Od czasów starożytnych tatarak był używany na różne dolegliwości ludzkiego organizmu. Pochodzi prawdopodobnie z Chin, gdzie później stał się tam częścią medycyny, a kilka lat później dotarł również do Indii. Z czasem jego skuteczność stała się tak popularna, że kłącze stosowali również Egipcjanie, Arabowie, Grecy i Rzymianie. W drugiej połowie XVI wieku tatarak dotarł również na nasz kontent i zawdzięczamy to Tatarom, którzy wierzyli, że tatarak oczyszcza wodę z różnych nieczystości.
Korzeń tataraku wspomaga metabolizm i dlatego jest stosowany przy problemach żołądkowych. Wspomaga również produkcję soków żołądkowych, działa kojąco na żołądek (łagodzi skurcze), jest skuteczny przy wzdęciach, biegunkach infekcyjnych, utracie apetytu, a jednocześnie działa moczopędnie i dezynfekująco. Działa też uspokajająco, antydepresyjnie, hamuje ataki astmy.
W korzeniu znajdziemy od 2% do 7% olejku eterycznego, który zawiera mono i seskwiterpeny. Inne substancje czynne to żywice, skrobie, garbniki, gorycze, korneol, cholina, glikozydy, śluzy, cukry i beta azaron.
Nalewka z tataraku
Żeby zrobić nalewki potrzebujemy około 10 gramów kłącza tataraku, który należy zalać połową litra spirytusu i pozostawić na 3 tygodnie. Następnie zaleca się przyjmowanie 30 kropli nalewki (z wodą lub cukrem) 2 razy dziennie.
Składniki: |
100% tatarak kłącze cięte |
Masa netto: |
50 g |
Warunki przechowywania: |
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed dostępem światła i wilgoci. |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Data minimalnej trwałości i numer partii produkcyjnej znajduje się na opakowaniu. |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław |