Wiele osób wciąż ma wiele wątpliwości co do tego, czy stosowanie słodzików jest bezpieczne dla zdrowia, często nie stosujemy ich ze względu na to, że więcej zaufania mamy do tradycyjnego cukru niż sztucznych substancji. Naturalne słodziki to substancje, które mają nadać słodki smak jednak nie zawierać znacznej ilości kalorii. Można znaleźć je w wielu przetworzonych produktach, które można znaleźć na półkach sklepowych, więc często spożywamy je, nawet o tym nie myśląc.

Cukier i jego alternatywy

Znany powszechnie cukier jest pozyskiwany najczęściej z buraków cukrowych, ale także można spotkać na sklepowej półce cukier trzcinowy czy kokosowy. Wszystkie te rodzaje cukru to produkty wysokoenergetyczne – zawierają około 400 kcal w 100 gramach. Cukier trzcinowy czy cukier brązowy wcale nie są zdrowszymi wersjami białego cukru. Niestety energia w postaci kalorii to jedyne, co pod względem żywieniowym zawierają te produkty. Cukier nie niesie ze sobą żadnych składników mineralnych, witamin, związków bioaktywnych. To dlatego tak ważne jest zainteresowanie się, jakie mamy możliwości w kontekście tego, czym zastąpić cukier w codziennej diecie, jednocześnie nie tracąc przyjemności ze słodkości posiłków i napojów.

Słodziki naturalne i półsyntetyczne

Idealny słodzik powinien być nietoksyczny, stabilny chemicznie, niedrogi, niewpływający na cechy produktu, do którego jest dodany. Oczywiście bardzo ważną cechą słodzika jest też jego niska kaloryczność przy słodkości takiej samej lub wyższej od słodkości białego cukru – sacharozy. Do tej grupy można zaliczyć takie zdrowe zamienniki cukru, jak ksylitol i erytrytol. Inaczej grupę tych substancji nazywa się poliolami. Są to pochodne sacharydów i alkoholi. Związki te są w pewnych niewielkich ilościach naturalnie występujące na przykład w roślinach, a także w ludzkim organizmie. Mogą być też pozyskiwane chemicznie. Nie zmienia to jednak faktu, że to zupełnie bezpieczne dla zdrowia substancje słodzące, których słodkość jest porównywalna ze słodkością sacharozy.


Ksylitol

Ksylitol to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Czasem jest nazywany cukrem brzozowym, ale taka nazwa wprowadza w błąd, ponieważ ksylitol pod względem chemicznym nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym. Oznacza to, że jest inaczej metabolizowany niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla cukrzyków. Wyglądem przypomina zwykły cukier – to biały, krystaliczny proszek, bez zapachu. Ma o 40% mniej kalorii niż sacharoza i aż o 75% mniej węglowodanów w porównaniu z białym cukrem! Ksylitol w naturze występuje w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze, oraz w grzybach. Organizm przyswaja ksylitol stopniowo, w związku z czym nie powoduje nagłych skoków insuliny.


Erytrytol

Erytrytol występuje również pod dwiema innymi nazwami – erytryt i erytrol. Choć określenia te wydają się trudne, warto je zapamiętać, by wiedzieć, że w każdym przypadku mamy do czynienia z tym samym składnikiem. Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. W związku z tym osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.
Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.
Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodki od niego. Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy), co oznacza, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu. 


Inulina - naturalny słodzik i probiotyk

Mało kto wie, że inulina jest wielocukrem o prozdrowotnych właściwościach. Jak się okazuje – nie tylko pomaga schudnąć, ale także pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru.
Inulina produkowana jest głównie przez rośliny z rodziny astrowatych. W większych ilościach można ją znaleźć w bulwach cykorii, karczocha, mniszka lekarskiego, topinamburu, a także w cebuli, porze, czosnku, bananach i szparagach.
Inulina jest wielocukrem o szerokim wachlarzu właściwości. Jej charakterystyczną cechą jest przede wszystkim niska kaloryczność – jest prawie dziesięć razy mniej słodsza niż zwykły cukier. Inulina ma właściwości żelujące, strukturotwórcze oraz stabilizujące i zagęszczające. Niekiedy ten niskolaoryczny cukier jest zastępstwem dla tłuszczu. Jak się okazuje - 1 g inuliny to zamiennie 4 g tłuszczu. Produkty z zawartością inuliny nie tracą na wartości, zachowują wszystkie cenne właściwości. A co więcej – inulina w danym wyrobie polepsza jego smak i konsystencję.
Trzeba też wiedzieć, że inulina jest doskonałym probiotykiem, stymulującym rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit. Inulina reguluje ilość wypróżnień, a także zmniejsza skłonności do zaparć. Ponadto pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.
Wprowadzenie naturalnych zdrowych słodzików do diety przy zachowaniu ich zalecanych ilości spowoduje w ciągu kilku dni unormowanie poziomu cukru we krwi, ułatwi zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i zmniejszy wartość kaloryczną spożywanych pokarmów i napojów. Są to trzy kluczowe elementy potrzebne do utrzymania smukłej sylwetki.
Jeżeli chcesz pilnować swoją dietę i dbać o zdrowie, zapraszamy na zakupy do naszego sklepu internetowego, w którym oferujemy m.in.: inulinę premium, ksylitol fiński oraz erytrytol.