45 min | łatwy | 10 porcji |
Składniki:20 g nasion chia 60 g łuskanych pestek dyni 30 g siemienia lnianego (całego - niemielonego) 20 g nasion sezamu 40 g drobnych płatków owsianych 60 g gładkiej pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżki wody szczypta soli szczypta pieprzu |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj wszystkie nasiona, płatki, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu. Do miski dodaj olej kokosowy, miód, 3-4 łyżki wody i zagnieć ciasto rękoma. Jeśli ciasto jest kruche lub lepkie, dodaj więcej mąki lub kolejną łyżkę wody. Rozwałkuj ciasto na blasze między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij górny papier i pokrój ciasto na kwadraty. Oddziel kwadraty od siebie, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 170-180°C. Pozwól gotowym krakersom z nasionami ostygnąć przez chwilę.
WSKAZÓWKA Krakersy podawaj np. z hummusem. Do krakersów możesz dodać dowolne przyprawy. |