45 min  łatwy 10 porcji

Składniki:

20 g nasion chia

60 g łuskanych pestek dyni

30 g siemienia lnianego (całego - niemielonego)

20 g nasion sezamu

40 g drobnych płatków owsianych

60 g gładkiej pełnoziarnistej mąki orkiszowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

1 łyżeczka miodu

4 łyżki wody

szczypta soli

szczypta pieprzu










Rozgrzej piekarnik do 180°C.

W misce wymieszaj wszystkie nasiona, płatki, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu.

Do miski dodaj olej kokosowy, miód, 3-4 łyżki wody i zagnieć ciasto rękoma. Jeśli ciasto jest kruche lub lepkie, dodaj więcej mąki lub kolejną łyżkę wody.

Rozwałkuj ciasto na blasze między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Następnie zdejmij górny papier i pokrój ciasto na kwadraty. Oddziel kwadraty od siebie, aby nie skleiły się podczas pieczenia.

Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 170-180°C.

Pozwól gotowym krakersom z nasionami ostygnąć przez chwilę.

 

WSKAZÓWKA

Krakersy podawaj np. z hummusem. Do krakersów możesz dodać dowolne przyprawy.

 



Krakersy z nasionami