30 min  łatwy 2 porcje

Składniki:

500 g brukselki

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka mielonej kurkumy

2 łyżeczka przyprawy – garam masala

1 garść nerkowców

500 ml mleka kokosowego

sok z 1 limonki

1 garść świeżej, posiekanej kolendry

sól

pieprz mielony

Brukselkę oczyść, mniejsze zostaw w całości, większe przekrój na pół. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Rozgrzej olej na głębokiej patelni i pozwól cebuli się zeszklić. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wymieszaj wszystko z brukselką i orzechami nerkowca, zalej mlekiem kokosowym. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem i gotuj powoli, aż brukselka będzie miękka, mleko powinno się zagotować. Dodaj posiekaną kolendrę.

Brukselkę podawaj z ryżem jaśminowym.



Kurkuma w proszku i orzechy nerkowca