• Guma guar - 200 g - Medfuture

Symbol: 884

Guma guar, rozpuszczalny w wodzie polisacharyd, otrzymywana jest z ziaren guar rośliny Cyamopsis tetragonoloba, która pochodzi z Indii i należy do rodziny roślin strączkowych.

Działanie zdrowe odchudzanie, niższy cholesterol
Podstawowy składnik guma guar
Zobacz również:ór
14.90
szt. Dodaj do ulubionych
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.5
DPD Pickup 6.5
Orlen paczka 6.69
Paczkomaty 24/7 (Przedpłata na konto) 7.89
Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 12.49
Kurier DHL 12.99
Kurkier DHL (pobranie) 13.99
Kurier DPD (Przedpłata na konto) 14
Produkty firmy Medfuture

🚚 Darmowa dostaw powyżej 200 zł
📦 Wysyłka już od 6,69 zł!

Zostaw telefon

imageimageimage

 

Co to jest guma guar?

Z gumą guar spotykamy się na co dzień w jedzeniu. Jest to włókno strączkowe otrzymywane z fasoli guar rośliny Cyamopsis tetragonoloba (lub fasoli szparagowej), która rośnie głównie w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie oraz w mniejszych ilościach w USA, Australii i Afryce.

W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako zagęstnik, stabilizator lub emulgator, zwłaszcza przy produkcji wyrobów cukierniczych, serów, lodów, wyrobów mięsnych, ale także w kosmetyce. W składzie żywności można ją rozpoznać po kodzie E412.

Wpływ na zdrowie

Jest to całkowicie bezpieczny dodatek, który pozytywnie wpływa również na odchudzanie, gdyż zmniejsza uczucie głodu, a według badań pomaga nawet obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jednak w wysokich stężeniach może mieć działanie przeczyszczające, powodować wzdęcia, a nawet zatykać jelita.

Zamiennik glutenu

Jeśli z jakiegoś powodu zdecydowałeś się żyć bezglutenowo, guma guar będzie Twoim wiernym towarzyszem we wszelkiego rodzaju kulinarnych przedsięwzięciach. W wypiekach bezglutenowych stosowana jest jako zamiennik glutenu.

Poprawia zdrowie układu pokarmowego

Guma guar jest niezwykle bogata w błonnik. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do utrzymania zdrowych jelit, działając jako pokarm dla przyjaznych bakterii w jelitach i zwiększając objętość stolca. W ten sposób zapobiega zaparciom i biegunce. Ponadto guma guar może działać jako prebiotyk, odżywiając dobre bakterie w jelitach i ograniczając wzrost szkodliwych bakterii w jelitach.

Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

Podwyższony poziom cukru we krwi jest czynnikiem ryzyka cukrzycy. Gumy guar przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi dzięki temu, że zawiera rozpuszczalny błonnik. W związku z tym może opóźnić wchłanianie cukru, a następnie doprowadzić do obniżenia jego poziomu we krwi.

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Guma guar jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika. Badania wykazały, że błonnik rozpuszczalny ma działanie obniżające poziom cholesterolu. Błonnik wiąże się z kwasami żółciowymi w organizmie, powodując ich wydalanie, zmniejszając w ten sposób całkowitą liczbę krążących kwasów żółciowych. Sprawia to, że wątroba wykorzystuje dodany cholesterol, aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy żółciowe, co skutkuje niższym poziomem cholesterolu.

Dawkowanie

W przemyśle spożywczym guma guar jest stosowana jako bardzo skuteczny środek zagęszczający zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Podobno ma nawet ośmiokrotnie większą siłę zagęszczającą niż skrobia kukurydziana. Więc jeśli chcesz jej użyć do zastąpienia skrobi w przepisie, dodaj 8 razy mniej guar niż skrobi kukurydzianej. Dla uzyskania najlepszych efektów podczas zagęszczania zaleca się podgrzanie masy.

Wartość energetyczna

1502 kj/ 358 kcal

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Węglowodany

- w tym cukry

Błonnik

Białko

Sól

0,6 g

0,02 g

1 g

0,9 g

88 g

5,7 g

0,1 g

Składniki:

100% guma guar

Waga netto:

200 g

Warunki przechowywania:

Produkt przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.

Najlepiej spożyć przed końcem:

Data ważności znajduje się na opakowaniu.

Producent:

MedFuture sp. z o.o., Pl. Powstańców Śląskich 16-18, 53-314 Wrocław

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.