Co to jest siemię lniane?

Siemię lniane  pochodzi z rośliny lnu, która dorasta do około  60 cm wysokości. W starożytnym Egipcie  i  Chinach ludzie sadzili len jako roślinę uprawną.  W Azji od tysięcy lat odgrywał on rolę w  medycynie ajurwedyjskiej. Z lnu można utkać płótno — jego włókna są od dwóch do trzech razy mocniejsze niż bawełna.
 
Kiedy roślina po raz pierwszy pojawiła się w  Ameryce Północnej, uprawiano ją głównie do produkcji odzieży. Jednak w połowie  XX wieku w Stanach Zjednoczonych bawełna stała się popularniejszym produktem do produkcji włókna, więc produkcja lnu zaczęła się ograniczać tylko do wykorzystywania jego nasion.
 
Dziś siemię lniane jest dostępne w postaci nasion, olejów, proszku, tabletek, kapsułek i mąki.  Ludzie używają go jako suplementu diety, aby  zapobiec zaparciom, cukrzycy, wysokiemu poziomowi cholesterolu, chorobom serca, nowotworom  i kilku innym dolegliwościom.

Siemię lniane ziarno 1000 g - Medfuture

Jak przygotować siemię lniane?

Siemię lniane to potęga odżywcza, ale Twój organizm przyswaja większość składników odżywczych tylko wtedy, gdy  zmielisz nasiona. Jeśli używasz nasion w całości,  traktuj je jako dodatek do jedzenia.  Możesz również zastąpić część mąki w cieście całymi nasionami lnu, aby zmniejszyć zawartość glutenu.
 
Chociaż nasiona można jeść w całości,  zmielenie ich pozwala organizmowi wchłonąć więcej kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i przeciwutleniaczy. Umieść kilka łyżek całych nasion w moździerzu, blenderze, młynku do przypraw lub blenderze, a następnie zmiażdż nasiona.
Jeśli kupiłeś zmielone siemię lniane lub zmieliłeś ich więcej niż potrzebujesz, umieść je w hermetycznym pojemniku. Zmielone siemię lniane przechowuj w lodówce do 10 miesięcy. Całe siemię lniane można przechowywać znacznie dłużej niż siemię mielone.
 
Siemię lniane znane jest od czasów starożytnych jako lekarstwo na stany zapalne błon śluzowych. Hipokrates opisał przepis w swoich pismach. Polecił  zalanie  nasion wrzątkiem, aby uzyskać gęsty śluz. Spożywany powinien być on na czczo, łagodzi wtedy stany zapalne przełyku, wspomaga gojenie wrzodów żołądka, otula błonę śluzową i działa znieczulająco.
 

Siemię lniane w ciąży

Czy spożywanie siemienia lnianego w czasie ciąży jest bezpieczne?  Na to pytanie istnieją sprzeczne odpowiedzi. Więc jeśli nie masz pewności, najlepiej skonsultuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem w celu uzyskania porady, lub alternatywnych opcji.
 
Niektórzy eksperci zalecają poczekanie do pierwszego trymestru ze spożyciem nasion lnu. Ale większość zgadza się, że olej lniany nie jest bezpieczny w czasie ciąży.
 
Siemię lniane  zmiękcza stolec   a tym samym ułatwia opróżnianie. Dzieje się tak dzięki „śluzowi”, który tworzy się na nasieniu po zalaniu wodą. Śluz ten pomaga również  nawilżyć kanał rodny, dzięki czemu w pochwie powstaje więcej wydzieliny i dziecko może się łatwiej urodzić.
 
Co ciekawe, nasiona działa tylko na kanał rodny, więc nie powoduje skurczów i może być stosowane przez całą ciążę. Zazwyczaj przyjmuje się je od trzydziestego tygodnia ciąży, w ilości  dwóch łyżek dziennie.
 

Wartości odżywcze

Łyżka mielonego siemienia lnianego (7 g) zawiera mniej więcej:
 
  • 37,4 kalorii
  • 1,3 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 2 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 17,8 mg wapnia
  • 27 mg magnezu
  • 45 mg fosforu
  • 57 mg potasu
Łyżeczka siemienia lnianego również zawiera śladowe ilości różnych witamin i minerałów, ale nie w znaczących ilościach. Dostarcza również  lignany, tryptofan, lizynę, tyrozynę  i  walinę oraz  zdrowe tłuszcze, które w większości są nienasycone.
 
Siemię lniane ziarno 1000 g - Medfuture

Do czego można wykorzystać siemię lniane?

Wymieszaj nasiona z smoothie

Siemię lniane zawiera zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3. Wrzuć kilka łyżek nasion lnu do blendera lub po prostu kup je zmielone. Możesz zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów, dodając jedną lub dwie łyżki do koktajlu.

Smoothie z siemieniem lnianym

Dodaj nasiona do musli

Ponieważ 2 łyżki nasion lnu zawierają 4 gramy błonnika, mogą pomóc Ci zwiększyć dzienne spożycie błonnika. Wystarczy wymieszać od 2 do 4 łyżek mielonego siemienia lnianego z ulubionym muesli lub mieszanką śniadaniową.

Dodaj nasiona lnu do pieczenia

Wymień część oleju na zmielone siemię lniane w proporcji 3 części siemienia lnianego na 1 część oleju. Więc zamiast 1 łyżki oleju użyj 3 łyżek mielonego siemienia lnianego. Jeśli przepis wymaga 1/2 szklanki oleju, dodaj tylko 1/4 szklanki oleju i zastąp pozostałą 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mielonego siemienia lnianego.
 

Nasiona lnu jako zamiennik jajek dla wegan

Siemię lniane tworzy lepki płyn, który może zastąpić jajka, więc jeśli nie masz jaj, wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wody; pozwól miksturze nasiąknąć i dodaj ją do swojego przepisu.
 

Dodaj nasiona do sosu sałatkowego

Nasiona lnu dostarczają dużej ilości minerałów takich jak fosfor, magnez, mangan, cynk, selen, wapń, miedź i żelazo. Wymieszaj mielone nasiona lnu z ulubionymi sosami do sałatek i wzbogać swoją sałatkę pod względem odżywczym.
 

Nasiona lnu w jogurcie lub owsiance

Szukasz najłatwiejszego sposobu, aby codziennie dodawać nasiona lnu do swojej diety? Po prostu dosyp nasiona lnu do dowolnego rodzaju płatków owsianych.
 

Przepisy

Naleśniki lniane o niskiej zawartości węglowodanów

Potrzebujemy:
½ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki zmiażdżonych nasion lnu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczyptę soli
3 jajka
½ szklanki wody gazowanej
Olej
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze do ciasta.
Odstaw ciasto na kilka minut, aby zgęstniało. Jeśli jest za gęsty, dodaj łyżką wody gazowanej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Naoliwioną patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Smażyć około 2 minuty z każdej strony.
Udekoruj ulubionymi owocami, twarogiem lub dżemem.
 

Babeczki lniane

Potrzebujemy:
1 ½ szklanki Twojego ulubionego masła orzechowego
6 jajek
¾ szklanka wody
6 łyżek kakao
3 łyżki kawy bezkofeinowej
¾ szklanka mielonego siemienia lnianego
¾ szklanki cukru lub miodu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj foremki na 12 muffinek.
Dodaj mokre składniki do miski i mieszaj, aż całkowicie się połączą.
Następnie dodaj suche składniki do miski i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Włóż ciasto (ok. ¾ wysokości foremki) do przygotowanych foremek do muffinek.
Gotową formę do muffinek wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz przez 22-24 minuty lub do momentu, gdy górna część pęknie, a włożona wykałaczka będzie czysta.
Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.

Babeczki z siemieniem lnianym