45 min | łatwy | 3 porcje |
Składniki:200 g czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 g ziemniaków (klasycznych lub słodkich) 200 gramów marchwi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzyj na tarce. W dużym garnku podsmaż na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę oraz ziemniaki i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać umytą soczewicę, 1,5 l wody, wszystkie przyprawy, sól, wymieszać i gotować zupę pod przykryciem przez 10 minut. Po 10-15 minutach zupę zmiksować blenderem ręcznym i jeszcze raz przez moment podgotować. |