprawdzają się w dietach niskowęglowodanowych. Ponadto nasiona te mają działanie prebiotyczne i wspomagają rozwój zdrowych bakterii w naszych jelitach. Chia pomagają również wypłukać toksyny z organizmu.
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki atakują komórki w naszym ciele i powodują starzenie, a także są jedną z przyczyn raka.
Nasiona Chia chronią nasze zęby
Współczesna dieta zawiera złe tłuszcze i cukry proste co powoduje próchnicę zębów. Nasiona chia pomagają nam w walce z próchnicą, dzięki dużej ilości minerałów, które są kluczowe w walce z tą chorobą.
Poprawiają wygląd skóra i spowalniają jej starzenie
Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w nasionach Chia nasz organizm może walczyć z wolnymi rodnikami, a tym samym zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się komórek skóry. Przeciwutleniacze są również kluczowe w regeneracji komórek skóry.
Zdrowe i mocne kości
Nasiona te zawierają wapń, magnez i fosfor, które są kluczowe dla zdrowych kości. Jeśli masz alergię na produkty mleczne, nasiona chia będą doskonałym alternatywnym źródłem błonnika.
Detoks organizmu
Nasiona chia zwalczają wolne rodniki, stany zapalne, a dzięki dużej zawartości błonnika pozbywają się toksyn z organizmu.
Chronią przed cukrzycą
Błonnik, kwasy omega 3 pomagają nam zwalczyć wysoki poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Jeśli jemy dużo niezdrowej żywności bogatej w cukry proste, mamy bardzo wysoki poziom cukru, a co za tym idzie zwiększa się ryzyko zachorowania na cukrzycę i inne choroby.
Budują masę mięśniową i regenerują mięśnie
Nasiona te zawierają 17 g białka na 100 g, są więc jednym z lepszych naturalnych źródeł białka, z którego organizm buduje masę mięśniową. Nasiona chia pomagają również w regeneracji włókien mięśniowych.
Skutki uboczne spożywania nasion chia
Niestrawność
Spożywanie zbyt dużej ilości nasion Chia może powodować wzdęcia, a nawet biegunkę. Wystarczy więc kilka łyżeczek nasion chia dziennie.
Alergie
Nasiona chia nie powodują alergii, ale osoby uczulone na nasiona gorczycy powinny zachować ostrożność przy ich spożywaniu. Alergie zwykle objawiają się biegunką, swędzeniem skóry i oczu.
Obniżają ciśnienie krwi
Nasiona chia zawierają dużą ilość kwasów omega 3, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Więc jeśli masz niskie ciśnienie krwi, dobrze jest spożywać nasiona Chia w rozsądnej ilości.
Nasiona chia a ciąża
Ciąża może pozbawić przyszłą mamę wielu ważnych składników odżywczych, dlatego konieczna jest stała suplementacja witamin i minerałów. Włączenie nasion chia do diety w czasie ciąży doda energii nie tylko mamie, ale i dziecku. Wśród najważniejszych witamin i składników mineralnych wymienić możemy na przykład wapń, żelazo, fosfor, a przede wszystkim błonnik. Nie możemy również zapominać o kwasach tłuszczowych omega 3, które są ważne dla prawidłowego rozwoju płodu oraz jego mózgu i serca.
Jak jeść nasiona chia?
Nasiona chia mają orzechowy smak i zwykle dodaje się je do jogurtu i owsianek. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze jest zawsze wcześniej moczyć nasiona. Najlepiej namoczyć je w proporcji 1:10, czyli około półtorej łyżeczki na szklankę wody lub mleka. Nasiona chia zwykle zwiększają swoją objętość w ciągu 5-15 minut.
Podobnie jak inne nasiona, możemy je również zmielić i w tej formie wykorzystać w wypiekach lub jako dodatek do potraw. Ponieważ nasiona te zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, warto je po zmieleniu umieścić w słoiku, a następnie przechowywać w lodówce.