• Mango liofilizowane 20 g - Medfuture

Symbol: 815

Mango jest naładowane solami mineralnymi, zwłaszcza potasem i magnezem. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a magnez wspiera układ nerwowy.

Banery
Wyprzedaż
Podstawowy składnik mango
Zobacz również:
7.94
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.5
DPD Pickup 6.5
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!

Zostaw telefon

Bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych.Zdrowy dodatek do owsianek, musi i płatków śniadaniowych.Produkt 100% naturalny, bez dodatku cukrów.

Mango, czyli bogactwo witamin i minerałów

Ten tropikalny owoc ma niezwykle wysoką zawartość trzech przeciwutleniaczy– witaminy C, E i beta-karotenu. Wszystkie są niezbędne dla naszego układu odpornościowego i chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i starzeniem się komórek. Nie możemy zapominać o ważnej dla naszego wzroku witaminie A, zwłaszcza w profilaktyce i leczeniu kurzej ślepoty. Witaminy A i E wspomagają regenerację błon śluzowych, dzięki czemu możemy stosować ją przy przeziębieniach, bólach gardła i kaszlu. Mango to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy B6. Jej niedobór objawia się nerwowością, bezsennością, brakiem koncentracji i depresją. Beta-karoten, mangan i miedź, dbają o zdrowy koloryt i pigmentację skóry. Zaś kwas pantotenowy, który ożywia kolor i jakość włosów oraz zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Cynk pomaga przeciwdziałać zmęczeniu oczu, wzmacnia więzadła i zwiększa libido. Duża ilość potasu działa na wydalanie nadmiaru płynów i tłuszczów z organizmu. Mangan zwalcza problemy z tarczycą. Ponadto mango zawiera wapń i fosfor, które zapewniają zdrowe kości i zęby oraz krzepliwość krwi. Magnez jest ważny dla zdrowych nerwów i serca. Wpływa na trawienie tłuszczów oraz kontroluje pracę mięśni. Ciśnienie krwi i nawodnienie organizmu są kontrolowane przez sód. Można by rzec, że mango to taka naturalna „pigułka” na zdrowie.

Zastosowanie

To nie tylko świetna przekąska! Do czego możemy dodać liofilizowane mango? To składnik typowy dla kuchni dalekowschodniej oraz indyjskiej. Znajdziemy je więc w tradycyjnym curry, orientalnych sałatkach, makaronach oraz zupach.

Owoc sprawdzi się też przy faszerowaniu ryb czy mięs, nadając im wyrazistego, zupełnie nowego smaku.

Nie zapominajmy o pysznych deserach. Owocowe wypieki, batony, musy, owsianki i kaszki z tym niecodziennym dodatkiem to prawdziwe szaleństwo kubków smakowych.

Co to jest liofilizacja i jak przebiega?

Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców, zachowując ich kształt, kolor i strukturę. 

Owoce są najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.

Następnie następuje  kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni. Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.

Następnie następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody.  Dzięki temu unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny smak, aromat, kształt i strukturę.

 100% naturalny produkt bez dodatku cukru

Owoce liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały.  Jest to  produkt w 100% naturalny, bez dodatku cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.

W zasadzie jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza. Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla diabetyków.

Blog 

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

image

Tabela wartości odżywczych w 100 g

Wartość energetyczna

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Białko

Sól

900 kJ/214 kcal

1,9 g

<0,1 g

30,1 g

30,1 g

8,1 g

0,00 g

Składniki:

100% mango liofilizowane

Masa netto:

20 g

Opakowanie:

Owoce zapakowane w hermetycznie zamknięty foliowy woreczek wypełniony powietrzem.

Sposób użycia:

Produkt może być spożywany w charakterze niezależnej przekąski lub jako dodatek do np. musli, jogurtu, ciast, deserów, koktajli.

Ostrzeżenia:

Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu.

Sposób przechowywania:

Produkt powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zabezpieczonym przed dostępem wilgoci, w wyniku dostępu której, może się sklejać i tracić chrupkość. Nie stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości lub po 30 dniach od otwarcia.

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

  • super, wreszcie w małym opakowaniu :)
    Ewelina Juźwiak (2023-03-07)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena