Spirulina Organic BIO - 60 kapsułek - Medfuture
Spirulina wyróżnia się wysoką zawartością białka. W jej składzie nie brakuje również składników mineralnych - głównie magnezu, witamin, a także substancji detoksykujących i antyoksydantów.
Co zawiera spirulina?
Spirulina zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12, witaminę D, C, E, a także karotenoidy, żelazo i dużą ilość białka. Z całą pewnością możemy ją zaliczyć do pokarmów o najwyższej zawartości białka. Zawiera także wiele minerałów, roślinnych składników odżywczych i enzymów, korzystny zielony barwnik roślinny – chlorofil, a także inne barwniki, takie jak mniej znana fikocyjanina, która ma niebiesko-zieloną barwę.
Jakie właściwości ma spirulina?
Właściwości przeciwzapalne
Regularne stosowanie spiruliny pozwala zapobiegać różnym chorobom. Charakteryzuje się ona dużą zawartością przeciwutleniaczy, dlatego jej podstawową właściwością jest ochrona przed chorobami zapalnymi. Swoją właściwość zawdzięcza głównie niezbędnemu kwasowi tłuszczowemu, kwasowi gamma-linolenowemu. Oprócz aktywnego działania kwasu gamma-linolenowego o właściwościach przeciwzapalnych, wpływa on także pozytywnie na mechanizmy obronne naszego organizmu.
Lepsza odporność
Do podstawowych korzyści zdrowotnych, dla których większość z nas stosuje spirulinę profilaktycznie, należy poprawa ogólnej odporności, większa odporność na grypę, sezonowe przeziębienia, ale także zapobieganie różnego rodzaju alergiom. Połączenie polisacharydów wraz z chlorofilem i fikocyjaniną może skutecznie wspierać tworzenie białych krwinek. Odpowiadają one za utrzymanie odporności i chronią organizm przed wszelkimi niepożądanymi wpływami zewnętrznymi, bakteriami i wirusami.
Poprawia pamięć i koncentrację
Można spotkać się także ze stosowaniem spiruliny w związku z chorobą Alzheimera i Parkinsona. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów w tej zielononiebieskiej aldze może zapobiegać ryzyku utraty pamięci, a także wspomaga lepszą koncentrację oraz wytrwałość podczas uczenia się. Za tym wszystkim stoi aminokwas L-tryptofan.
Blog
Spirulina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Chlorella i spirulina - dlaczego warto je łączyć?
Składniki aktywne |
Zawartość w 1 kapsułce |
*RWS |
---|---|---|
Mikroalgi spiryliny zwyczajnej |
500 mg |
|
Składniki: |
Sproszkowane suszone mikroalgi spiruliny (Spirulina platensis), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: celuloza mikrokrystaliczna) |
Zalecane spożycie: |
1 kapsułka dziennie, najlepiej spożyć przed posiłkiem popijając dużą ilością wody. |
Postać: |
Kapsułki |
Zawartość opakowania: |
60 kapsułek |
Masa netto |
34,8 g |
Warunki przechowywania: |
Produkt przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze od 5 do 25°C. Chronić przed dostępem światła i wilgoci. |
Ostrzeżenia: |
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Nie spożywać w przypadku dolegliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników suplementu diety. Produktu nie powinny spożywać dzieci. Przed zastosowaniem produktu do spożycia, epileptycy, matki karmiące i kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem. |
Najlepiej spożyć przed końcem: |
Znajduje się na opakowaniu. |
Kraj pochodzenia: |
Chiny |
Producent: |
Medfuture Sp. z o.o. Pl. Powstańców Śląskich 16-18 53-314 Wrocław |