30 min | łatwy | 2 porcje |
Składniki:500 g brukselki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżeczka przyprawy – garam masala 1 garść nerkowców 500 ml mleka kokosowego sok z 1 limonki 1 garść świeżej, posiekanej kolendry sól pieprz mielony |
Brukselkę oczyść, mniejsze zostaw w całości, większe przekrój na pół. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i pozwól cebuli się zeszklić. Dodaj czosnek i przyprawy i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wymieszaj wszystko z brukselką i orzechami nerkowca, zalej mlekiem kokosowym. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem i gotuj powoli, aż brukselka będzie miękka, mleko powinno się zagotować. Dodaj posiekaną kolendrę. Brukselkę podawaj z ryżem jaśminowym. |