

-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Mango liofilizowane 20 g - Medfuture


Mango jest naładowane solami mineralnymi, zwłaszcza potasem i magnezem. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a magnez wspiera układ nerwowy.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 14 dni |
Cena przesyłki | 6.69 |
Produkty firmy Medfuture | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5905316201538 |
🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!
Zostaw telefon |
Mango, czyli bogactwo witamin i minerałów
Ten tropikalny owoc ma niezwykle wysoką zawartość trzech przeciwutleniaczy– witaminy C, E i beta-karotenu. Wszystkie są niezbędne dla naszego układu odpornościowego i chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i starzeniem się komórek. Nie możemy zapominać o ważnej dla naszego wzroku witaminie A, zwłaszcza w profilaktyce i leczeniu kurzej ślepoty. Witaminy A i E wspomagają regenerację błon śluzowych, dzięki czemu możemy stosować ją przy przeziębieniach, bólach gardła i kaszlu. Mango to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy B6. Jej niedobór objawia się nerwowością, bezsennością, brakiem koncentracji i depresją. Beta-karoten, mangan i miedź, dbają o zdrowy koloryt i pigmentację skóry. Zaś kwas pantotenowy, który ożywia kolor i jakość włosów oraz zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Cynk pomaga przeciwdziałać zmęczeniu oczu, wzmacnia więzadła i zwiększa libido. Duża ilość potasu działa na wydalanie nadmiaru płynów i tłuszczów z organizmu. Mangan zwalcza problemy z tarczycą. Ponadto mango zawiera wapń i fosfor, które zapewniają zdrowe kości i zęby oraz krzepliwość krwi. Magnez jest ważny dla zdrowych nerwów i serca. Wpływa na trawienie tłuszczów oraz kontroluje pracę mięśni. Ciśnienie krwi i nawodnienie organizmu są kontrolowane przez sód. Można by rzec, że mango to taka naturalna „pigułka” na zdrowie.
Zastosowanie
To nie tylko świetna przekąska! Do czego możemy dodać liofilizowane mango? To składnik typowy dla kuchni dalekowschodniej oraz indyjskiej. Znajdziemy je więc w tradycyjnym curry, orientalnych sałatkach, makaronach oraz zupach.
Owoc sprawdzi się też przy faszerowaniu ryb czy mięs, nadając im wyrazistego, zupełnie nowego smaku.
Nie zapominajmy o pysznych deserach. Owocowe wypieki, batony, musy, owsianki i kaszki z tym niecodziennym dodatkiem to prawdziwe szaleństwo kubków smakowych.
Co to jest liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie następuje kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.
100% naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe? |
![]() |
Tabela wartości odżywczych w 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany - w tym cukry Białko Sól |
900 kJ/214 kcal 1,9 g <0,1 g 30,1 g 30,1 g 8,1 g 0,00 g |
Składniki: |
100% mango liofilizowane |
Masa netto: |
20 g |
Opakowanie: |
Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem. |
Sposób użycia: |
Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli. |
Ostrzeżenia: |
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu. |
Sposób przechowywania: |
Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia. |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław |
-
super, wreszcie w małym opakowaniu :)Ewelina Juźwiak (2023-03-07)JakośćFunkcjonalnośćCena