Pestki dyni mają mnóstwo pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Do głównych należy dostarczanie cynku, błonnika i magnezu. Ponadto poprawiają sen, a także działają antybakteryjnie. Pestki dyni pomagają również chronić nasze serce, oczy i układ pokarmowy.
-
Przeciwutleniacze
Pestki dyni zawierają przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i witaminę E. Przeciwutleniacze są kluczowe dla naszego zdrowia, ponieważ chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
-
Zdrowa prostata
Od lat nasiona te kojarzone są ze zdrową prostatą. Wysoka zawartość cynku, którego w tych nasionach jest pod dostatkiem, pozytywnie wpływa na zdrowie prostaty. Niektóre badania wskazują na pozytywne działanie ekstraktu oleju z dyni w leczeniu jej przerostu (powiększenia prostaty).
-
Źródło tryptofanu
Pestki dyni zawierają również tzw. tryptofan (aminokwas, który nasz organizm przekształca w serotoninę, co dodatkowo pozytywnie wpływa na nasz nastrój). Garść pestek dyni przed snem może zapewnić nam wystarczającą ilość tryptofanu, który może następnie pomóc w wytworzeniu melatoniny, co sprzyja jakości snu.
-
Profilaktyka cukrzycy
Nasiona te pomagają w walce z cukrzycą, ponieważ poprawiają regulację insuliny. Dlatego te nasiona są ważne szczególnie dla osób z cukrzycą, które muszą mieć odpowiedni poziom cukru. Co więcej, w nasionach tych znajdziemy również magnez, który również działa zapobiegawczo w przypadku cukrzycy.
-
Zdrowe serce i wątroba
Pestki dyni zawierają kwasy omega 3 i omega 6, błonnik i mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią naszą wątrobę i serce. Zawierają również sterole, które obniżają zły cholesterol, a tym samym poprawiają kondycję naszego serca.
-
Pestki dyni zawierają dużo składników odżywczych
Nasiona kozieradki są naprawdę doskonałym źródłem witamin i minerałów. Główne z nich to cynk, miedź, magnez, mangan, żelazo, fosfor, witamina K, witamina B2 i zdrowe tłuszcze.
-
Działanie antybakteryjne
Pestki dyni, ekstrakt z pestek czy olej z dyni zawierają również substancje, które działają przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Nasiona mają działanie przeciwdrobnoustrojowe dzięki temu, że zawierają lignany (tj. pinoresinol, medioresinol i lariciresinol).
-
Zdrowe oczy i skóra
Pestki dyni zawierają tzw. skwalen, który chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV. Niektóre badania pokazują, że ten przeciwutleniacz ma również pozytywny wpływ na zdrowie oczu (siatkówki).
-
Dobre źródło magnezu
Jeśli brakuje Ci magnezu, z pewnością możesz go uzupełnić pestkami dyni. Pestki dyni należą do najlepszych źródeł magnezu . Większość ludzi ma dziś niedobór magnezu, dlatego konieczne jest jego ciągłe uzupełnianie. Magnez jest absolutnie niezbędny dla ciśnienia krwi, zdrowego serca i kości.
-
Zdrowe kości
Nasiona zawierają magnez, który jest ważny dla zdrowych kości. Wystarczająca ilość magnezu działa zapobiegawczo przeciwko chorobom takim jak osteoporoza. Cynk, miedź i inne minerały zawarte w nasionach podnoszą jakość naszych kości.
-
Źródło błonnika
Pestki dyni są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga nasze trawienie. Dieta o zwiększonej zawartości błonnika jest dobra w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość i cukrzyca oraz inne choroby serca.
Pestki dyni i ich wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 2275 g
Tłuszcze 38,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 7,58 g
Węglowodany 11,6 g
Cukry 1,1 g
Sól 0 g
Białko 18 g
Pestki dyni podczas ciąży
Pestki dyni są bezpieczne i szczególnie korzystne w czasie ciąży, ponieważ zawierają składniki odżywcze, które są bardzo ważne dla rozwoju płodu. Pestki dyni dostarczają więc przyszłej mamie witaminy E, magnezu i wielu przeciwutleniaczy. Światowa Organizacja Zdrowia WHO opublikowała informację o tym, że aż 80% kobiet na całym świecie ma niedobór cynku w czasie ciąży.
Jaka jest dzienna dawka pestek dyni?
Zwykle zaleca się spożywanie około 30 g dziennie. Te nasiona mogą wpływać na każdego inaczej. Z niczym nie należy przesadzać, więc jedna garść tych nasion powinna wystarczyć na cały dzień. Pestki dyni zawierają również dużo tłuszczu, dlatego dobrze jest jeść je tylko w niewielkiej ilości i okazjonalnie.