Spirulina jest to niebiesko-zielona cyjanobakteria występująca w wodach słodkich w tropikalnych i subtropikalnych rejonach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Do wzrostu potrzebuje wysokiego pH i dużej ilości węglanów.
Jako jedna z najstarszych form życia na Ziemi, spirulina pomagała w produkcji tlenu już miliardy lat temu. Te wodorosty są uprawiane na całym świecie i podobno były podstawowym pożywieniem Azteków. Zawiera witaminy A, K, B12 oraz żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu w organizmie i poprawia dotlenienie organizmu.
Dziś popularność spiruliny wciąż rośnie, ponieważ znana jest z wielu pozytywnych właściwości. Zawiera chlorofil, który jest rozpuszczalnym w tłuszczach barwnikiem roślinnym, który nadaje roślinom ich typowo zielony kolor i jest bogaty w witaminę C, B i przeciwutleniacze. Chlorofil pomaga organizmowi zmniejszyć stres oksydacyjny, który uszkadza zdrowe komórki. Jego niebieskawy kolor zawdzięczamy fikobilinom, czyli bioaktywnym substancjom, które podobnie jak chlorofil wywierają szereg pozytywnych skutków na organizm.
Co potrafi spirulina?
Pomimo tego, że spirulina zaliczana jest do pokarmów o najwyższych wartościach białka, nie jest kaloryczna i może być stosowana nawet podczas odchudzania. Spirulina jest w stanie przyjemnie nasycić, urozmaicić jadłospis, a przede wszystkim wspomóc prawidłowe trawienie. Dodatkowo złożony skład wspomaga układ odpornościowy, spowalnia starzenie się komórek, przyspiesza regenerację organizmu oraz działa przeciw zmęczeniu. Regularne i długotrwałe stosowanie spiruliny ma również kluczowy wpływ na regulację poziomu cukru we krwi i cholesterolu.
Jest zatem odpowiednia nie tylko dla wszystkich z osłabioną odpornością, ale także dla tych, którzy chcą ograniczyć wpływ niekorzystnego środowiska, stres oraz wzbogacić mało urozmaiconą dietę. Dodatkowo weganie i wegetarianie z pewnością docenią ją jako niezawodny zamiennik białka zwierzęcego.
Dodatkowo podobnie jak wszystkie inne zielone produkty ma silne działanie przeciwutleniające.
Skład spiruliny
Spirulina jest znaczącym magazynem wartościowych pod względem odżywczym składników, takich jak witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze. Wśród witamin zawiera na przykład wszystkie witaminy z grupy B, a także witaminy C, E i D. Spośród minerałów jest szczególnie bogata w wapń, potas, żelazo, magnez i cynk. Zawiera również wszystkie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i ważne białka. Zawiera nawet do 70% białka, więc zaledwie gram spiruliny z łatwością przewyższa gram soi lub chudego mięsa.
Zawiera także beta-karoten, kwasy nukleinowe, flawonoidy, chlorofil i fikocyjanina.
Chlorofil jest zielonym naturalnym pigmentem, a fikocyjanina niebiesko-zielonym. Oba te barwniki biorą udział w oczyszczaniu organizmu, działaniu przeciwzapalnym, wspieraniu układu nerkowego oraz wzmacnianiu układu odpornościowego.
Jak stosować spirulinę?
Spirulina najczęściej dostępna jest w postaci tabletek, które zazwyczaj zaleca się przyjmować przed posiłkami i popijać wodą lub rozpuszczonym młodym jęczmieniem, aby osiągnąć lepsze efekty. Inną opcją jest spirulina w proszku, którą można zmieszać z wodą lub dodać do jogurtu lub koktajli.
Tak samo, jak w przypadku wszystkich innych zielonych pokarmów (spirulina, chlorella, młody jęczmień itp.) zaleca się jej regularne stosowanie i stopniowe zwiększanie dawek do zalecanego maksimum dziennego.
Skutki uboczne stosowania spiruliny
Największym zagrożeniem przy spożywaniu spiruliny jest jej zanieczyszczenie. Jeśli producent hoduje ją w nieodpowiednim środowisku, może zawierać toksyczne metale, bakterie i inne nieodpowiednie substancje.
Jeśli po spożyciu spiruliny odczuwasz ból brzucha, nudności lub kołatanie serca, prawdopodobnie kupiłeś zanieczyszczoną spirulinę.
Spirulina nie jest odpowiednia dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Ponadto nie zostało jeszcze wystarczająco zbadane, czy moża spożywać spirulinę podczas karmienia piersią.
Czy można przedawkować spirulinę?
Ponieważ spirulina jest lekkostrawna, nie wykazuje działań niepożądanych w przypadku spożycia większej ilości niż zalecane dzienne. Ale ponieważ jest to skoncentrowany pokarm, który odtruwa organizm, nie należy przesadzać z jej konsumpcją.
Przepisy ze spiruliną
Lemoniada ze spiruliną w proszku
Składniki:
500 ml wody gazowanej
1 cytryna
1 łyżeczka melasy lub syropu z agawy
1-2 łyżeczki spiruliny
Sposób przygotowania:
Do dużego kubka wlej sok z całej cytryny.
Dodaj łyżeczkę melasy lub syropu z agawy,
spirulinę i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj wodę gazowaną i
jeszcze raz wymieszaj.
Dodaj łyżeczkę melasy lub syropu z agawy,
spirulinę i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj wodę gazowaną i
jeszcze raz wymieszaj.
Dressing do sałatki ze spiruliną w proszku
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka spiruliny w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
rozgnieciony ząbek czosnku
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce
tak, aby wszystkie smaki ładnie się
połączyły. Odstaw dressing na
chwilę i w międzyczasie przygotuj sałatkę.
Wymieszaj dressing z sałatką.
tak, aby wszystkie smaki ładnie się
połączyły. Odstaw dressing na
chwilę i w międzyczasie przygotuj sałatkę.
Wymieszaj dressing z sałatką.
Koktajl ze spiruliną
Składniki:
(na 0,5 litra)
2 mocno dojrzałe banany
30 gramów nasion siemienia lnianego
150 ml mleka
2 łyżeczki spiruliny w proszku
ewentualnie 2 łyżki oleju lnianego lub
z wiesiołka (lub waszego ulubionego)
Sposób przygotowania:
z wiesiołka (lub waszego ulubionego)
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki banany wkładam
do blendera. Dolewamy mleko, olej lniany
(lub inny) i miksujemy.
do blendera. Dolewamy mleko, olej lniany
(lub inny) i miksujemy.
Następnie dodajemy spirulinę. Siemię lniane wrzucam do młynka elektrycznego i świeżo zmielone wsypujemy do koktajlu. Wszystko razem miksujemy jeszcze chwilę, by się ładnie połączyło.