Błonnik jest niezastąpiony w zbilansowanej diecie. Większości osób kojarzy się on przede wszystkim ze zdrowym trawieniem, ale ma też wiele innych zalet dla naszego organizmu. Pomimo różnych korzyści zdrowotnych, spożywamy go za mało.
Czym jest błonnik i jak zachowuje się w naszym organizmie?
Błonnik pokarmowy występuje w żywności pochodzenia roślinnego i należy do tzw. polisacharydów. To cała grupa substancji, do której zalicza się celulozę, hemicelulozy, ligninę, pektyny, gumy, śluzy, oligosacharydy czy skrobię oporną. Błonnik przechodzi przez nasz przewód pokarmowy w stanie niezmienionym, ponieważ nie podlega rozkładowi enzymatycznemu i wchłanianiu oraz nie jest przekształcany w energię.
Ze względu na rozpuszczalność w wodzie błonnik pokarmowy dzieli się na:
rozpuszczalny - rozpuszcza się w wodzie, może pomóc obniżyć poziom glukozy, a także pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokarmy z błonnikiem rozpuszczalnym obejmują płatki owsiane, nasiona chia, orzechy, fasolę, soczewicę , jabłka i jagody.
nierozpuszczalny - nie rozpuszcza się w wodzie, może pomóc pokarmowi przemieszczać się przez układ pokarmowy, pomagając zapobiegać zaparciom. Pokarmy zawierające błonnik nierozpuszczalny obejmują produkty pełnoziarniste (zwłaszcza otręby pszenne), komosę ryżową , brązowy ryż , rośliny strączkowe, warzywa liściaste, takie jak jarmuż , migdały , orzechy włoskie, nasiona i owoce z jadalnymi skórkami, takie jak gruszki i jabłka.
Błonnik przechodzi przez górną część naszego układu pokarmowego w stanie niestrawionym do jelit. Tutaj staje się pokarmem dla tzw. flory jelitowej, czyli mikroorganizmów (głównie bakterii). Mikroorganizmy te sprzyjają nie tylko optymalnemu trawieniu, ale także prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz zapobieganiu cukrzycy typu 2, otyłości, różnym stanom zapalnym i rakowi jelita grubego.
Podczas podróży przez jelita błonnik może fizycznie związać kawałki jedzenia i przenieść je do odbytu, przyczyniając się w ten sposób do ich zdrowego wydalania. Jest zatem bezpośrednio zaangażowany w prawidłowy transport pokarmów przez nasz organizm i odpowiada za jego optymalne wchłanianie. wchłaniany.
Co zawiera nasz błonnik Medfuture?
Nasiona babki płesznika (Semen Psyllii) zawierają duże ilości substancji śluzowych, które znajdują się w łupinie nasiona. Ponadto nasiona zwierają trisacharydy, białko, fitosterole, aukubiny, olej tłusty, sterole i triterpeny. Nasiona babki płesznika dzięki dużej zawartości błonnika działają oczyszczająco, wspomagająco na pracę jelit, i przeczyszczająco.
Nasiona (łupina) babki jajowatej to nasiona rośliny o tej samej nazwie (Lagenaria siceraria). Są one używane jako składnik w kuchni i jako surowiec do produkcji różnych produktów, takich jak olej i mąka. Babka jajowata jest uprawiana w wielu krajach, w tym w Afryce, Azji i obu Amerykach, a jej nasiona są cenione za swój bogaty smak i wartości odżywcze.
Czy spożywamy wystarczającą ilość błonnika?
Zgodnie z zaleceniami American Heart Association (AHA) osoba dorosła powinna spożywać co najmniej 25, a optymalnie co najmniej 30 gramów błonnika dziennie. Zalecenia kilku innych organizacji i instytucji zajmujących się zdrowym odżywianiem również oscylują wokół wartości 30 gramów.
W jaki sposób błonnik wpływa na nasze zdrowie?
Korzystnie wpływa na florę jelitową
Do 70% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Są to żywe mikroorganizmy, tzw. „zdrowe” bakterie flory jelitowej”, które potrzebują błonnika do swojego odżywiania. Dzięki wystarczającej ilości błonnika w jelitach utrzymuje się optymalny stan flory bakteryjnej, która uczestniczy w wielu procesach metabolicznych i immunologicznych w organizmie.
Reguluje wagę
Osoby spożywające wystarczającą ilość błonnika mają mniejszy problem z nadwagą. Pokarmy z jego wysoką zawartością nasycą na długo. Wiążąc tłuszcze i cukry podczas ich przemieszczania się w organizmie, błonnik może regulować ilość przyjmowanych kalorii. Ponadto pomaga w zdrowym wydalaniu, co ma również znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Oczyszcza przewód pokarmowy i zapobiega zaparciom
Wiążąc ze sobą resztki pokarmu w jelitach i transportując je do odbytu, błonnik przyczynia się do zdrowego i regularnego opróżniania. Jest to ważne nie tylko dla metabolizmu i oczyszczania, ale także dla dobrego samopoczucia psychicznego. Zaparcia to wyjątkowo nieprzyjemny problem, a dieta bogata w błonnik pomaga im zapobiegać.
Chroni przed cukrzycą typu 2
Błonnik pomaga regulować ilość cukru we krwi - glukozy - w organizmie, przyczyniając się w ten sposób do zapobiegania cukrzycy typu 2. Spożycie błonnika jest ważne nawet wtedy, gdy dana osoba już cierpi na tę chorobę, ponieważ może złagodzić jej negatywne skutki uboczne.
Korzystnie wpływa na zdrowie serca
Błonnik przyczynia się do utrzymania prawidłowych wartości ciśnienia krwi i cholesterolu w organizmie. Wysokie ciśnienie krwi dotyka 30-45% populacji, a ryzyko wzrasta wraz z wiekiem. Wystarczające spożycie błonnika pomaga zapobiegać różnym problemom sercowo-naczyniowym.
Które pokarmy są bogate w błonnik?
Zapewnienie bogatego spożycia błonnika jest łatwe i sprawi ci to przyjemność. Po prostu puść wodze fantazji kulinarnej i stwórz pyszne przepisy z kombinacjami potraw z poniższej listy.
- Ciecierzyca – 7 g
- Groszek – 8,3 g
- Owies – 10,1 g
- Migdały – 13,3 g
- Nasiona Chia - 34,4 g
- Ciemna czekolada - 10,9 g
- Soczewica – 7,3 g
- Maliny – 6,5 g
- Awokado – 6,7 g
- Gruszki - 3,1 g
- Fasola – 6,8 g
- Pistacje – 10 g
- Jeżyny – 5,3 g
Kilka wskazówek dotyczących zwiększania spożycia błonnika:
- Jedz całe owoce zamiast pić soki owocowe.
- Zastąp biały ryż, chleb i makaron minimalnie przetworzonym brązowym ryżem i innymi pełnymi ziarnami, takimi jak jęczmień, proso, amarantus.
- Do posiłków dodawaj pokarmy bogate w błonnik: 1-2 łyżki migdałów, mielonego siemienia lnianego lub nasion chia do płatków śniadaniowych; pokrojonych w kostkę warzyw do zapiekanek, dań smażonych i zup.
- Na śniadanie wybierz płatki zbożowe, których pierwszym składnikiem jest całe ziarno. Kolejną wskazówką jest spojrzenie na etykietę z wartościami odżywczymi i wybranie płatków zbożowych zawierających 20% lub więcej dziennego zalecanego spożycia błonnika.
- Zamiast chipsów i krakersów zajadaj się chrupiącymi surowymi warzywami lub garścią migdałów.
- Dwa do trzech razy w tygodniu zastąp mięso fasolą lub roślinami strączkowymi.