Oprócz różnych składników odżywczych i pierwiastków śladowych można również stosować witaminy do wspomagania odchudzania. Pełnią one dodatkową funkcję np. pomagając w trawieniu, metabolizmie czy zmniejszając głód, niektóre wspomagają wchłanianie składników mineralnych.
Witaminy, które pomogą Ci schudnąć, można bardzo łatwo uzupełnić żywnością je zawierającą, dostępne są również suplementy diety o wyższym stężeniu. Od Ciebie zależy, co wybierzesz lub czy połączysz wymienione źródła.
Czym są witaminy wspomagające odchudzanie i jak działają na kobiety i mężczyzn?
Witaminy to substancje, które mają charakter organiczny i uczestniczą w ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Większość z nich wchodzi w skład enzymów i można je znaleźć w pokarmach roślinnych i zwierzęcych, dlatego należy zadbać o odpowiednio bogatą dietę.
Niektóre witaminy mogą być syntetyzowane przez sam organizm, ale w przypadku tych, które mają największe znaczenie dla utraty wagi, już tak nie jest. Dlatego ważne jest, że aby wspomóc odchudzanie należy je prawidłowo suplementować. Wiele z nich wspiera również wchłanianie i działanie niektórych ważnych dla odchudzania minerałów.
Jak działają witaminy:
- pełnią wspomagającą funkcję w trawieniu i procesach trawiennych, wspierają również zdrowie i funkcjonowanie układu pokarmowego oraz kilka enzymów trawiennych
- są również ważne dla metabolizmu oraz lepszego wchłaniania w jelitach
- kilka witamin ma również wpływ na uczucie głodu lub sytości, głównie dlatego, że wpływają na poziom cukru we krwi i jego wchłanianie
- niektóre witaminy uczestniczą w spalaniu tłuszczu
Najlepsze witaminy na odchudzanie
Witaminy mogą pomóc Ci schudnąć, jeśli będziesz je regularnie i systematycznie uzupełniać. Aby zobaczyć jakikolwiek efekty musisz odczekać określony czas, ponieważ ich działanie jest związane ze wzrostem ich poziomu w organizmie i nie jest natychmiastowe.
Możesz stosować następujące witaminy, aby wspomóc odchudzanie:
Witaminy z grupy B: Pierwszym rodzajem witamin wspomagających odchudzanie są witaminy z grupy B. Najistotniejsza jest witamina B6, która uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, a także pośrednio bierze udział w spalaniu tłuszczu. Witamina ta wpływa również na poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Witamina C: Drugą dobrze znaną witaminą jest witamina C, która należy do przeciwutleniaczy i witamin wspomagających naturalne mechanizmy obronne. Witamina ta poprawia też witalność i wpływa na wydolność fizyczną. Pośrednio wpływa również na lepsze i wydajniejsze spalanie kalorii oraz ogólnie stymuluje tempo przemiany materii.
Witamina D: Witamina D może pomóc w zapobieganiu otyłości, ale także pomóc schudnąć. Stymuluje poziom serotoniny, substancji chemicznej ważnej dla regulacji uczucia głodu i sytości.
Witamina E: Ostatnią witaminą, którą można stosować przy diecie odchudzającej jest witamina E. Jest to bardzo dobrze znany przeciwutleniacz, który ma działanie spowalniające przedwczesne starzenie się komórek, ale ma też wpływ na witalność fizyczną, więc jeśli chcesz schudnąć poprzez ćwiczenia, to na pewno Ci w tym pomoże. Witamina ta bierze również pośredni udział w spalaniu tłuszczów oraz w metabolizmie tłuszczów w organizmie.
Żywność, potrawy i składniki bogate w witaminy wspomagające odchudzanie
Wspomniane witaminy najskuteczniej można uzupełnić za pomocą pożywienia. To właśnie włączenie do diety tych pokarmów i składników, które zawierają najwięcej witamin, może znacząco pomóc w ich uzupełnieniu. Oczywiście na widoczny efekt trzeba będzie trochę poczekać.
Dlatego w swoim jadłospisie należy szczególnie uwzględnić następujące produkty:
Owoce: Owoce to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia, które można spożywać podczas odchudzania, jest doskonałym źródłem witaminy C i wielu minerałów ważnych dla trawienia i metabolizmu. Skup się szczególnie na owocach cytrusowych, kiwi, melonach, truskawkach, jabłkach, brzoskwiniach, czarnych porzeczkach, żurawinie i bananach. Mają one też mają wiele korzystnych aminokwasów.
Warzywa i rośliny strączkowe: Drugim ważnym składnikiem żywności pochodzenia roślinnego są warzywa i rośliny strączkowe. W ich przypadku głównie uzupełnisz witaminę B6, C i E, awokado zawiera również witaminę D, choć w mniejszych ilościach. Twoja dieta w ciągu dnia powinna składać się głównie ze szpinaku, fasoli, grochu, kapusty, jarmużu, brokułów, pietruszki, czosnku i pomidorów.
Ryby i mięso: Wiele witamin z grupy D i B znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w rybach lub niektórych rodzajach mięsa. Z ryb szczególnie korzystne na odchudzanie są łosoś, sardynki, śledź, dorsz i flądra.
Jaja i produkty mleczne: Witaminy z grupy B i korzystne minerały można również znaleźć w jajach, niezależnie od tego, czy są to żółtka, czy białka jaj. W przypadku witaminy D dobrym źródłem jest również mleko i produkty mleczne, ale jeśli chcesz schudnąć, sięgnij po wersje o obniżonej zawartości tłuszczu.
Orzechy i nasiona: Kilka rodzajów orzechów i nasion jest również doskonałym źródłem wspomnianych witamin, zwłaszcza B6 i E. Zawierają też dużo składników mineralnych, zdrowych tłuszczy czy aminokwasów wspomagających przemianę materii. Włącz do diety migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe i włoskie, a także nasiona lnu i chia .
Inne roślinne źródła witamin: Witaminy z grupy B można znaleźć np. w drożdżach piwnych. Włącz do swojej diety produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo i makarony, zawierają one nie tylko korzystne witaminy E i B, ale także dużo błonnika i minerałów. Korzystne są kiełki pszenicy zawierające witaminę E lub płatki owsiane zawierające błonnik.
Suplementy diety na odchudzanie
Drugą opcją, jeszcze skuteczniejszą niż dostarczanie witamin do organizmu, są suplementy diety na odchudzanie. Mogą one mieć różną postać np. tabletki, kapsułki, krople czy proszek do rozrobienia w wodzie.
Można kupić preparaty zawierające tylko jedną witaminę lub kompleks witamin jednego rodzaju, np. B, ale także preparaty witaminowe o szerszym składzie, nazywane czasem multiwitaminami. Mogą zawierać kombinację kilku witamin jednocześnie lub kombinację witamin, minerałów, aminokwasów lub kwasów tłuszczowych.
Często zadawane pytania dotyczące witamin na odchudzanie
Czy w przypadku jedzenia jego sposób przygotowania ma znaczenie?
Tak, ponieważ ilość witamin jest szczególnie wrażliwa na temperaturę, przez którą ich stężenie może się zmniejszyć lub nawet ulec całkowitemu zniszczeniu. W przypadku owoców najlepiej spożywać je na surowo, w przypadku warzyw najlepiej gotować je na parze.
Ile owoców i warzyw powinno znaleźć się w jadłospisie?
Idealnie by było gdyby stanowiły połowę objętości całego pożywienia spożywanego w ciągu dnia. Powinny znaleźć się w śniadaniu, obiedzie i kolacji. Optymalnie należy spożywać od 400 do 600 gramów owoców i warzyw dziennie.
Czy brak tych witamin może powodować przyrost masy ciała?
Tak, ale nie są one jedyną przyczyną przybierania na wadze, oczywiście ważną rolę odgrywa tu także styl życia. Wiele trudności z trawieniem, metabolizmem i nadmiernym apetytem może wynikać z braku odpowiednich witamin i minerałów.
Czy może dojść do przedawkowania witamin?
Nie. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są po prostu wydalane z organizmu z moczem, a przedawkowanie jest raczej rzadkim przypadkiem.