Nasiona konopi i ich wpływ na zdrowie?
Jak wiadomo, wszystkie nasiona są pełne składników odżywczych i substancji, które są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma nic złego we włączeniu ich do diety. Nasiona konopi nie są wyjątkiem, są nawet uważane za jedne z najlepszych i najbardziej odżywczych składników. Zawierają witaminy, minerały i oraz inne składniki, które mają korzystny wpływ na cały organizm. W naszym artykule przyjrzymy się nasionom konopi i omówimy, w jaki sposób mogą przyczynić się do polepszenia naszego stanu zdrowia.
Gdzie są zbierane nasiona konopi?
Nasiona te są otrzymywane z rośliny zwanej konopią siewną (Cannabis sativa). Jest to głównie roślina jednoroczna, która lubi ciepłe środowisko, a dziś jest często uprawiana w celach przemysłowych. Kiedyś rosła głównie w Azji, ale z biegiem czasu dotarła do kolejnych zakątków świata, w tym do Europy. Z reguły dorasta do wielkości 80-150 cm, ale może dorastać nawet do kilku metrów. Tworzy kwiaty jednopłciowe. Oznacza to, że poszczególne rośliny dzielą się na męskie i żeńskie. Różnice między nimi widać w wyglądzie, zwłaszcza w kwiatach lub kolorze liści. Po kwitnieniu powstają tak zwane niełupki (suche owoce zwykle z jednym nasieniem), które zawierają nasiona konopi.
Co zawierają nasiona konopi?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że nasiona konopi nie zawierają THC. Możemy je znaleźć co najwyżej w śladowej ilości. Dlatego nie ma się czym martwić. Nasiona konopi nie mają działania psychotropowego. Nie zmienią naszej percepcji ani świadomości.
Z drugiej strony nasiona konopi zawierają wiele przydatnych substancji i składników odżywczych. Składają się z białek, zdrowych tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Jeśli chodzi o same białka, w przeciwieństwie do większości innych pokarmów, nasiona konopi dostarczają wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów. Tłuszcze są reprezentowane w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 w zrównoważonych proporcjach. Należą do nich kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Inne składniki to żelazo, cynk, wapń, magnez, witamina A i B12 oraz przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy.
Co może nam przynieść spożywanie nasion konopi?
Jest to z pewnością źródło wysokiej jakości składników odżywczych. Stanowią więc świetny dodatek do naszych potraw. Jeśli jesteśmy weganami lub wegetarianinami, mogą być odpowiednim sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych białek. Zawarty w nich błonnik z kolei stymuluje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w korzystnej dla naszego organizmu proporcji, wspiera zdrowie całego układu krążenia i mózgu. Pomagają również stymulować układ odpornościowy, obniżać poziom złego cholesterolu i chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Ponadto korzystnie wpływają na lepszą jakość włosów, paznokci i skóry.
Jak jeść nasiona konopi?
Możemy posypać nimi sałatki, dodać do płatków owsianych, płatków zbożowych i mieszać je z jogurtem i koktajlami. Ich lekko orzechowy smak doda potrawom nowego wymiaru. Można je używać przy pieczeniu słodkich ciast i słonych wypieków. Można z nich również przygotować mleko konopne, będzie zamiennikiem mleka krowiego. Wystarczy namoczyć nasiona w wodzie na kilka godzin, a następnie dokładnie wymieszać i przecedzić przez delikatną gazę. W razie potrzeby możemy je dosłodzić ulubionym słodzikiem.
Wartości odżywcze nasion konopi
3 łyżki nasion konopi zawierają około:
- 116 kalorii
- 9,5 g białka
- 2,6 g węglowodanów
- 1,2 g tłuszczu
Przepisy z nasionami konopi
Koktajl owocowy z nasionami konopi
Nawet najgorszy szef kuchni potrafi zrobić koktajl owocowy z nasionami konopi! Do tego będziemy potrzebować naszych ulubionych owoców, dużej łyżki nasion (nie ma znaczenia, czy są łuskane czy nie) i blendera do smoothie. Owoce myjemy, kroimy i wkładamy do blendera, dodajemy nasiona, dodajemy trochę wody i blendujemy na gładki napój. Możemy na przykład użyć kombinacji mango, banana i pomarańczy.
Pesto z nasion konopi do makaronu
Do przygotowania pesto do makaronu z nasionami konopi potrzebne będą dwie garście świeżych liści bazylii, pół szklanki nasion konopi, dwa ząbki czosnku, pół szklanki startego parmezanu i 3 łyżki oleju konopnego. Umyj i drobno posiekaj liście bazylii. Następnie skrop je olejem konopnym, dodaje resztę składników i zmiażdż w moździerzu. Pesto można podawać natychmiast lub przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez tydzień.
Daktylowe ciasteczka z konopiami
Te ciasteczka nie wymagają pieczenia i są gotowe dosłownie w mgnieniu oka. Potrzebna nam będzie pasta daktylowa lub namoczone suszone daktyle, dwie łyżki syropu z agawy, 100 gramów oleju kokosowego, łyżka ekstraktu waniliowego, łyżka kakao i nasiona do smaku - oczywiście konopne, można też użyć np. nasion chia, goji, słonecznika, ale także różnych posiekanych orzechów czy zmielonego kokosa.
Wymieszaj wszystkie składniki, włóż je do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie uformuj z niej ciasteczka, które ułóż np. na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Następnie przełóż je na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasteczka są gotowe.