45 min  łatwy 3 porcje

Składniki:

200 g czerwonej soczewicy

1,5 l wody

200 g ziemniaków (klasycznych lub słodkich)

200 gramów marchwi

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki mielonego kminku

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzyj na tarce.

W dużym garnku podsmaż na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę oraz ziemniaki i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając.

Dodać umytą soczewicę, 1,5 l wody, wszystkie przyprawy, sól, wymieszać i gotować zupę pod przykryciem przez 10 minut.

Po 10-15 minutach zupę zmiksować blenderem ręcznym i jeszcze raz przez moment podgotować.

 




Zupa z soczewicy czerwonej