Orzechy, pestki i nasiona zawierają wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin. Ich dobroczynne działanie obserwujemy nie tylko w ogólnym rozwoju organizmu, ale również korzystnie wpływają na skórę i układ nerwowy. Najlepiej zafundować sobie je na śniadanie – w ten sposób dodadzą organizmowi natychmiastowej energii na cały poranek. Nadają się do deserów, sałatek, past, ale najlepsze i najsmaczniejsze są na surowo.
Pestki dyni
Są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez, mangan, żelazo, witaminy z grupy B, witamina E. Nasiona te pomagają obniżyć poziom cholesterolu, poprawiają sen i zapobiegają depresji, mają korzystny wpływ na trądzik, a także poprawiają jakość włosów i paznokci.
Nasiona lnu
Siemię lniane ma wysoką zawartość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają wpływ na układ odpornościowy i serce. Działa przeciwzapalnie, pomaga stabilizować hormony w organizmie, jest stosowane przy zaparciach, zmniejsza objawy menstruacyjne.
Orzechy nerkowca
Są to oleiste orzechy o łagodnym smaku, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, potas i magnez, witaminy B1 i B2. Orzechy te pomagają poprawić jakość skóry, włosów, paznokci, obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, są odpowiednie przy problemach trawiennych, a także pomagają przy anemii.
Migdały
Zawierają dużą ilość dobroczynnych składników, które poprawiają zdrowie kości, wspomagają pamięć i koncentrację, obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu we krwi, mogą sycić na dłuższy czas, hamując tym samym apetyt.
Orzechy laskowe
Są źródłem białka, witamin B1 i B6 oraz składników mineralnych. Zawierają dużą ilość wapnia, co zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Są dosyć tłuste, dlatego wytwarza się z nich popularne masło orzechowe. Orzechy te pomagają również chronić komórki przed wolnymi rodnikami, wspomagają odporność, zapobiegają chorobom układu krążenia, wspomagają tworzenie czerwonych krwinek i pomagają w migrenach.
Ziarno sezamu
Są one idealnym naturalnym sposobem na uzupełnienie wapnia i białka. Są bogate w tłuszcz i fosfor, dzięki czemu pomagają zwalczać z przemęczeniem. Zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć wpływ wolnych rodników na skórę.
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne zawierają dużą ilość dobroczynnych dla człowieka substancji i w rozsądnej ilości - około 1 garści dziennie - mogą się nimi cieszyć wszyscy, oczywiście z wyjątkiem alergików. Dzięki przeciwutleniaczom orzeszki ziemne zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, jednocześnie sycą, dostarczają energii i stabilizują poziom cukru we krwi. Wspomagają również pamięć, zdrowy sen i trawienie.
Pistacje
Pistacje są doskonałym źródłem tłuszczu, którego zawierają około 48%, białka 20%, węglowodanów 27% i błonnika około 10%. Zawierają również kompleks witamin z grupy B, A, E, wapń, fosfor, potas, miedź i żelazo. Pistacje zawierają również fitosterole i karotenoidy. Dzięki karotenoidom pistacje zaliczane są do żywności o działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że chronią nas przed wolnymi rodnikami, które mogą zaatakować nasz organizm. Wskazane jest spożywanie karotenoidów w produktach zawierających tłuszcze, ponieważ są one lepiej wchłaniane przez organizm, co pistacje spełniają w stu procentach.
Wiórki kokosowe
Kokos zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Tłuszcze nasycone w kokosie są znane jako średniołańcuchowe trójglicerydy. Są lekkostrawne, łatwe do przetworzenia w organizmie i są wykorzystywane jako źródło energii, a nie magazynowane w postaci tłuszczu. Wiórki kokosowe mają szerokie zastosowanie jako aromatyczny i dekoracyjny składnik deserów, ciast, słodyczy, sałatek owocowych i dodatek do dań.
Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, cholesterol i cukier we krwi, ponieważ zawierają witaminę E, magnez, białko, linolowe kwasy tłuszczowe i kilka związków roślinnych. Wiadomo, że witamina E – w którą bogate są nasiona słonecznika – pomaga obniżyć poziom białka C-reaktywnego. Zaś flawonoidy i inne związki roślinne w nasionach słonecznika pomagają zmniejszyć stan zapalny.