Wiele osób wciąż ma wiele wątpliwości co do tego, czy stosowanie słodzików jest bezpieczne dla zdrowia, często nie stosujemy ich ze względu na to, że więcej zaufania mamy do tradycyjnego cukru niż sztucznych substancji. Naturalne słodziki to substancje, które mają nadać słodki smak jednak nie zawierać znacznej ilości kalorii. Można znaleźć je w wielu przetworzonych produktach, które można znaleźć na półkach sklepowych, więc często spożywamy je, nawet o tym nie myśląc.
Cukier i jego alternatywy
Znany powszechnie cukier jest pozyskiwany najczęściej z buraków cukrowych, ale także można spotkać na sklepowej półce cukier trzcinowy czy kokosowy. Wszystkie te rodzaje cukru to produkty wysokoenergetyczne – zawierają około 400 kcal w 100 gramach. Cukier trzcinowy czy cukier brązowy wcale nie są zdrowszymi wersjami białego cukru. Niestety energia w postaci kalorii to jedyne, co pod względem żywieniowym zawierają te produkty. Cukier nie niesie ze sobą żadnych składników mineralnych, witamin, związków bioaktywnych. To dlatego tak ważne jest zainteresowanie się, jakie mamy możliwości w kontekście tego, czym zastąpić cukier w codziennej diecie, jednocześnie nie tracąc przyjemności ze słodkości posiłków i napojów.
Słodziki naturalne i półsyntetyczne
Idealny słodzik powinien być nietoksyczny, stabilny chemicznie, niedrogi, niewpływający na cechy produktu, do którego jest dodany. Oczywiście bardzo ważną cechą słodzika jest też jego niska kaloryczność przy słodkości takiej samej lub wyższej od słodkości białego cukru – sacharozy. Do tej grupy można zaliczyć takie zdrowe zamienniki cukru, jak ksylitol i erytrytol. Inaczej grupę tych substancji nazywa się poliolami. Są to pochodne sacharydów i alkoholi. Związki te są w pewnych niewielkich ilościach naturalnie występujące na przykład w roślinach, a także w ludzkim organizmie. Mogą być też pozyskiwane chemicznie. Nie zmienia to jednak faktu, że to zupełnie bezpieczne dla zdrowia substancje słodzące, których słodkość jest porównywalna ze słodkością sacharozy.
Ksylitol
Ksylitol to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Czasem jest nazywany cukrem brzozowym, ale taka nazwa wprowadza w błąd, ponieważ ksylitol pod względem chemicznym nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym. Oznacza to, że jest inaczej metabolizowany niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla cukrzyków. Wyglądem przypomina zwykły cukier – to biały, krystaliczny proszek, bez zapachu. Ma o 40% mniej kalorii niż sacharoza i aż o 75% mniej węglowodanów w porównaniu z białym cukrem! Ksylitol w naturze występuje w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze, oraz w grzybach. Organizm przyswaja ksylitol stopniowo, w związku z czym nie powoduje nagłych skoków insuliny.