-
Pestki dyni łuskane 500 g - Medfuture
Pestki dyni to cenne źródło witamin i składników mineralnych oraz zdrowego oleju roślinnego zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 6.5 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201958 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Pestki dyni są często pomijaną częścią dyni, chociaż mają wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści z pestek dyni przede wszystkim wynikają z tego, że wspomagają metabolizmu, wspierają serce, poprawiają nastrój, polepszają sen, zapobiegają nowotworom, eliminują kamienie nerkowe, zmniejszają stany zapalne, wspomagają układ odpornościowy, zwalczają pasożyty, detoksykują organizm i redukują wagę.
Pestki dyni to płaskie, owalne pestki o jasnozielonym zabarwieniu - wewnątrz rdzeń jest kremowy, ale okrywa nasienna jest biała. Pestki dyni są tradycyjnie kojarzone z kuchnią środkowoamerykańską, meksykańską i indiańską. Popularność pestek dyni skłoniła firmy do uprawy ich w celu uzyskania smacznych i pożywnych nasion, podobnie jak słoneczniki, a następnie suszenia ich lub wykorzystywania do produkcji oleju. Pestki dyni zawierają mangan, tryptofan, magnez, miedź, fosfor, cynk, żelazo, białka, kwasy omega, a także mniejsze ilości witamin z grupy B. Nasiona dyni zawierają również fitosterol, związek organiczny, który jest również korzystny dla zdrowia.
Na co pomagają pestki z dyni?
- nasiona zawierają związki fenolowe, które przyczyniają się do wymiatania wolnych rodników
- wspomagają łagodzenie objawów przerostu prostaty, działają moczopędnie
- działają przeciwpasożytnicze, tradycyjny sposób na usuwanie z organizmu tasiemców i innych niebezpiecznych pasożytów
- działają przeciwzapalne, stany zapalne mogą być wynikiem różnych niedoborów, m.in. białek, witamin i minerałów
- pomagają w redukcji toksyn w organizmie dzięki działaniu moczopędnemu i działaniu antyoksydacyjnemu
- wspomagają procesy enzymatyczne i metaboliczne dzięki proteinom
- działają uspokajająco
- fitosterole obniżają poziom cholesterolu LDL, zapobiegając powstawaniu zakrzepów krwi i miażdżycy, zmniejszając tym samym ryzyko zawałów serca i udarów
- zwiększają liczbę czerwonych krwinek w organizmie
Blog
11 właściwości zdrowotnych pestek dyni
Wartość odżywcza w 100 g produktu: |
---|
Wartość energetyczna 2444 kJ / 589 kcal Tłuszcz 45,8 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,48 g Węglowodany 12,7 g - w tym cukry 11,3 g Błonnik 5,3 g Białko 28,9 g Sól 0,05 g |
Składniki: |
100% pestki dyni |
Masa netto:: |
500 g |
Warunki przechowywania: |
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Data ważności znajduje się na opakowaniu. |
Producent: |
MedFuture sp. z o.o., Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |