• Soczewica czerwona 1000 g - Medfuture

Symbol: 835

Soczewica czerwona jest często używana jako składnik potraw wegetariańskich i wegańskich. Można ją gotować na parze, dusić lub dodać do zup, sałatek, past i dipów.

Podstawowy składnik soczewica
Zobaca również:
13.40
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.5
DPD Pickup 6.5
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Kurier DPD (Pobranie) 15
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!

Zostaw telefon

imageimageimage

 

Czerwona roślina strączkowa, która kryje w sobie dużą ilość białek roślinnych, witamin, minerałów i błonnika. Przygotowuje się ją bardzo szybko i można jej używać w zupach, sosach oraz jako dodatek do dań głównych.

Dlaczego warto jeść soczewicę czerwoną?

1. Prawie nie zawiera tłuszczu

Jedna filiżanka gotowanej czerwonej soczewicy zawiera 230 kalorii, podczas gdy całkowita zawartość tłuszczu to tylko około 7 kalorii. Ilość tłuszczów nasyconych w tej ilości wynosi zaledwie 0,1 grama. Oprócz tego, że czerwona soczewica prawie nie zawiera tłuszczu, nie zawiera również cholesterolu.

2. Świetne źródło błonnika

Jedna filiżanka gotowanej czerwonej soczewicy zawiera około 40 gramów węglowodanów i 15 gramów błonnika, co stanowi do 44% zalecanego dziennego spożycia błonnika dla mężczyzn i 53% dziennego zapotrzebowania dla kobiet. Dzięki temu czerwona soczewica pomaga zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, chorób układu krążenia, cukrzycy i zaburzeń trawienia.

3. Wysoka zawartość białka

Soczewica słusznie nazywana jest królową roślin strączkowych. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że zawiera znacznie więcej białka niż większość roślin strączkowych.

4. Duża zawartość witamin z grupy B

Czerwona soczewica jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B6, tiaminy i kwasu pantotenowego. Ponadto jest bogata w kwas foliowy, znany również jako witamina B9.

5. Źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy

Czerwona soczewica jest również doskonałym źródłem wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi i selenu. Oprócz tego zawiera również szereg przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, które pomagają w niszczeniu wolnych rodników.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna

1400 kJ/ 330 kcal

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Białko

Sól

2 g

0,3 g

53 g

3 g

3 g

0,01 g 

Składniki:

100% soczewica czerwona

Masa netto:

1000 g

Warunki przechowywania:

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Najlepiej spożyć przed końcem:

Data minimalnej trwałości i numer partii produkcyjnej znajduje się na spodzie opakowania

Kraj pochodzenia:

Turcja

Producent:

Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław


  • jest ok
    Gaj2020 (2023-02-21)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena