Czym jest liofilizacja i do czego służyła podczas II wojny światowej
Liofilizacja polega na sublimacji zamrożonej wody pod niskim ciśnieniem i temperaturą – lód podczas suszenia nie zamienia się w ciecz, lecz bezpośrednio sublimuje, czyli zamienia się w parę. Dzięki temu struktura surowca nie ulega uszkodzeniu pod wpływem wysokich temperatur, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnego suszenia.
Metodę można wykorzystać do przetwarzania różnych mokrych materiałów - od owoców i warzyw, przez produkty mleczne. Proces ten jest również niezbędny do produkcji wielu leków i kosmetyków.
Co ciekawe, korzenie liofilizacji sięgają początku ubiegłego wieku. Masowe wykorzystywanie tej metody nastąpiło w czasie II wojny światowej. Proces ten znalazł zastosowanie do konserwacji surowicy krwi, która musiała być transportowana na front z odpowiednią trwałością i jak najmniejszą wagą.
Jak działa liofilizacja
Sama liofilizacja dzieli się na trzy fazy:
- Zamrażanie
Materiał jest stopniowo (przez kilka godzin) zamrażany do temperatury pomiędzy -50°C a -80°C.
- Suszenie wstępne
Następuje powolny wzrost temperatury przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia, dzięki czemu zamarznięta woda może sublimować. W ten sposób usuwa się około 95% wody. Proces trwa od kilku godzin do kilku dni.
- Suszenie wtórne
Ta faza występuje tylko wtedy, gdy dany materiał wymaga dodatkowego suszenia. W procesie tym pozostałe niezamarznięte cząsteczki wody są usuwane w wyższych temperaturach (czasami nawet powyżej punktu zamarzania). Po suszeniu wtórnym zawartość wody nie przekracza 4%.
Porównanie: Suszone owoce vs. owoce liofilizowany
Podczas normalnego procesu suszenia owoce są traktowane gorącym powietrzem, które skutecznie je suszy i doskonale je konserwuje.
Jednak suszenie ciepłem niesie ze sobą znaczną liczbę negatywów: owoce tracą w trakcie tego swój naturalny słodki smak, dlatego często kolejnym krokiem jest dodatkowe dosłodzenie. Tracą również całą gamę ważnych składników odżywczych, czy to błonnika, przeciwutleniaczy czy witamin (zwłaszcza witaminy A i C). Wreszcie, w suszonych owocach często możemy spotykać jako dodatek siarczany, które pomagają zachować formę owoców i poprawić ich kolor, ale jednocześnie mają negatywne skutki na zdrowie człowieka (np. podrażniają żołądek).
Porównując obie metody suszenia, jedyną prawdziwą wadą liofilizacji, o której warto wspomnieć, jest to, że jest to metoda znacznie droższa (ze względu na niezbędny sprzęt), a co za tym idzie, musimy liczyć się z większą ceną owoców liofilizowanych.
Korzyści z liofilizacji
Ta metoda zapewnia:
- zachowanie naturalnego smaku, koloru i kształtu owoców
- zawartość ważnych składników odżywczych, w tym witamin
- naprawdę długi okres przydatności do spożycia (przy odpowiednim przechowywaniu, czyli bez dostępu powietrza)
- bardzo niską wagę tak przetworzonych owoców i ich doskonałą trwałość
- przyjemną chrupkość
Jak można stosować liofilizowane owoce?
Owoce pięknie zdobią ciasta – liofilizowane maliny można wykorzystać do ciasta czekoladowego, liofilizowane truskawki do ciasta pistacjowego, liofilizowane jagody, truskawki lub jeżyny do ciasta kremowego.
Z owoców bez problemu zrobisz smoothie. Liofilizowane jagody zmiksowane z mlekiem są idealne na koktajl. Można dodać do nich miód lub słodzik.
Owoce świetnie nadają się do robienia domowego musli czy granoli.
Znakomicie komponuje się również z płatkami owsianymi.
Liofilizowane owoce możesz jeść same jako przekąskę.
Można je również wykorzystać do przygotowania domowych tabliczek czekolady.
Najpopularniejsze owoce liofilizowane:
Truskawki zawierają wysokie stężenie cennych składników odżywczych. Zawierają duże dawki witaminy C, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, kwasów owocowych oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i fosforu. Są źródłem błonnika, dobroczynnych garbników i flawonoidów. Należą nie tylko do jednych z najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych rodzajów owoców sezonowych.
Polifenole zawarte w truskawkach liofilizowanych polepszają pracę mózgu
Mają one bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Tkanka mózgowa degeneruje się pod wpływem starzenia i wolnych rodników, pojawiają się zaniki pamięci i inne problemy. Polifenole, witamina C i potas zawarte w truskawkach mogą tłumić działanie szkodliwych wolnych rodników.
Witamina C w truskawkach liofilizowanych
Truskawka ma w sobie więcej witaminy C niż jedna pomarańcza. Pobudza również aktywność białych krwinek, które jako pierwsze walczą z infekcjami i drobnoustrojami. Dlatego zaleca się zwiększenie spożycia witaminy C podczas grypy, przeziębienia czy przeziębienia. I choć sezon na truskawki trwa od maja do czerwca, kiedy nie jesteśmy aż tak narażeni na ryzyko chorób, możemy zawczasu wzmocnić swoją odporność truskawkami liofilizowanymi.
Truskawki liofilizowane to bogate źródło błonnika
Błonnik zawarty w truskawkach wyjątkowo dobrze wpływają na trawienie. Błonnik może zmniejszyć zaparcia i pomóc w utrzymaniu naturalnych ruchów jelit. Regularne spożywanie truskawek liofilizowanych poprawia trawienie i wydalanie toksyn, które gromadzą się w jelitach, zwłaszcza podczas nieregularnych wypróżnień.
Śliwki są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Naturalne przeciwutleniacze i fitoskładniki mogą redukować niedoskonałości skóry i przywracać osłabioną strukturę włosów. Ponadto antocyjany, które odpowiadają za niebiesko-fioletowe zabarwienie śliwek, zapobiegają uszkodzeniom komórek organizmu i ich przedwczesnemu starzeniu.
Śliwki liofilizowane na zmarszczki i głębokie linie twarzy
Regularne i odpowiednie spożywanie śliwek może poprawić wygląd skóry. Śliwki, zawierające witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminy C i E, przyczyniają się do ochrony komórek skóry przed wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się skóry i są odpowiedzialne za utratę jej sprężystości i elastyczności. Witamina C zwiększa również naturalną produkcję kolagenu.
Ananas jest jednym z najzdrowszych owoców, ponieważ zawiera:
- białka
- kwasy owocowe, zwłaszcza cytrynowy, jabłkowy i winowy
- enzymy
- błonnik
- kwas foliowy, kwas ferulowy
- beta karoten
- minerały: miedź, potas, żelazo, cynk, magnez, wapń, mangan
- witaminy: C, B2, B3, B6, B12, E
Cudowna bromelaina
Enzym bromelainowy znajdujący się w ananasie ma zdolność rozkładania białek, a zatem pomaga również w trawieniu. Ponadto, ze względu na zawartość substancji aktywnych, ananas jest niezwykle wartościowy w każdej diecie. Ananas może skutecznie wspomóc aktywny wysiłek w redukcji masy ciała i wzmocnieniu organizmu.
Wiśnie liofilizowane to skarb witamin C, B, E i A. Zawierają magnez, żelazo, cynk, fosfor, wapń, jod, potas i krzem jako minerały. Jednocześnie są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika.
Wiśnie liofilizowane chronią serce
Wiśnie chronią serce i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Regulując poziom tłuszczu i glukozy we krwi, zmniejszają ryzyko złego cholesterolu i jednocześnie pomagają zapobiegać cukrzycy czy udarowi.
Wiśnie liofilizowane pomagają w cukrzycy
Wiśnie mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich walory docenią zwłaszcza chorzy na cukrzycę, którzy muszą uważać na cukier. Ponadto antocyjany w naturalny sposób wspomagają produkcję insuliny.
Wiśnie liofilizowane obniżają ciśnienie krwi
Dzięki potasowi wiśnie mają zdolność w naturalny sposób obniżać ciśnienie krwi i jednocześnie tłumić działanie sodu. Dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie zdecydowanie powinny włączyć do swojej diety wiśnie liofilizowane. Wiśnie zawierają również przeciwutleniacz zwany kwercetyną, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Żurawina zawiera witaminy C, K, B6 i E, a także minerały: wapń, magnez, żelazo, mangan, fosfor, potas i cynk. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie, a także przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Składa się w 80% z wody, reszta to węglowodany i inne składniki, takie jak błonnik, białka, kwas salicylowy, flawonoidy, antocyjany i triterpenoidy.
Korzystnie wpływa na zdrowie zębów
Żurawina liofilizowana może zwalczać stany zapalne dziąseł czy choroby jamy ustnej. Polifenole zawarte w żurawinie mają pozytywne działanie w leczeniu paradontozy czy próchnicy. Hamują powstawanie kwasów organicznych i bakterii w jamie ustnej. Z kolei wysoka zawartość witaminy C łagodzi ewentualne infekcje.
Wspomaga zdrowie serca
Żurawina jest bogatym źródłem flawonoidów, witamin i błonnika, które przyczyniają się do lepszej kondycji organizmu. Fitochemikalia zawarte w tych małych owocach pomagają obniżyć zły cholesterol, zmniejszają agregację płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi. Jedzenie żurawiny pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy (odkładanie się cholesterolu i innych substancji na ścianach tętnic) oraz ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Mango to owoc dosłownie przepełniony ważnymi witaminami i minerałami. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto jest pełen witamin z grupy A, B oraz minerałów: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, manganu i żelaza. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, dzięki któremu ożywia koloryt skóry i włosów.
Aronia zawiera katechiny i antocyjany, niebieskie i czerwone pigmenty, które mogą wiązać wolne rodniki. Działają ochronnie na komórki i hamują ogólne starzenie się organizmu.
Aronia liofilizowana wzmacnia odporność
Aronia jest idealna na wsparcie odporności. Zawiera dużą ilość żelaza, które reguluje przemianę materii, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Aronia liofilizowana to bomba witaminowa
Aronia jest bogata także w inne substancje i słusznie uważana jest za swego rodzaju bombę witaminową. Zawiera witaminy z grupy E, B, a także witaminę C.
Borówki liofilizowane są dosłownie napakowane po brzegi dobroczynnymi dla organizmu substancjami. Dzięki potasowi zapobiegają obrzękom, odprowadzając wodę z organizmu. Zawierają też takie pierwiastki śladowe jak: miedź, cynk, chrom, mangan i żelazo.
Poprawiają krążenie krwi
Zawarte w nich antocyjany poprawiają krążenie krwi i pomagają poprawić dystrybucję składników odżywczych w organizmie. Można więc powiedzieć, że działają zapobiegawczo przed demencją starczą.