Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 250 ml - Medfuture
Olej z wiesiołka pomaga leczyć choroby, które związane są z uszkodzeniem błon komórkowych w organizmie. Sekret niezwykle cennych właściwości oleju z wiesiołka ukryty w dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego- LA oraz kwasu gamma-linolowego – GLA.
Olej z wiesiołka jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) oraz gamma-linolenowego (GLA), ponadto kwasu oleinowego, palmitynowego i stearynowego. Olej z wiesiołka bogaty jest także w fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń – ten niezwykły skład sprawia, że wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin.
Olej z wiesiołka wspomaga trawienie oraz zapobiega magazynowaniu tłuszczów w organizmie ułatwiając tym samym odchudzanie. Kwasy zawarte w oleju z wiesiołka inicjują produkcję enzymu delta-6-desaturaza, który to pomaga w leczeniu problemów skórnych takich jak trądzik czy nawet łuszczyca, ponadto działa leczniczo w chorobach stawów. Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego oraz kwasów z grupy omega ma działanie odtruwające, oraz zapewnia ochronę układu odpornościowego przed schorzeniami płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytą alergią czy astmą. Zawarte w oleju z wiesiołka kwasy poprawiają przepływy krwi w naczyniach krwionośnych oraz redukują ciśnienie przeciwdziałając zawałowi serca i udarowi mózgu. Olej z wiesiołka obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Zawarty w oleju kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakotwórcze – wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zaś kwas DHA usprawnia pracę mózgu a tym samym przeciwdziała depresji.
Olej z wiesiołka posiada jasno słomkową barwę oraz neutralny smak i aromat, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w wielu potrawach jak pasty twarogowe, sałatki, a nawet tradycyjne tłuczone ziemniaki.
Olej z wiesiołka może być stosowany jedynie na zimno, najlepiej doustnie w trakcie posiłku. W celu wzmocnienia włosów czy też poprawy stanu skóry może być stosowany zewnętrznie bezpośrednio na skórę lub włosy.
Przyjmuje się, że dzienna dawka oleju z wiesiołka dla dzieci powyżej 12 lat, dorosłych i osób starszych nie powinna przekraczać 6-8 gramów oleju dziennie. Dla dzieci powyżej trzech lat dawka powinna wynosić między 3 a 4 gramy dziennie.
Blog
Olej z wiesiołka - właściwości i zastosowanie
Wartość energetyczna |
3429 kJ/ 886 kcal |
---|---|
Tłuszcze w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe Węglowodany w tym: - cukry Białko Sól |
100 g
8,55 g 0 g
0 g 0,1 g 0 g |
Składniki: |
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno |
Sposób użycia: |
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno należy spożywać na surowo, nie nadaje się do smażenia i duszenia potraw. |
Postać: |
Olej |
Masa netto |
250 ml |
Warunki przechowywania: |
Olej po otwarciu należy przechowywać w lodówce w temp. od 5°C do 10°C, chronić przed bezpośrednim działaniem słońca. |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Data minimalnej trwałości i numer partii produkcyjnej znajduje się na spodzie opakowania |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław |